KEIKIN:
http://www.freepub.cz/2012/jak-prezit-ekonomicky-kolaps/ doporučuji k přečtení, pokud neznáš. Pokud ano, tak si to přečti ještě jednou a zamysli se. Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Trestancům, kteří utečou z vězení, kde na dlouhá léta seděli za velmi vážné a násilné zločiny, těm není ani potřeba toho zoufalství. "Vytváření atmosféry strachu" v nějakém prepperském forku, které čte všehovšudy pár lidí opravdu nebude mít vliv na chování všech přeživších po kolapsu.
Až na "to" dojde, ozbrojí se všichni, kteří budou mít všech pět pohromadě a také všichni ti, kteří si budou chtít vzniklý chaos a bezpráví užít a nebude jich málo, stačí se podívat kolem sebe. Měl jsem to "štěstí", že jsem mládí strávil v místech, kde žila rodinka, která vychovala hned dva recidivisty a můžu tě ujistit, že spousta lidí opravdu nebude sáhodlouze hledat důvod pro to, aby vyvedli nějakou špatnost, oni to zákonitě udělají prostě proto, že budou moct.
Přiznám se, že existence "preppera sluníčkáře" mi příjde neskutečná, když vážné zaobírání se řešením katastrofických scénářů vyžaduje určitou dávku pesimismu. Vzpomínáš si na nějaký film, knihu či hru s postapo tematikou, kde by žila mírumilovná a nenásilná společnost a byla by to pohoda, kdy si všichni pomáhají? Ne? To není dáno povahou žánru, který "vyžaduje" depresivnější vykreslení doby, prostředí a společnosti, to je proto, že lidi jsou svině. Snad ve všech občanských válkách (a ty nemají k "postapo vizi světa a společnosti" mnohdy příliš daleko) se děla neskutečná zvěrstva. Dopouštěli se jich i ti, kteří by to předtím možná neřekli ani sami do sebe...