• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UETOYOC++ (11+) aneb "Shadow of the Beast"
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    UETOYO:
    Ano, opravdu me to zajima. Zacal jsem se torchu ucit. Neni to urcite prvni clanek. Cetl jsem jsem spousty calnku pro a proti. Prave ze C++ vyzaduje k nauceni nemale usili a casu tak zvazuju jestli to za to stoji. Jestli si nevysatcim s R,Python, Lisp a Fortran. Neprisel jsem trolit ale opravdu pro radu.
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    RAGNAROK: Že je C a C++ problematické je všeobecně známo -- C++ má navíc máslo na hlavě kvůli zpětné kompatibilitě s C. Zajímá tě to opravdu, nebo si našel první hatovací článek na C/C++?
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    LangNext 2014 (C++, Rust, D, Go)
    https://www.youtube.com/watch?v=BBbv1ej0fFo
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    V nedávné době byla vydána stabílní verze jazyka Rust. Přijde mi hodně zajímavý.
    The Rust Programming Language
    http://www.rust-lang.org/
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    Dependency manager: https://www.biicode.com/
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    CHRAMOSTAK: Já osobně se teď chystám na obhlídku této knihovny: https://www.threadingbuildingblocks.org/
    CHRAMOSTAK
    CHRAMOSTAK --- ---
    UETOYO: V zasade je, ale ROOT byl navrzen jeste nez se ustalila dnesni podoba STL, takze si nejaky veci, co se pozdeji staly standardem pro C++, vylozil po svem. Ja sel prave cestou uceni ROOT -> C++ a pak jsem se dost divil, ze nejakej kod bez problemu bezici v ROOTu nezkompiluju pres gcc (nebo fungoval jinak). Jde hlavne o pouzivani ROOT-specifickych trid jako TVector nebo TString, pomerne liberalni manipulaci s pointerama a nejaky dalsi veci. Kdyz se to nekdo bude ucit obracene (a bude se drzet toho, co uz zna - stl) tak tyhle problemy mit nejspis nebude.
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    CHRAMOSTAK: Díky za reakci. Máš s tím nějaké zkušenosti? Já myslel, že ROOT je obecně jen sada C++ tříd/knihoven.
    CHRAMOSTAK
    CHRAMOSTAK --- ---
    UETOYO: Nasleduje nesouvisejici rant :) Pokud by tady nekdo nedejboze pojal napad ucit se ROOT (za ucelem napriklad osvojeni si silneho nastroje pro analyzu dat, ktery zaroven vyuziva C++), tak bych jenom pridal varovani, ze spis nez ROOT jako nadstavba C++ je spravne pohled na ROOT jako samostatnej jazyk, ktery koncepcne vychazi z C++, ale v nekterych vecech se lisi. Napriklad ROOT ma vlastni definici retezcu a vektoru, ktera nebude kompatibilni s vetsinou kodu v C++ nepouzivajici ROOT. Nastesti vyuzivani tehle matoucich definic je dobrovolne a daji se pouzivat C++ ekvivalenty (coz teda vrele doporucuju, pokud to jde).

    Tohle samozrejme nema nic spolecneho s vyuzitim clingu pro dynamickou kompilaci C++ kodu, to bude vsechno fungovat podle ocekavani.
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    Interpret C++ využívající Clang kompilátor: https://root.cern.ch/drupal/content/cling
    + demo video https://www.youtube.com/watch?v=eoIuqLNvzFs ;
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    Komukoliv koho zajímá funkcionální programování, doporučuji si pročíst tuto sérii článků. http://bartoszmilewski.com/2014/10/28/category-theory-for-programmers-the-preface/.
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    _KRYSTOF_: Také doporučím JUCE; http://www.juce.com/ -- má to i zajímavé doplňky pro práci s projekty. Zajímavé je také video, kde autor provádí *real-time* kompilaci, https://www.youtube.com/watch?v=imkVkRg-geI a https://www.youtube.com/watch?v=Uj94TYQ6LN0
    _KRYSTOF_
    _KRYSTOF_ --- ---
    Není to sice čisté C++, spíše pak sada knihoven pro práci na A/V aplikacích, ale můžu rozhodně doporučit minimálně vyzkoušet Open Frameworks. Je to relativně sebevysvětlující multiplatformní vývojářský balík s *beginner friendly* komunitou.. http://www.openframeworks.cc/ , pro mě OF docela funguje jako dobrá motivace učit se samotné Cpp.
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    Díky za reakci. To je si obecnější otázka. On Nyx je docela uzavřená komunita. A pokud mám odpovídat na otázky, pak třeba na Stackoverflow jsou odpovědi snadněji přístupné a dohledatelné .) Nečekám zde návaly turistů.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    jj chapu, akorat ta komunita je tu mala a uz ten jmenovanej klub je celkem chciplej :) mozna z toho duvodu, ze v dnesni dobe je jednodussi zagooglit nez se ptat?
    vlastne nejen c++, zda se mi ze podobny to je v diskusi o pythonu, perlu, ruby... mno nic, good luck :)
    UETOYO
    UETOYO --- ---
    KLEINZACH: Nikoliv. Rád bych, aby to byl koutek o C++, nikoliv o C-like jazycích obecně. C++ a C jsou dva různé jazyky -- Objective-C je hybrid C a Smalltalku a Erlang je přeci úplně něco jiného -- jiná filozofie, jiný styl programování. Mám rád pokud jsou diskuze víceméně monotématická viz Python, PHP atd. Ještě chápu zaměření na nějakou platformu jako .NET nebo JVM, na kterých běží více jazyků (imho Java má ale také samostatné téma). Je to dostatečné vysvětlení?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam