• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATIATransgender (crossdressing, genderfluid, transsexual, intersex etc.)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    A tím jsem "announcing departure" tohohle klubu, mějte se tu hezky :)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    EL7334: třeba já, díky za upřímný zájem.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    V jiném těle. Nevkus a bezohlednost České televize vůči trans lidem
    https://denikreferendum.cz/clanek/34534-v-jinem-tele-nevkus-a-bezohlednost-ceske-televize-vuci-trans-lidem
    KING
    KING --- ---
    EL7334: myslis jak tisice cechu sili a rozdavali rousky? Podniky predelavali vyrobu a rozdavali je zdarma? Lidi s 3D tiskarnama doma i v praci tiskli ochrane stity a posilali je do nemocnic? :-D nebo si pamatujes neco jineho?
    KING
    KING --- ---
    EL7334: takze tvuj argument je: "sice to tak neni, ale mohlo by byt?" Hmmm, kde ja jsem to jenom slysel....

    Na to samozrejme nemam argument, to neni rozumna debata.
    KING
    KING --- ---
    EL7334: sorry, ale tohle mi prijde jako nicim nepodlozena obava navic riznuta "I got mine, so f*ck you" pristupem. Kdyz se i jako laik zvebku podivam na problemy co se skutecne stavaji a ktere je potreba resit, tak 99% by se vyresilo vetsi toleranci, ne dalsim kadrovanim na to kdo je "spravne" trans.

    Uz takhle tady mame naprosto nesmyslne a krute zakony ktere nuti lidi k operacim ktere nejsou nutne, takovyhle pristup a takovehle uvazovani by ten problem jen zacementovalo misto toho aby se s t neco delalo.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    EL7334: to je proto, že tu nemáme svobodu slova, ale svobodu projevu. Po roce 1945 sme se tu skupinově na tomhle kontinentu shodli, že i slova můžou vést k takovejm koncům, jako Auschwitz, a že by nebylo špatný zabudovat do nich nějaký pojistky, aby sme si tuhle jízdu nezopakovali. Funguje to už 70 let, a stěžují si na to furt jenom experti, co maj potřebu někoho strašlivě vyhejtovat. Přitom ty pravidla jsou nastavený dost volně, stačí si vzpomenout na místní kauzy. Poslední, co mě napadá, byl shitstorm na fb nějaký základky v Teplicích, kam chodili do první třídy snad tři bílý děcka a zbytek cikáňata a pár černoušků. Kokotů, co jim tam psali nenávisti vzkazy bylo pár desítek minimálně, ale obviněný byli jenom ty největší experti všech expertů, co už je chtěli plynovat. Chápu ty obavy, a pokud by se začaly naplňovat, budu stát v první řadě má Václavské s transparentem, ale v současnosti jsme na levelu, že můžeš bejt kretén, ale ne ultrakretén, což mi přijde jako víc než velkorysej kompromis.


    EL7334: tak i blbce je možno respektovat, to ale neznamená, že musíš jít na jeho level. Pokud zjistím, že má dotyčná osoba jako zásadní prioritu jít se hádat o svejch předložkách na první dobrou, popřeju fae bun štěstí do dalšího života s tím, že už sem zapomenul i Dominika, natož pět oblibenejch předložek, a že další vztah nemá cenu, bo se naše vesmíry evidentně míjej.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    EL7334: Ad. 6 - Jo. Rozhodně. Pokud se někdo skutečně cítí bezpohlavní, nebo pokud se někdo cítí fluidně, rozhodně si zaslouží stejný respekt od veřejnosti, jako kdokoli jiný. (Půjdu na demonstrace a budu podporovat práva žen na potrat, právo homosexuálů uzavírat stejné sňatky jako heteráci a adoptovat děti, a spoustu dalších minorit. Věština toho se mne možná osobně netýká, ale prostě chci přispívat ke vzniku světa, ve kterém nikdo nebude někoho buzerovat za to, jak žije a jak prožívá a vyjadřuje svou individualitu, když tím nikomu neubližuje... Přišlo by mi trapný to nedělat a pak chtít nějakou toleranci zrovna pro ten svůj problém...)

    Jinak video si můžu pustit leda bez zvuku, což by asi bylo dost k ničemu, takže se k tomu ještě vrátím časem...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KAIRRA: já ve Státech strávil přes půl roku v průběhu posledních pěti let, jezdím pokaždý do stejného města, a stýkat se tam se svojí "adoptivní " rodinou. Něco jako prázdniny na Moravě, akorát na druhý straně světa. Ty místní lidi jsou naprosto skvělý, co se týče náhodnejch interakcí, ale maj neuvěřitelný minový pole v skoro každý hlubší otázce s nepřekonatelnejma překážkama na obou stranách. Půlka je z náboženství, druhá z politiky, a ještě se dost míchají. Když ti tvůj vrstevník vysvětluje, jak ho rodiče poslali na odteploušovací tábor, tak si připadáš, jak kdybys právě prolít bílou dírou do roku 1950. Naprosto si dokážu představit obdobnou situaci z druhýho tábora, kdy podobný zmatený puberťačky nadšeně pošťouchnou k transici, místo aby se jim snažili uklidit bordel v hlavě.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    OMNIHASH: tvl to se mi zas otevřely světy. Ačkoliv tohle se týká orientace, tak u trans lidí je to obdobný. Ten diskurs "budete akceptováni, jen pokud ale uznate svou vadnost a budete svou odchylku nenávidět a dostatečně trpět" má skutečně kořeny v náboženství, konceptu hříchu, vykoupení apod. Je to vidět i na oficiální katolické doktríně, která se k lgbt+ staví "se soucitem", ale jen dokud dotyčný je dostatečně nešťastný ze svého údělu. Odtud už je jen krok k myšlence, že kdo není ze svého údělu dostatečně nešťastný a kdo se dostatečně sebenenávistně nemrská, tak není skutečný gay/trans/... a měla by mu být odepřena péče.
    Tomu, že je pak pod vlivem společnosti tenhle přístup internalizovanej, se nelze divit (v US určitě výrazněji). Ve starších generacích je běžné, že to sebeobětování a sebenenavist je jakýmsi ospravedlněním vlastní jinakosti. Oceňuju, že mladší generace tohle rozbíjejí a ať je to klidně za cenu dočasného vychýlení na opačnou stranu, ono se to srovná. Neuznávám generační válku stylu My jsme trpěli, tak vy musíte taky.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    EL7334: páč celá ta diagnóza zní jako její výstup, a asi je důvod, proč jí před třema rokama vyjmuli z toho seznamu.


    Ego-dystonic sexual orientation - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ego-dystonic_sexual_orientation
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    EL7334: to zní dost jako další aspekt americký kulturní války a jejich posranýho vztahu k náboženství, do toho se, sorry, tady zapojovat nebudu, na to je tu dalších třicet klubiki.
    Jako ve všech podobnejch změnách, na konec se najde nenulovej počet jejich absolventů, který si řeknou, že se na to měli vysrat hned na začátku a za tohle to fakt nestalo. To neznamená, že bysme to neměli dělat vůbec, ale že máme zlepšit přípravnou fázi, aby se poměr těhlech nespokojenců minimalizoval.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ALDARION: tak tak, děkuji soudruhu, že si se mě zastal. Jestli v tomhle příběhu vnímám nějakej leitmotiv, tak je to to, že byla holčina psychicky v hajzlu celej život, tam je jeden redflag za druhým. A místo adekvátní pomoci se dostala do křížový palby tamní culturewar, okořeníme o to, že první skupina, co jí přijala, byla tahle lehce toxická grupa hormonálně vykolejenejch trans studentů. Kdybych po dvaceti letech totalniho nesouladu se zbytkem reality zjistil, že nejsem úplně divnej, ale existuje kmen Inuitů, který to maj hozený dost podobně jako já, taky si koupím pušku na mrože a letenku do Nunavutu.
    Co mě dostalo bylo, že chodila minimálně ke třem psychologům, poradcům atd. a nikdo z nich jí nebyl schopnej pomoc se sebepřijetím.
    EKG
    EKG --- ---
    Chudinka vanilka. Oni se ji snazili rict, ze vanilky proste nezijou stastne az do smrti, ale v tomhle veku si clovek neda rict.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Jinak mám trošku pocit, že Fifková trošku plete dohromady pohlaví a gender a není v tom sama...
    Proto považuji ten konflikt zmíněný EL7334 za falešný. Pohlaví je pohlaví, naše vnímání našeho pohlaví ovlivňuje amygdala a vývoj plodu ve druhém trimestru. Když se to blbě sejde, jsme trans, a je to asi dost "hardwarovej problém". Gender je sociální či kulturní konstrukt založenej na pohlaví kterej existenci pohlaví interpretuje v lidský kultuře. To, že holčičky nosí růžovou, neumí číst v mapách, mají nižší vlohy pro bojové sporty a já nevím co všechno. Ale protože prostě naše kultura je rastrem, pomocí kterého vnímáme realitu (tvoříme svou vlastní realitu?) je gender taky dost "objektivně existující" kategorie a má poměrně velký smysl jí řešit...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Nechci tvrdit, že se to neděje. (Ten příběh je dost silný.) Myslím, že to v první řadě vypráví něco o společnosti v USA, o dostupnosti dětského poradenství, psychologické a psychiatrické péče tamtéž a pak taky o nějakých hodně extrémních a tragických osobních případech. Ten stručný popis dětských let předtím, než přišla na Tumblr a "nakazila se genderovou ideologií a SJWstvím" (jak sama píše) by stejně tak dobře mohl být předehrou k pokusům o sebevraždu nebo úspěšné sebevraždě, pádu do tvrdých drog, gangu, členství v extrémní sektě, nebo prostě "jen" nějakému zhroucení. To je vlastně pro mne ten nejdůležitější bod toho příběhu.
    To, že existuje internetová komunita, která si nějak vzájemně mezi sebou vytváří dojem, že být trans je hodnotnější než nebýt trans, která nabízí tranzici jako řešení jiných problémů, která se vzájemně hecuje - to je zajímavý postřeh, bylo by super, kdyby se to dál studovalo (a věřím tomu, že se to děje, témata na diplomky a granty nerostou na stromech) aby s tím odborná veřejnost mohla počítat, rozumět tomu, s čím se setkává a nabídnout správnou formu pomoci.
    Zároveň ale celý ten princip podpory a ohleduplnosti pro trans lidi asi kvůli tomu nechceme nějak zpochybnovat a rozbíjet, obzvláště u nás, kde je vlastně stále víceméně v plenkách. Pokud nějací lidé z USA píší, že se jim nedostalo přijetí a podpory, dokud se nestali příjemci podpory pro trans lidi - což je tedy nesprávně motivovalo k tomu prohlašovat a považovat se za trans lidi - je to asi v první řadě upozornění na tragickou situaci nedostatku podpory a péče jinde. Ne důvod zpochybňovat podporu pro lidi, kteří ji potřebují.

    Ona je ta podpora pro trans lidi taky hodně opatrná a ohleduplná proto, že pořád žijeme ve společnosti, v níž se trans lidi dozvídají, že jejich vážný problém je hloupá fáze, fór, móda, součást společnost ničící genderové ideologie, že by se měli léčit řemenem, na vojně, tvrdou prací... A odvažuji se tvrdit, že tohle je pořád ten majoritní proud, nebo minimálně že tento proud je mnohem silnější, než nějaká internetová komunita, která to přehání na druhou stranu.

    Myslím si, že je dobře, pokud jsou lékaři při diagnostikování transsexuality opatrní - ale jakmile se to začne prezentovat jako přísnost na nějaké módou zblblé teenagery, tak je to špatně. Protože prostě každý si zaslouží aby byl co nejvčasněji správně diagnostikován, aby mu byla poskytnuta správná léčba, podpora a přijetí. (A zároveň se asi musíme smířit s tím, že se nějaké chyby v určení diagnózy oběma směry budou stávat, protože se stávají u všech dalších diagnóz, protože lidé jsou prostě omylní, i když se snaží.)

    V Čechách tedy problém Tumbleru považuji na úrovni diskuse o společnosti, jak by řekl soudruh Klaus, za netéma. ;) Odborná veřejnost by jistě měla reflektovat, že se to děje a že se to může šířit i do Čech. Ale asi nemůžeme chtít po Fifkové, aby sama procházela Tumblr a dělala si primární výzkum - na to nemá kapacitu, je potřeba, aby to někdo zmapoval a publikoval...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    EL7334: tenhle názor mě zcela upřímně fascinuje, nevidím ho poprvý. Opravdu bych si chtěl popovídat s aspoň jedním člověkem, co se jednoho krásného rána probudil, a řekl si, dneska si nechám změnit pohlaví, protože je to cool. Sice je to práce na pár let a pár ročních platů, co mi způsobí nemalý poškození a problémy do konce života, ale za tu srandu to stojí. Rád bych dotyčný bytosti potřásl rukou a poprosil, aby se stala mým senseiem, protože tohle je ultimátní trolling světový úrovně, a až vyrostu, chci být jako on/a/o!

    Jinak teda sebevraždy pomalu ale jistě klesaj, jak v absolutních, tak relativních číslech už od konce druhý světový.

    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Léčky - leckdy
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    EL7334: clickbait titulek, ve skutečnosti docela rozumnej rozhovor. Jediný co mě trochu uráží, jsou právě ta slova o infekci, nebo třeba to, že za to můžou lockdowny - protože jo, můžou, když je člověk zavřenej sám se sebou, tak před sebou jaksi neuteče a zjistit léčky zajímavý věci. Ale sítě v tom hrajou jen roli provalené informační hráze, kterou doteď drželi doktoři.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam