• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGILiberland
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ‏@snajdr 34 minutes ago
    Svobodná republika Liberland je asi tak jediný stát na nějž může komplexně zaútočit i Slovensko - zvednutím hrází Gabčíkova
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    COOLER: Přesně tak. Na to mi to přijde úplně ideální. Vystěhovat tam Svobodný a je to:)
    COOLER
    COOLER --- ---
    navrhuji obětovat Liberland za vyřešení problému s nepřizpůsobivými spoluobčany. mohli by to být naše cookovy ostrovy :)
    LINROOT
    LINROOT --- ---
    Tak koukám na ten Liberland a zjišťuju, že prezidentem a zakladatelem je můj bratranec:-D Musim s nim zajít na pivo a probrat případné pozice ve státní správě:-D
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ROMANET: Nojo, když oni bratři Slovani nečetli Life on the Mississippi; to by se dočetli, jaké jsou s přirozenými hranicemi obtíže: vona se řeka, mrcha, nedrží na místě (ty administrativní hranice taky vznikly zpapírováním tehdejší přirozený hranice); uznávám, že po zregulování se asi Dunaj nikam moc stěhovat nebude, i bez ORCS. A je to sice dementní, ale je to tradičně balkánsky dementní - "no a co, že nám to území je k ničemu, hlavně ať Srbové ho nemaj!"

    http://earthobservatory.nasa.gov/blogs/elegantfigures/files/2011/05/fisk_mississippi_meanders.jpg
    KEMAL
    KEMAL --- ---
    Mně je každopádně hodně sympatická ambice uvést někde "v zemi nikoho" do života ty libertariánské teze. I kdyby Liberland nakonec nevyšel (není terra nullius apod.), určitě by šlo aspoň koupit lán země od nějakýho diktátora a založit stát tam.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PAULMUADDIB: takže to chorvatské území za řekou obdělávají chorvati? na to se celou dobu ptám.

    svět může uznávat chorvatské hranice ale ty jsou hovadina. je to prostě úplný nesmysl. řeka je přirozená hranice.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    ROMANET: Jestli myslíš tohle http://en.wikipedia.org/wiki/Croatia%E2%80%93Serbia_border_dispute, tak tam je jen to, že si na ta území dělá nárok i Srbsko, protože to respektuje upravený tok Dunaje.

    Nicméně mezinárodní společenství uznává ty Chorvatské hranice a podle mých informací Chorvatští ekologové jezdí na ta území kontrolovat ptáky a hmyz pravidelně.

    Stále tam nevidím důvod, proč by měla být hloupost spravovat území za řekou, když byly vynalezeny čluny...
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PAULMUADDIB: jenže já jsem se na tu mapu a tu wiki o územních sporech koukal asi o fous dýl než ty. až tomu věnuješ aspoň pět minut před kecma o sebetrollení, tak prosím teprv něco piš. počkám si, až si to najdeš.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    ROMANET: Nech se poučit. Jsou to většinou přírodní rezervace, jako například http://en.wikipedia.org/wiki/Gornje_Podunavlje

    Stačí se podívat na mapu https://www.google.com/...22N+18%C2%B052'00.0%22E/@45.8002585,18.8986058,13z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x0

    A protože se jedná o území Chorvatska na druhé straně Dunaje, které je současně přírodní rezervací s ochranou zde žijících druhů, tak tam nemusí ani nemůžou jezdit s traktorem, přesto toto území spravují (a párkrát za rok tam jedou nějací ochránci na gumovém člunu zkontrolovat stavy.

    Chápu, že nemusíš znát všechno, ale příště v rámci prevence sebevytrollení doporučuju tři minuty práce s google, před pronášením silného názoru.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PAULMUADDIB: jsi si jistej, že to tam opravdu spravuje chorvatsko budulínku? jako myslíš třeba ty políčka? jakože tam jedou s traktorem na voru?

    nevim, jak to je. rád se nechám poučit.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    ROMANET: Ale prosímtě kecko, díval ses vůbec na tu mapu? Viděls, kolik "kousíčků půdy za velkou řekou" spravuje naopak Chorvatsko? Co je na tom nereálného?
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PISKVOR: no je to jako rozvodové řízení, kde se žádný z manželů nepřihlásí k chatě, že jí jako chce a přijde nějaký čičmunda, že si jí jako teda bere, když jí nechtějí. ale i když jí nechtějí, tak se bez ní nikdy nedomluví na zbytku...

    jinak dementní mi přijde chorvatsko, který lpí na historickym korytu. hranice se maj překleslit podle současnýho toku a podle současnýho stavu vlastně. je nereálný, že by jeden nebo druhej stát spravoval kousíčky půdy za velkou řekou.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    DANYSEK: Domobranu. A opet je problem v tom, ze na Balkane ma bojove zkusenosti kdekdo.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    COOLER: Jenze on na nicim uzemi nelezi: historicky tok Dunaje, ktery uznava Chorvatsko obtekal LL zprava, zatimco soucasny tok, ktery uznava Srbsko, obteka LL zleva, takze je to opravdu zeme nikoho. Je mozne, ze se Ch. se S. s vidinou "spolecneho nepritele" dohodnou, ale problem je v tom, ze kdyz se zacne stourat v tomhle, rozdmycha to ta ostatni sporna uzemi, na nez si pro zmenu delaji naroky oba staty (a ktera nejsou jenom mokrad).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Chtelo by to rychle vlastni armadu :)
    https://www.facebook.com/hrvatskiliberland
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    A v Liberlandu bude žít John Galt s hrstkou nejschopnějších:-)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    ZUZKAOU: No právě, obávám se, že tam nikdo usídlený není, natožpak nějaké relevantní množství.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale jestli se ta někdo vydá a pokusí se tam usídlit a nějak fungovat, tak rozhodně prosím důkladně dokumentovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PHAILO: a von to tam někdo trvale obývá, což je jaksi základní podmínka k tomu (společně s potenciálem navázat patřičné vztahy s okolními národy, aby mezinárodní právo vůbec začalo brát otce zakladatele vážně (byť i to většinou k ničemu nevede, viz třeba Sealand)?

    Montevideo Convention on the Rights and Duties of States - Council on Foreign Relations
    http://www.cfr.org/sovereignty/montevideo-convention-rights-duties-states/p15897
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam