• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KEMALOPRAVDOVÁ PRAVDA ! deskovka Kolaps
    "Prezentace" prototypu vznikající deskové hry. Hotová základní verze, ukončen "alfatesting" a zahájena beta.

    Klub slouží k představení hry, debatě o designu a domlouvání srazů.

    Představení herních mechanismů mi zatím nejde dát sem na nástěnku, je tedy mezi úplně nejstaršími příspěvky. Řazeno odspodu.

    Formát klubu je zatím jen improvizovaný a ve vývoji, vznikl vzkříšením 5 let mrtvého klubu který byl o něčem úplně jiném; na přejmenování pracuju, zkusím pořešit přímo s panem nejvyšším.


    LEGENDA HRY:

    Píše se rok 1990 a západní svět prožívá euforii z politického vítězství v globálním konfliktu se Sovětským svazem. Zdá se, že hrozba jaderné války byla zažehnána, naplno se rozvine globální obchodní spolupráce a celý svět již míří jen k všeobecnému blahobytu.

    Nejmocnější rodinné klany západního světa však tuto euforii nesdílí. Z prognóz jejich špičkových analytiků je nad vší pochybnost zřejmé, že neukojitelný apetit lidstva po blahobytu nevyhnutelně způsobí sice drobnou, ale naprosto zásadní změnu chemického složení atmosféry, při níž dojde k prudkému zvýšení globální teploty. Tím budou narušeny ustálené vzorce sezónní cirkulace vody a tlaku. Nenávratně tak bude vychýlena křehká rovnováha fyzikálních procesů tvořících planetární klima. Procesů, které jsou celých posledních 12.000 let stabilní. Ztrátou rovnováhy se systém rozkýve a začne skutečný chaos, který se bude ustalovat a hledat novou rovnováhu po dobu téměř tisíce let. Během této doby dojde k razantnímu zvýšení četnosti a intenzity extrémních výkyvů počasí, to se stane prakticky nepředvídatelným a často nebude odpovídat místnímu podnebí. Bude téměř nemožné dlouhodoběji provozovat plánovanou zemědělskou činnost v krajině. Polární oblasti přijdou o většinu svých ledů, což povede k strmému růstu hladiny moří a oceánů. Většina metropolitních oblastí se stane neobyvatelnými; některé budou zaplaveny, v některých nebude možno setrvat během teplých či naopak chladných sezón. Miliardy lidí budou donuceny změnit své místo pobytu nebo zemřít, k témuž budou donuceny i ostatní živočišné druhy; většina z nich však během této krize vyhyne.

    Kolaps dosud ustálených klimatických stereotypů tak povede i k nevyhnutelnému kolapsu civilizace. Lidé obývající oblasti se snesitelnými životními podmínkami budou veškerou svou činnost soustředit na obranu svého prostoru. Zhroutí se mezinárodní obchod a úplně skončí veškerá činnost, která je na něm závislá. Hospodářské aktivity se omezí na zajišťování jen nejzákladnějších potřeb a i tak budou mnohdy nedostatečné. Infrastruktura budovaná v předchozích staletích se začne rozkládat. Lidstvo neudrží úroveň svých znalostí a technologicky se propadne zhruba do období raného novověku. Během tisíciletí chaotického počasí půjde o smrtelnou kombinaci i v jinak obyvatelných oblastech.

    Každá krize ale nabízí i příležitosti, pokud je na ní hospodář dobře připraven. Stále ještě lze využít možností posledních generací prosperující globální civilizace. Ten, komu se podaří vyvinout a postavit absolutně bezpečné a soběstačné sídlo, v němž jeho dynastie přečká nadcházející tisíciletí klimatického chaosu a zachová podstatnou část znalostí současného lidstva, se po návratu stabilního normálu bude moci vrátit mezi pozůstatky lidstva jako jeho spasitel a vladař. Takové sídlo patří na oceán – daleko od ostatních lidí a s možností mobility, do prostředí, které je přirozenou součástí životního stylu mocných již od 19. století.

    (c) Tomáš Pergl 2019 - 2022
    rozbalit záhlaví
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    CYBERWOLF: jasně že tam toho chybí hafo, tohle je jen nástin hlavních herních mechanik. Pravidla mají 15 stran a pořád ještě osekávám. Každopádně díky za tu poznámku k slajdu s "Deskou hráčů", ten popisek udělám stejně dlouhý, ale lépe popisný, už vím jak :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KEMAL: hádám správně, že média jsou ty hlásné trouby a administrativa hvězdičky? Říkám si, jestli ti nějaký list pravidel nevypadl - média a administrativu čtu teď prvně od tebe.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    CYBERWOLF: Ty 3 hodiny jsou na konečnou verzi, testuju jen zkrácenou (tu jsem upravil speciálně pro testování, ona ta jednotlivá kola jsou jen v podstatě variacemi téhož, takže k tomu co od testingu potřebuju není potřeba nutně držet ty 3 hodiny)

    Jen Trhy mají Pozice v "technologiích" (ty, které mají význam během odehrávání karet a "kryjí se" s "barvami" karet). Jen Trhy jde "přebrat" jinému hráči. To "přebírání" není nijak likvidační, spíš jen zmírňuje dopad extrémní náhody, kdy jeden hráč nelízne ani jeden z 5 trhů technologie ve které je silný svými Korporacemi.

    Projekty a hlasování by teoreticky mohly být jedním typem karty, jsou si poměrně podobné. Efekt "Hlasování" musí hráč protlačit vahou svých hlasů buď v Médiích nebo v Administrativě (1 Pozice v Médiích = 1 hlas při hlasování o kartě "Média" atd.) nebo efekt nastavit tak, aby motivoval k podpoře jiného hráče, jehož hlasy potřebuje.

    Tam kde ses ztratil - tam jde o tom, že na Herní plán hráč zaznamenává počet svých Pozic v tom kterém odvětví. Ty Pozice má dány svým Holdingem (resp. i Trhy a některými Aktivy), jde o ty symboly na horních okrajích Korporací a karet. Podobně jako třeba v Through the Ages hráči na herní plán zaznamenávají jakou mají military power a kolik produkují vědy a kultury.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Pro mě je tříhodinová hra už moc, tak ti to jenom trochu z kybicuju.

    Nerozumím rozdílu mezi trhy, aktivy, projekty a hlasováním. Chápu, že projekty a hlasování jsou jednorázové a ty druhé ne. Ale v čem je další rozdíl (tj. proč jsou to 4 druhy karet a ne 2)?

    Jinak superjachtu musím kupovat po jednotlivých úrovních, nebo si můžu rovnou šetřit na tu pátou a pak to zavřít z ruky?

    KEMAL: tady jsem se ztratil a a dál už se nechytám.
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    pište mi kdyžtak hlavně co je na tom blbý :) PROSÍM

    (anebo ještě líp - kam s tím můžu přijet a zahrát to)
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam