• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGILiberland
    COOLER
    COOLER --- ---
    100 nových příspěvků? jste se zbláznili? přišel Otava a téma jde zase do prdele? :) no, číst to radši ani nebudu :)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BRETA: To asi nevis jak moc vysinutej je - to ze je veri na vsemozne konspiracni teorie vubec neskryva.
    BRETA
    BRETA --- ---
    stejně ten Jedlička je hroznej magor a já takovejm lidem prostě fandim...od přírody jsem už takovej .) proto se na ten dnešní hydepark těšim, líbí se mi ten jeho sebejistej, schizofrenní postoj a vystupování :D tím spíš, když si z něj všichni kolem dělaj prdel...romantický skoro jak Forrest Gump .)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    LALINA: ono to neni ani v radech promile rocne, ale uz to, ze to je mozne dela nejaky ten tlak. A omezuje to extremni vysterlky prave tim, ze kdyz to nekdo prezene, tak mu zacne utikat moc lidi a pak to jednak blbe vypada a druhak (a zejmena) mu utikaji nejvic ti, po kterych chtel nejvic slapat. Kvuli levnejsim rohlikum se nikdo stehovat nebude, protoze naklady na stehovani jsou vysoke a da to dost praci. A je tu velka kotva historie a pratelskych vztahu. Ale pokud se nekde budou podminky lisit vyrazneji, tak to zpusobi vetsi odezvu (pochopitelne), ale i tak uz pouhe jedno procento migrantu by byla takova udalost, ze to tu jeste nebylo - predstav co by muselo nastat, aby z Cech odeslo naraz 100.000 lidi nekam jinam. A jak moc ti rozbije spolecnost, kdyz ti odejde jeden clovek ze sta? Navic vetsinou kazda zmena bude pusobit obema smery - nekdo prijde za nizsimi danemi a druhy zase odejde za lepsimi sluzbami. celkova bilance bude vetsinou podstatne nizsi, nez tok libovolnym smerem.

    Dalsi vec je, jak velka uzemi chces takto "obehnat dratem" - jestli celou EU (at se nestehujou z/do ameriky), nebo soucasne hranice statu (z/do nemecka), nebo okresy (moravaci v praze?), nebo mesta a vesnice (vsichni chteji do mest za lepsim a nikdo neda kralikum), ci jednotlive domy ... ono asi stejne ti nakonec vyjde, ze od kazdeho neco a nic z toho naplno ...

    Me se myslenka Liberlandu libi. Kdyby se rozbehl, vybudoval si infrastrukturu a vnejsi vztahy, tak v takove zemi bych se asi chtel narodit. Ale nejspis se tam nebudu chctit prestehovat, protoze tu mam moc pratel a vztahu a jeste tu neni tak zle (coz se samozrejme muze zmenit a bohuzel se na tom pracuje). Nejspis ho i nejak primo podporim, rad ho nekdy navstivim a tak, ale pohodlnost je svina ... a imho to ma vetsina lidi takhle nejak, pokud si tam misto liberlandu dosadis ameriku, francii, recko, spanelsko ... cokoli - libilo by se jim jinde kvuli nejakym vyhodam, ale dokud to neni moc velky rozdil, nebo je soucasny stav moc netizi, tak se z mista nehnou.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Jsem si jisty ze President Liberlandu nebude vahat a obetuje dobrovolne dane ktere dostal na to aby se tam podival nekolikrat do roka.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AXTHEB: Nejde o to, zda by se to _dalo_ - tím zůstává LL v kategorii "virtuální stát, teoreticky obyvatelný" - ale zda to opravdu míní obývat (např. déle než půlku roku ;)).
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PISKVOR: Dalo, je tam i barák. Lidi bydlej i na řádově debilnějších místech.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    LALINA: Jiste, treba behem valky je migrace dost velka a i ty jazyky se lidi uci dost rychle. Snilku, zase ti prekazi ti obycejni vidlaci co se nic nechtej ucit a nikam se nechtej stehovat.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    LALINA: Nebydlí, nikdo ho neuznal. Přijel tam, píchnul tam vlajku, odletěl do Virginie.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LALINA: No, pokud by to udělali, rozhodně by to nabouralo tu tezi "zločinně okrádají Babišovu firmu MF o miliardy." (Ale ne, nevěřím tomu, že by se tam fakticky bydlet dalo; rozhodně ne v mokřadu.)
    LALINA
    LALINA --- ---
    GILHAD: je to dlouhý, odpovím později, ted nemám čas....
    jasně že se stěhujou... jde o to, jestli je to v řádech procent nebo řádech desítek procent a já mám tu vizi nějak vyostřenbou jakože masové, hromadné..jestli to nebude, budu jenom ráda, taky doufám, že státy nebudou jako hokynáři předbíhat se v populismu kterej má levnější rohlíky...
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    KEIKIN: To je odvážná myšlenka. Trochu naráží na to, že infrastruktura internetu někomu patří, leží na nějakých územích a spadá pod nějaké jurisdikce.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    LALINA: Oni se takhle lidi stehuji za lepsim odjakziva (uz stari rekove a rimane ...).
    Ale je otazkou, jak dosahnout toho, aby byla ta lokalni spolecenstvi spjata s pudou atak dal - mas asi tak tri cesty:
    - lidi nebudou takovi jaci jsou ale uplne jini - jenze jak toho dosahnout? (muzes zkusit osvetu, ale ta na lidi moc nezabira a tvuj hlas je prilis slaby - tak jeste vymyt mozek celym generacim v nucenem statnim vymyvalisti)
    - natahnou se draty a za prechod hranice se bude strilet (to uz tu bylo a neudrzelo se)
    - nechat kazdeho, at si najde misto, kde chce zit (ale pak ti zase budou lidi courat a nekteri se neusadi vubec)

    zadna z nich asi neni tak uplne spravna a pruchozi. Imho se tak nejrealisticteji dostanes nejbliz ke kyzenemu stavu nejakou kombinaci vsech tri, s tim, ze nepujdes do extremu a nedosahnes 100% uspechu - ale to je zase stav, ktery tu uz vice mene mame:
    - na skolach obcanska nauka, krouzky pro mladez, mistni sdruzeni, sportovni oddily a spousty dalsich pusobi jako ukotveni v dane lokalite, zvlast, kdyz si najdes pratele, partnery a tak dal a ty ssbou jinam nevezmes
    - prestehovat se je jednak opruz a uradovani, druhak se tim ztizi az ztrati stavajici kontakty, pratele, musis se ucit dalsi jazyky, hledat nove kontakty, praci - prekazek spousta a pohodlnost je prekonavat znacna (takova hodne soft verze dratu, ale spousta lidi ti rekne, ze je lepsi dvakrat vyhoret, nez se jednou stehovat)
    - lidi se tak stehujou neustale, vetsina z nich pomerne rychle nekde zakotvi na pomerne dlouhy cas (casto nadosmrti) - vyhoda je, ze ti, kdo se neciti zakoreneni ti timto mizi z dohledu a naopak prichazeji ti, co chteji byt na tomto miste, takze ti mizi burici a prichazeji ti, co chteji podporovat prave toto misto.

    BRETA
    BRETA --- ---
    OTAVA: uvidíme, dneska nám to Jedlička v hajdparku vysvětlí .)
    LALINA
    LALINA --- ---
    PISKVOR: měla jsem tu práci, sorry... no jakože ty řeči, že tam fakt budou bydlet a budou mít za ten kus bažiny odpovědnost....tomu fakt věříš, jo? Jedlička? nebo kdo? někdo? ti švýcaři? ghe
    LALINA
    LALINA --- ---
    OTAVA: ne. ale i kdyby, tak na to nesejde. já myslím, že ten amík tam ale bydlí a už ho pár států uznalo
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LALINA: Najednou je tvůj vlastní argument hoden odpovědi "bla bla." Aha.
    LALINA
    LALINA --- ---
    OTAVA: lidi se chovají podle toho, jak je vychováš. a když bude okolí tlačeno bud dobrovolně nebo i nedobrovolně ke změnám bydliště, tak se holt migrovat bude a děckám top přijde normální a jazyky budou umět, protože děti se lehce učí..ostatně jazyky se taky značně zjednoduší a bude to angličtina nebo žeby ruština...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    LALINA: aha, to jsem se asi ztratila, ja o danove konkurenci zacla mluvit v souvislosti s liberlandem, svobodne do toho furt taha nekdo jiny.

    Svobodni skutecne nejsou duvod vzniku liberlandu. To ze je jednicka clenem svobodnych, neznamena to, ze to dela na objednavku strany. Ustava Liberlandu nijak neodpovida tomu, co maji svobodni jako program, a to jak se ma v liberlandu zit neodpovida tomu, jak by si svobodni predstavovali, ze by se melo zit v CR. kdo to spojuje, vytvari uplne zbytecne zmateni :/
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BRETA: Severni sudan je stejna chimera jako Liberland, comprende ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam