• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    KEIKINPREPPERS
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    EZECHIAS: Pokud si nechceš domů pořídit malou laboratoř, tak ty papírky jsou asi nejlepší možnost. Určitě se dělají v různých kvalitách, možná si pohlídat tohle? Já je nikdy nepotřeboval, tam neporadim.
    A teda v případě "domácí laboratoř" při delším průseru stejně neseženeš chemikálie...
    EZECHIAS
    EZECHIAS --- ---
    MORKANT: Jelikož jsme vesnice, tak krom přítomnosti bakterií tak i ty nadlimitní dusitany a dusičnany, chlór, etc.

Prostě to co se testuje při zjišťování kvality/pitnosti vody.
    STENNY
    STENNY --- ---
    FARIN: UVcku jsem nikdy nepřišel na chuť - větší složitost, hmotnost, křehkost, potřeba baterii nebo funkční elektřiny... Plus nejistá funkčnost u ne zcela nezkalene vody.
    Stejně jako Morkant mám kombinaci filtr/chemie, která mi funguje na vandry, a dál to nepotřebuju řešit.
    I z pohledu běžné nízkorozpočtové přípravy mi dává víc smysl "ujistit se, že mám doma vždycky láhev Sava navíc" než "koupím UV lampu na dezinfekci vody" :).
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    STENNY: Tu mám samozřejmě taky, jen jsem to zapoměl napsat :)

FARIN: Když ti nejde elektrika...
    FARIN
    FARIN --- ---
    STENNY: není lepší UV světlo než chemie?
    STENNY
    STENNY --- ---
    V kontextu městského prostředí a filtru bych dodal, že městská voda může být snadno kontaminovaná natolik, že to filtr nezvládne, mimo jiné kvůli virovým infekcím.
    Takže filtr + chemie, za mě.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    QZUZKA NIMBUSMORKANT: mám Sawyer Mini, i 2 zbraně. Doufám, že ani jedno nebudu v Praze v blízké době potřebovat :)
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    EZECHIAS: A co přesně v té vodě chceš testovat?
    EZECHIAS
    EZECHIAS --- ---
    Mozna jeste vysvetlim proc se ptam. Vydal jsem se cestou pripravy “ostrovniho domu”. Takze mame FVE, spotrebice na elektriku vcetne topeni (s pripravou kominu na pripojeni krbu/kotle na tuhe ci stepku) a studnu - ktera je zatim jen na uzitkovou vodu. A prave tu studnu bych se rad naucil sam a duveryhodne testovat.
    EZECHIAS
    EZECHIAS --- ---
    Kdyz uz jsme u tech filtru. Dotaz lehce bokem.

Nejake doporuceni ohledne testeru kvality vody? Mam pocit, ze vetsinu tech “papirku” jsem zkousel a nevzbudilo to ve me velkou duveru. Ale muze to byt mym spatnym pouzitim.

Tak si rikam, jestli mate nekdo zkusenost s necim jinym. Nebo i se specifickym vyrobkem/znackou.
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    QZUZKA, NIMBUS: Já mám Sawyer Mini, kterej vozim na čundry, tak jsem usoudil, že další filtr netřeba. Pár dní výpadku ale řeším kanystry s vodou, ne filtrem.
    NIMBUS
    NIMBUS --- ---
    QZUZKA: Nechci tady z toho dělat kovbojku, ale asi i nějakou zbraň. Žena chce stále alespoň samostříl ;-) přidávám se k k čekačce na tip na filtr.
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    Zkusím jestli to tu ještě někdo čte.

1) žijeme v bytě ve městě. Jakou jednu/dvě/tři věci byste prosím doporučili nad rámec té loňské 72 hodin příručky?

2) pokud je to vodní filtr, nějaký tip prosím? Je hodně různých druhů.

Cílové riziko - "není potřeba válka, aby hrozilo, že na pár dnů vypadne elektrika a s tím i voda".

-- --
    Můj tip je zkontrolovat/doplnit očkování proti žloutence a při přeočkování tetanu si doplatit na variantu co obsahuje i černý kašel. V případě krize je to o dva potenciální problémy míň.
    PAN_GAZPACHO
    PAN_GAZPACHO --- ---
    možná se bude hodit - Príručka prežitia od renomovaného válečného reportéra Tomáše Forró
    Ak raz príde vojna k nám: Príručka prežitia - StartLab
    https://www.startlab.sk/projekty/4710-ak-raz-pride-vojna-k-nam-prirucka-prezitia/
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Dobrý rozhovor o tom jak být připravený
    Záchranář Koudela: V krizi nepanikařte a napusťte vanu | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/v-krizi-nepanikarte-a-napustte-vanu-bez-statu-se-musite-obejit-tri-dny-radi-9575922
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    NAVARA: pařez naopak vidíš krásně. Buď jako tmavý kruh nebo pokud je už hnijící tak krásně svítí. Noční přesun lesem s NV jsem tedy ještě neabsolvoval. Bez NV snad tisíckrát. Na noční přesun lesem jsou jednoduché poučky. Přesun s NV je problematický za prvé v tom, že většina zkresluje, čili neodhadneš vzdálenost od překážek a za další koukání do displeje oslňuje. Ale každému dle gusta. Vím, jak jsou tu mnozí hákliví na rady....
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PSYTRANCE007: Pro noční přesun za naprosté tmy (lesem např) tu NV pořád potřebovat budeš, pařez v infra nesvítí a průrva pokud není nad studenější řekou apod taky ne :)
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    NV jsem kupoval naposledy Yukona gen. 1+. V současnosti má dle mého větší potenciál termokamera. To jsem si pořídil pozorovák od HikVisionu.
    WICKING
    WICKING --- ---
    Neíte někdo, jestli je tdy nějaké auditko specializované na nočka / terma?
    Nic jsem nenašel.
    Případně nemáte někdo zkušenost (aktuální) s nějakejma entry level digitálníma "nočkama"?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Koukám oficiální webovka je celkem dobrý počin
    Materiály ke stažení | 72h.gov.cz
    https://www.72h.gov.cz/cs/ke-stazeni
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam