• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SKATEMURAIminimalismus — mám málo věcí a je mi fajn
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN: to už to je čvrt roku? Vlastně skoro 4 měsíce!
    Hodně jsem se bránila začít číst a poslouchat The minimalists, ale když to pořád doporučoval každej, koho čtu nebo sleduju, tak jsem vyměkla. Jo, mají co říct, po Vánocích se pustím asi i do knížek, zatím jedu v autě podcasty a je to zajímavý.Nejsou tak namachrovaný, jak jsem se bála, uměj si ze sebe udělat srandu. Neviděli jste někdo ten jejich film?

    Debordelizace domácnosti se dostává do finálního stádia, teď mám vyklizenou kuchyň - co nevím, zda chci, je ve velké krabici v rohu kuchyně a dávám tomu čas do ledna. Pak se o těch věcech rozhodnu - některé uložím do komory, ty, co používám jednou za rok, ale chci je mít, a jiné pošlu do světa. Naše malá kuchyňská linka, která je dostačující, je teď dokonce příjemně vzdušně poloprázdná.

    Dál pokračuje ubývání oblečení, vypěstovala jsem si už zvyk, že si fakt přiznám, když vím, že nechci danou věc nosit a pošlu ji dál. Fakt se tenhle rozhodovací smysl dá naučit. Ale pořád mám dvě krabice oblečení, které je odložené a čeká, jak se s ním vypořádám. Plán je při každém sezónním přebalování vyřešit tak půl krabice a do roka mít jen jednu poloplnou, nenarvanou sezónní krabici. Můj odhad je, že mám tak třetinu oblečení, než před dvěma lety. Pořád tu jsou věci, které chci nafotit a prodat nebo rozdat, ale prokousávám se tím. Rozhodně funguje, že menší šatník usnadňuje rozhodování, je to pohodička, vím, že cokoliv vezmu ze štendru, tak bude fajn. ¨

    Je super mít zminimalizované papíry, mám složku na scanování, když tam je tak 5 - 10 papírů, vezmu to do práce, nascanuju a vyhodim. Všechny papíry za celej život se mi vejdou do jednoho 10cm tlustýho šanonu, a plnej není. Hezký bylo si udělat pořádek ve vzpomínkový krabici, smrkla se na polovinu a ráda jsem ty věci prohrabala. Nejvíc práce je s fotkama, to ještě nemám hotový a bude to i stát peníze za digitalizaci, ale mám to připravené a odložené ve skříni.

    Prodávat věci, které nechci, mi pomáhá to, že vybrané peníze dáváme na útulek, odkud máme našeho psa. K tomu se připojil přítel a bereme to jako hru s příjemným benefitem, hlásíme si každou padesátikorunu, vydělanou na pejsky. Házíme to do kasičky a o svátcích tam pojedeme na návštěvu. Máme krabici na "věci do pryč", cokoliv zbytečného mi přijde pod ruku, házím to tam, nemusím s tím dělat žádnou jinou akci, pak krabici jednou za čas přeberu a rozhodnu.

    Pociťuju už i ty benefity nemateriální, tj. je mnohem snažší udržovat pořádek, když mají věci svoje místo, začla jse víc číst (nevím, čím to je, ale těší mě to) a začala jsem realizovat některé nápady, které byly ve škalulce "možná jednou". Vedlo to i k potřebě udělat si trochu pořádek v penězích a závazcích, což mě překvapivě bavilo a nakoplo. Jsem zvědavá, kam to povede dál. Když jsem někdy v červnu začínala, říkala jsem si, že byt chci mít do Vánoc (rozuměj do konce roku) hotový. Zbývá málo, to hotové bude. Ale teď už vím, že to debordelizací bytu nekončí a nějak / někam to povede dál.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    BIONAUTES
    BIONAUTES --- ---
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    další týpek, kterej je docela zábavnej

    How to Break the Twitch: An Intentional Living Philosophy
    https://www.youtube.com/watch?v=iZxEnucXlVA
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    viděla jsem včera dvě videa od tohohle týpka, zase trochu jinej druh minimalisty, žije v teplejch zemích, nevím, co pracuje, ale prostě digitálně nomádí, zdá se.
    5 items i got rid off a Minimalist wardrobe, tuším...

    Thriving Minimalist .Com - YouTube
    https://www.youtube.com/channel/UCfRIrEykNPOnNIEovgYnvLg
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    Díky skladnému systému si domácnost můžete kamkoli přenést ve větší tašce – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...-skladnemu-systemu-si-domacnost-muzete-kamkoli-prenest-ve-vetsi-tasce.html
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    Dobrý tipy docela, respektive, praktický...

    How to Maintain Minimalism
    https://www.youtube.com/watch?v=J1Hk4Z-2luc
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    GUDRUN: tak jsem postoupila, a po druhém kole úklidu oblečení (nejvíc zahučelo kupodivu spodního prádla a ponožek, ty jsem předtím nějak přehlídla, jak jsem se koukala spíš na věšáky a poličky) jsem se pustila do potravin a kosmetiky / drogerie.

    Prošlé věci, to je jasné, v obou kategoriích se pár našlo. Pak ty nepovedené nákupy (něco z potravin nechutná, něco z kosmetiky nevyhovuje nebo nevoní, nebo nevhodný dárek) prostě rozdat a neskladovat. To se ještě nepovedlo, ale odbytiště snad mám. Výsledek je víc místa ve skříni s potravinama, jasně popsané krabice, přebraná kosmetika, kde mám jen to, co používám.

    Zajímavé je, že vedlejším efektem je vždycky potřeba si něco dokoupit, co jsem si uvědomila, že mi chybí a je na to místo. Vzhledem k tomu, že to jsou spotřební věci, tak limit měsíčního čekání neuplatňuju. (Například mouka, kondicionér... dřív jsem měla jednu mouku v polici, jednu ve skříni, jednu možná v komoře, takže tři místa, kde hledat. Krabici zásob s kosmetikou ve špajzu, kde jsem netušila, jestli je nebo není náhradní kondicionér... )

    Vytiskla jsem si KonMari checklist a pomalu ho proškrtávám. Další mě čeká asi kuchyňské vybavení (to bude zajímavé, mergovali jsme chaoticky dvě domácnosti, takže se určitě najdou zbytečnosti) a kempingové / trampské / vodácké / sportovní vybavení, na to se těším :-)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    máte nějaký zajímavý youtube kanály / vlogy o minimalismu?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    are you a minimalist ? | jenny mustard
    http://jennymustard.com/column-are-you-a-minimalist/

    jeden článek z webu, jaký typ minimalisty jste
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    dneska jsem našla a dočetla klub, celou historii.
    Oslovují mě různí minimalisté průběžně tak dva roky, Babauta, Kon Mari, různé internetové zdroje, české i zahraniční, nijak to neeviduju, prostě čtu, když mi něco zajímavého pod ruku přijde. Z českých třeba teď http://zijememinimalismem.cz/

    Asi mě nakoplo žít na čtyřech různých místech v rozmezí 13 měsíců, a taky to, že v tomhle bytě snad pobudeme delší dobu a chtěla bych systém, který nebude způsobovat zanášení věcmi.

    Dala jsem pryč tak 2/3 bot a oblečení, ještě mi nikdy nic z toho nechybělo (max že si vzpomenu - ach ten svetr, ten jsem sto let nenosila, ten taky musím dát pryč a pak zjistím, že jsem to při minulé čistce už udělala) a v ložnici stojí 3 menší ikea tašky hadrů a bot.

    Ale - do bytu jsme se stěhovali docela živelně, chtěli jsme to mít rychle hotové, přemýšleli nad rozmístěním nábytku, ale do něj potom obsah nastrkali, jak to přišlo, od kuchyně přes obývák po komoru. Něco byly dobré nápady, něco ne, někde prostor chybí, někde přebývá.

    Teď si dávám půl roku na to, projít byt po kategoriích ve stylu Kon Mari a zbavit se toho, na co jsme neměli během stěhování čas, najít věcem ve vytříděném objemu vhodné místo, už podle toho, jak ten byt známe, a nastavit nějaký čistý, přehledný systém bez prostoru pro zanášení. Baví mě ten koncept "spark of joy", umím to s většinou věcí takhle posoudit, baví mě, že si můžu dovolit rozhodovat intuitivně.

    Minimalismus je relativní, ale to z té diskuze tady už vyplynulo. Co je pro mě velký krok k minimalismu, může být pro někoho pořád zakrámovanost a horší, než vlastně jeho výchozí stav. Žiju pohodlným městským životem a nemám tendenci se vejít se vším svým do jednoho batohu, ani do jednoho kufru. Dřív jsem měla asi 20 kabelek a batohů, různé dárky, úlovky ze sekáčů atp. Dneska mám městský batoh, sportovní batoh, kabelu pracovní na počítač, malou crossbody k šatům i se psem ven a barevnou veselou střední velikosti, na sváču a knížku. Žádná z těch 15 mi nezachyběla. Dtto naušnice, asi ze 100 párů na 10, které aktivně střídám. 5 kabelek a 10 párů naušnic, 4 páry letních bot místo deseti, není to pravý minimalismus, ale je to moje cesta.

    Ale chci mít v hmotných věcech takový pořádek, aby mi to nezatěžovalo hlavu, a nejlepší cesta je přes omezení těch hmotných věcí. Zavedla jsem koncept "když něco chci, napíšu si to, když to chci ještě za měsíc, koupím si to" - takhle jsem si už spoustu věcí nekoupila. Když se něco z oblečení nepovede a zjistím to v době, kdy to už nemůžu vrátit, tak nevytvářet falešný obrazy toho, že to je fajn, škoda dát pryč, že to třeba budu někdy nosit.
    Ale pořád se všechno moje třídění týkalo hlavně oblečení a papírů, ráda bych to přenesla ale i na kuchyň, kabely, různé potřeby na koníčky a tak.

    Zároveň určitě tím pádem dávám mnohem větší důraz na kvalitu a univerzálnost toho, co nakupuju, zase se to v první řadě týká oblečení, tam jsem asi došla nejdál, ale myslím, že se to dá aplikovat i na kosmetiku, gadgety, potraviny atp... uvidíme.

    Ale zároveň vím, že to k pravému minimalismu nedotáhnu - chci mít doma 50 kytek, sportovní potřeby na 5 různých sportů, širokou škálu surovin na recepty exotických kuchyní, ale to neva. Jde o tu cestu :-)

    SKATEMURAI: je lepší mít pár jednoduchých pravidel, mezi něž patří pořádný úklid čas od času, když si o to domácnost řekne :-)


    SKATEMURAI: teď hledám vhodnou peněženku, která mi vyhoví... a není to nic jednoduchýho. Karty řešíš jak?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    SKATEMURAI: sorry, ale minimalistická peněženka vypadá takto ;)

    co kdybys tam tech 40kč měl v pětikorunách??
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SKATEMURAI: mas zbytecne moc penez, mit jich min by bylo fajn... ;0)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    V Japonsku sílí vliv minimalistického životního stylu – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/koktejl/408874-v-japonsku-sili-vliv-minimalistickeho-zivotniho-stylu.html
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Brňané mohou dát nepotřebné věci k využití jiným. Drobné za prodej půjdou na městskou zeleň - Ekolist.cz
    http://ekolist.cz/...u-dat-nepotrebne-veci-k-vyuziti-jinym-drobne-za-prodej-pujdou-na-mestskou-zelen
    NYX
    NYX --- ---
    Why I don’t want stuff | Derek Sivers
    http://sivers.org/gifts
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    rozhodla se šetřit a taky to dělá :)
    Eco Thrifty Living
    http://ecothriftyliving.com/
    NYX
    NYX --- ---
    Tohle sem imho taky patri :-)
    This Family Traded Mattresses for Monkey Bars - Katy Bowman
    http://www.goodhousekeeping.com/...parenting/a36553/bowman-family-trades-mattresses-for-monkey-bars/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam