• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SKATEMURAIminimalismus — mám málo věcí a je mi fajn
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    HELA: prodejtodal.cz
    Osobně jsem to ještě nezkoušela, ale myslím, že brzy využiju.
    LADY_MYSKA: zenhabits.com
    Minimalismus není o tom vyházet vše, co nepotřebuješ.
    Ale ty věci, které nepotřebuješ a nejsou pro tebe důležité (nepočítám citovou stránku, těch se lépe zbavit)
    Knih bych se nezbavila.. Jen těch, co vím, že nebudu nikdy číst a vzaly se mi tu kdo ví jak.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Takze vidim, ze tahle "uchylka" ma i jmeno a nejsem v tom sam.. :)
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Celkem casto se stehuju po Evrope. Vsechny me veci se vejdou do 60l krosny + jednoho palubniho zavazadla.. :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Hlásím se do klubu!

Sice mám k minimalismu ještě daleko (42 šatů, asi 40 párů bot atp), ale za poslední tři roky jsem se zbavila asi 500 věcí. A každej den přemejšlím, co vyřadím dnes.)
    Důvody? Jednak mi došlo, že tolik věcí fakt nepotřebuju, dále to bere čas pořád někam něco přemisťovat a pak si říkám, dejme tomu, že bych se stěhovala někam..kamkoliv, nechci tahat krámy. A od toho je krůček zbavit se krámů i bez stěhování.)
    TOM
    TOM --- ---
    SKATEMURAI: připomnělo http://www.databazeknih.cz/knihy/anatem-125028
    (v případě, že nevlastníte čtečku, tak přeju hodně štěstí v knihovně .))
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    Na nástěnce chybí: http://www.minimaliste.cz/ .
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Když jsme u toho minimalistického bydlení: jak přivodit minimalistovi infarkt
    Série fotek z bejváků Larpha Laurena. V životě jsem neviděl nic míň minimalistického - viděl jsem pár fotek z domů duševně nemocných hoarderů, ale tady je to očividně promyšlený záměr. A to mi přijde bizarní :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    CABOWITZ: A to pivo, jake vari!
    HELA
    HELA --- ---
    jeden komentář k věci, který mi přeposlala kamarádka minimalistka :)

LEENA
    LEENA --- ---
    NYX: rovnez jedu par jidel dokola, zadny komplikovany, spis rychly, cerstvy, zadny sracky... ale jidlo nekdy strasne zdrzuje, unavuje, nechutna a pak je mnotematicka strava idealni (rozmixovany banany s rostlinyma mlikama, miso polevka se zeleninou, jasminova ryze s rozinkama), ale neznam osobne nikoho, kdo to tak ma obcas jako ja, natoz nejakeho hc jidelniho mnmlstu.
    Hadry me bavi. Panske vic. Vim, co chci, co aktualne potrebuju, casto nenachazim v obchodni siti, pokud najdu a cena umoznuje, kupuji 2x. Vetsina se da kombinovat, barvy neutralni, vzor jen namornicky, peferovana silueta konstantni... jooo vypravet o tom umim naprosto neminimalisticky;)
    SKATEMURAI: jeste jsem se setkala s ciste vizualne-estetickym minimalistou, ktery minimalismu prikladal velkou/nejvyssi estetickou hodnotu, jeho byt byl minimalistikcy zarizen na pohled, ne tolik co do fce, ale pro nej nehralo roli... mozna by mohl spadnout pod tu zlatou stredni. Podobne by imho na okraj tech extremnich spadali take ti, jejichz motivaci je treba snaha o udrzitelny, environmentalne zodpovedny zivot, seberizeni... viz treba pojem mental decluttering a podobny tyhlety viteco
    SPLNYX: Ja jsem z financnich duvodu taky dost rada, ze jsem minimalistou:))
    LYDI
    LYDI --- ---
    SKATEMURAI: haha tak podle toho mas totalne recht :D no ja jen tak rychle napsala, co mi k tomu napadlo a jak to citim ... rozhodne treba nevnimam minimalismus=chudoba... no ale ten flugalismus to asi trefi vic nez minimal. i kdyz asi taky ne total (:
    LYDI
    LYDI --- ---
    SKATEMURAI: vsimam si asi ze pro me minimalismus neni jen o to, kolik mas veci. treba ta karta je pro me celkem (stejne jako ta restaurace) priznakem, ze toho clovek ma dost. nevim, nejak mi to k minimalismu nesedi... taky s tim pocitacem - vnimam minimalismus spojen s urcitou nezavislosti, ktera neni dana v momente kdy neni proud na pc...
    LYDI
    LYDI --- ---
    jako mi teda jist v restauraci moc minimalisticky nepripada. to spis to cocka s kroupama a kapustou. furt jist to same bych ani nechtela jak s chutove tak z zdravotneho hlediska...
    NYX
    NYX --- ---
    Zdravim stejne postizene.
    1 knizka (kterou navic prodavam :)), 1 fyzicka fotka, par kusu obleceni a v ostatnich oblastech na tom nejsem moc jinak. Jen teda veci jako "naradi a nahradni dily na kolo" nejak nepocitam, stejne jako jiny spotrebni material ala bezecke boty apod.

Jinak me napada jeden aspekt minimalismu, co tu moc zminen nebyl...a to rutinni cinnosti jako stravovani (jedu par oblibenych jidel stale dokola, vim o lidech, co ji v podstate jedno jidlo...a pak tu jsou samozrejme veci jako Soylent a spol.), oblekani (viz treba Jobs a jeho cerny rolak co mel asi ve sto kusech) eliminujici otazku "co na sebe" apod. Minimalista z principu nema velky satnik, ale i tech par veci co ma vickrat muze byt duplicitnich.
    SPLNYX
    SPLNYX --- ---
    Já jsem minimalistou z finančních důvodů :))
    LEENA
    LEENA --- ---
    Minimalismu se imo s detmi dari stejne dobre jak bez nich. Pro me osobne tedy neni problem nebo rozhodovani, zda byt ci nebyt minimalistou. A stejne jako to pro me neznamena absenci knih, obrazu a jinych predmetu v domacnosti, i u veci na deti a pro deti je to spis o funkci, ucelovosti... nemame hracek asi teda nejak moc, ale ani malo, knihy milujeme.... ja teda nevim, mozna i ze tim, ze nemam extra na rozhazovani, tak proste nam zas tak moc krau nepribyva, pripadne po case zase zmizi...
    SKATEMURAI: kartou taky, ale chvilku mi to trvalo vlastne
    MASOO
    MASOO --- ---
    HELA: delaji se i ruzne bazary, bezpenezni zony a nebo napr v infocentru Sale na Zizkove maji freeshop
    (domlouvani, psani, setkavani se pres net me taky stalo uz moc nervu a zklamani;))
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    PETRPEDROS: Imo jedině dobře, v tomhle stylu je snadný udělat aby to vypadalo jakž takž dobře a nedá se toho moc posrat. http://sicikavarna.cz/ tohle jsem dělal jako newebař a nedesignér asi dva dny a výsledek je imo supr, kdybych se snažil o graficky bohatej vystajlovanej web, tak to takhle určitě nedopadne.
    PETRPEDROS
    PETRPEDROS --- ---
    Minimalismus teď hodně frčí v grafice. Bílá stránka černý text a je to best off.
    HELA
    HELA --- ---
    THEON: mrknu se po něm :)

ZRZKA: Já to tak rozhodně myslím, do popelnice vyhazuju nerada.
    To je ale taky téma na diskuzi - jak udat různé věci? Když je toho hodně, tak jejich nabízení po netu, domlouvání, kdy si kdo co odnese a tak, žere dost času (a pro mě i nervů). Zatím moje zbavování se věcí dost vázne i na tom, že by se to ještě někomu mohlo hodit, takže mám dvě krabice označené "na rozdání"...už asi tak rok. Je to pro mě dost nepříjemná věc k řešení, nejradši bych všechny ty věci jen odvezla někam, kde si je rozebere, kdo by je chtěl... Něco jako v Austrálii, kde prý o víkendu lidi vyloží před dům to, čeho se chtějí zbavit, a kdo chce, tak si to zdarma může vzít. Přemýšlím už nějakou dobu o tom, odnést něco sem http://www.sue-ryder.cz/jake-dary-prijimame.html , ale ne všechno, co mám, spadá do toho, co chtějí...

Zas je to teda pak asi o to větší motivace ty věci zas nenahromadit, když už se člověku podaří jich pracně zbavit. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam