• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGILiberland
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROMANET: jak nekomplikuj to, ja si myslim, ze tuhle otazku by mel mit ujasnenou kazdy chovanec jedlickova ustavu, ne?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ROMANET: Lode, na co lode? Mlady pane, videl jste nekdy drevo? Staci svazat k sobe, a plave to samo ;) Vorova flotila, neasi. Akorat teda nevim, jestli je Srbsko taky mini popotahovat za nelegalni prekroceni jejich hranice ven, kdyz je teda Dunaj mezinarodnimi vodami...
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    VYHULENY_UFO: nekomplikuj to. chorvati jedličku přátelsky zatýkají, srbové jen občas lidem řeknou, ať tomu jedličkovi neprodávaj lodě, to je jasnej náznak přátelství a uznání.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROMANET: a uz se nastupnicka zeme po jugoslavii vzdala toho sporneho uzemi s bahnem?
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    v srbsku už si klucí připravujou dřevo na domy... už ho jen dostat do vlasti...

    https://www.facebook.com/...erlandtimes/photos/pcb.1630047450571427/1630047287238110/?type=1&theater
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: postavis open source reaktor. bitcoin je taky open source, mohlo by to fungovat. nesi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: na těžbu bitcoinů by si dnes už potřeboval jaderný reaktor, obávám se. ale pokud všechny vytěžené bitcoiny padnou za zaplacení spotřební daně paliva pro energocentrálu, tak je to ještě méně libetariánské, než můj ostrovní stát, který povolí víceméně vše kromě životního pojištění a těch ehm, obchodů s orgány :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to jsem nevěděl, že se chtěj živit transpantacema orgánů :-) jsem myslel, že na tohle se specializuje Kosovo. to je až trochu moc svobody najednou, na mě. To Jedlička v Hyde Parku nevykřikoval:
    http://www.ceskatelevize.cz/...311294-jedlicka-z-liberlandu-uznani-od-srbska-i-chorvatska-je-realne/
    (nebo jsem se nesoustředil? :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: solarni ostrovni system je schopen pokryt spotrebu hausbotu, nemocnic a transplantacnich stredisek po cely rok a nebo jen, kdyz bude svitit slunce?
    navic bitcoinovej node taky bude mit nejakou spotrebu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ROMANET: nemám na něj kontakt... každopádně, než proti tomu nějak zapškle trollovat, to radši obhlídnu situaci na místě (pokud neodstoupím ze závodu v nějaké dřívější fázi :-) je to pí-ár stunt, nabízím jim dodání solárního ostrovního systém, schopný konkurovat ceně elektřiny z generátoru (protože ta je zatížená spotřební daní, ve všech státech, se kterými Liberland sousedí) - ale museli by mi zajistit aspoň přívoz přes Dunaj :) jinak projekt má okrajově moje sympatie (ačkoliv jsem Pirát a ne Svobodný... nemám popravdě blízko ani ke squattingu, ani k daňovým rájům... spíš mi zajímají hackerspacy, sousedské telco sítě, autonomní doprava, ostrovní energetické systémy...)
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    XCHAOS: v tomto klubu těžko najdeš pomoc. to spíš zkus přímo jedličku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    účastním se v létě závodu solárních kol z Milána do Turecka a zpátky, taková osmička, a zejména (moje) trasa zpátky vede prakticky přímo přes Liberland:

    The Sun Trip
    http://thesuntrip.com/
    MICHAEL – Arachne Aerospace – Czech solar tandem bike team – CZECH REPUBLIC | The Sun Trip
    http://thesuntrip.com/michael-arachne-st2015/

    solární kolo je podle mě radikální způsob neplacení spotřební daně za pohonné hmoty, takže kdyby mi někdo vyjednal přívoz ze srbské strany Dunaje do Liberlandu a zpět, tak bych se klidně stavil.. ale nehodlám teda skončit ten závod tím, že budu vyhoštěný z Chorvatska (možná ale nafotím aspoň hraniční závoru, nebo tak)
    LALINA
    LALINA --- ---
    GILHAD: "tak tak nějaká" očekávání jsou samozřejmě oprávněná, podložená mnoha příklady, ale moje vize (ne očekávání) jsou taky mnohokrát (ale řádově mnohem méně) podložené příklady z minulosti.
    Myslím, že mluvím v měřítkách úplně jinýho rastru, kterej je sice taky relevantní, ale v případě Liberlandu (a velmi pravděpodobně i libertaniánského hnutí) nejspíš, doufám, relevantní není. Takže bych tohle téma raději ukončila.
    Mě prostě při čtení kousku postu od Fronemy naskočila ta vize, na níž jsem pak reagovala, ale fakt, asi, doufám, není moc reálná. Naštěstí.
    (Nicméně stalo se už - i jenom za mýcho života - mnoho věcí, které lidmi, jako jsi ty (rozvážnými, klidnými, nad věcí) nebyly považovány za reálné ...... a to se potom všichni divili...:))
    Poslední větu beru jako... ehm...mno... vlastně nevím, cos tím chtěl říct.)))

    GILHAD
    GILHAD --- ---
    LALINA:
    LALINA: ano, nevim, jaci budou lide v budoucnu, ale celkem predpokladam, ze se nebudou od tech dnesnich zas tak moc lisit a ze ty zmeny budou spis pomale/plizive/nenapadne, jako tomu bylo po vetsinu minulosti a ze co se stane se stalo uz milionkrat a v podstate nic noveho pod sluncem ... vetsinou tyhle odhady docela dobre vychazeji, pokud jde o veci obecne (jak se chova dav) a ne specialni (jaka bude modni barva, cim se bude presne jezdit). Proste budoucnost odhaduju z minulosti a jestlize "naprosto priserna aktualni hrozba" byla v minulosti uz mnohokrat v podobnem havu a vzdycky se ukazala byt bouri ve sklenici vody, tak tak nejak ocekavam, ze i s kazdou novou "prisernou katastrofou" to nejspis dopadne obdobne.

    Samozrejme neni problem vymyslet jakokoli distopickou vizi budoucnosti, ale vetsina z nich se nenaplni, pokud se opomine priserna lidska setrvacnost v nazorech a lenost.

    Ale mas-li zarucene informace o budoucnosti, rad si je poslechnu
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    Liberland, žít a nechat žít?
    http://nazory.ihned.cz/c1-63999260-liberland-zit-a-nechat-zit

    V roce 1933 se však v Úmluvě z Montevidea o právech a povinnostech států podařilo najít poměrně sdílenou definici suverénního státu. Kritéria vychází ze starších prací slavného rakouského státovědce Georga Jellinka a jsou jimi trvalá populace, definované teritorium, vláda a schopnost vstupovat do vztahů s jinými státy.

    Tato definice však musí být naplněna materiálně a nikoliv jen formálně, jak je tomu u Liberlandu. Zejména státní moc musí být efektivní a reálná. Pokud neexistuje moc schopná alespoň částečně garantovat právo a pořádek dovnitř i navenek, neexistuje stát, neexistuje suverenita.

    Je sice pravdou, že již často není nezbytné, aby byl stát formálně přijat do mezinárodního společenství a uznán ostatními státy (konstitutivní teorie vzniku států). Na druhou stranu stát, který není uznáván, není plně suverénní.

    (...)

    Liberland selhává právě v těchto aspektech. Má sice sporné území (které si nenárokuje Chorvatsko ani Srbsko, aby se vzájemně nepřipravily o jiná lukrativnější teritoria podél svých hranic), nemá však stálou populaci (už vůbec ne uvědomělý lid). Zejména však postrádá jakoukoliv reálnou moc a uznání mezinárodního společenství.

    Vítu Jedličkovi tak zbývá jen účel jeho státu. Tím je vytvořit nový daňový ráj a napodobit tak např. Monako. Je vzletné hovořit o svobodě a do ústavy vytesat, že stát nikdy nebude dělat dluhy, vytvářet systémy veřejného pojištění a bude vybírat jen dobrovolné daně. Takové cíle by však byly ospravedlnitelné jen ve fungujícím ekonomicky nezávislém státě. Nikoliv ve státě na papíře, který by pouze parazitoval na okolních útvarech.
    LALINA
    LALINA --- ---
    GILHAD: zase přítomnost...a minulost.))) jsi pozadu:)))
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    ZAPPO: bohužel to myslí vážně.


    GILHAD: liberland potřebuje uznání, bez toho se nikam nehnou. ale vůbec nechápu, jaký stát by chtěl v evropě daňový a navíc bitcoinový ráj. v evropě rozhodně nikdo. liberland může uznat leda země se strategickým zájmem /rusko, čína/ nebo nějaká trolingová země jako írán nebo severní korea.

    ale znova tu opakuju. uznání se dočká jen reálně existující komunita žijící na daném území. ne parta kempující na druhý straně dunaje.
    LALINA
    LALINA --- ---
    GILHAD: pořád a pořád mluvíš jenom o přítomnosti
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    FRONEMA: ono ted na anarchii (zejmena ancap dle Urzy) mezinarodni situace fakt neni a tezko to muze byt realny aktualnim cilem kohokoli, kdo by to myslel vazne a opravdu chtel uspet. Na druhou stranu minarchie sanci na uznani ma a zaroven muze fungovat jako ukazka kroku spravnym smerem. Takze pokud se to podari udelat jako stat, ktery ma MIN regulaci, nez je v kraji zvykem, tak je to jedno velke vitezstvi a ukazka toho ze to vubec jde. Pokud takovy stat si udrzi NIZKY pocet regulaci po delsi dobu, je to dalsi velke vitezstvi a ukazka toho, ze ten smer je jak zajimavy, tak realizovatelny.

    S tim, ze po uznani jinymi staty je mozno treba pocet a silu regulaci i postupne snizovat, aniz by to melo za nasledek okamzite zneuznani.

    Rekneme, ze ted prijme "zakon" ve zneni "vsechny drogy jsou zakazane, tecka" a dosahne uznani.

    Za rok muze prijit novela: "Vsechny drogy jsou zakazane, az na drogy tradicni urcene prislusnou vyhlaskou (kava, caj, tabak, alkohol), ktera upravuje tez jejich zdaneni a regulaci"

    pote novela vyhlasky: "dan z tradicnich drog se stanovuje na 0.001% u kavy a caje, 0.002% u tabaku a 0.003% u alkoholu, jde o synchronizaci se smernicemi EU, nebot dan z alkoholu je vyssi nez z tabaku a ta je vyssi nez u caje a kavy, ktera take neni nulova"

    dalsi novela "k zakonu se pridava dovetek 'a na drogy mekke, (viz prislusna vyhlaska), jejichz drzeni je povoleno pro osobni potrebu (regulace viz vyhlaska)'"

    a po kratke legislativni smrsti se dostaneme blizko k puvodne zadanemu stavu ... (at uz je jakykoli) - on se da krajet salam obema smery ...

    Plus samozrejme muzou byt drogy zakazany, ale tresty za drzeni muzou byt symbolicke (verejne prospesna prace na budovani mola) a nikdo je nemusi cilene vyhledavat a kontrolovat a vubec se jimi zabyvat (kde neni zalobce ...)

    ------
    Tohle je proste priklad, ne, ze bych osobne drogy nejak podporoval ci uzival (krome te kavy a caje), ale snadno se o tom nazorne pise. Taky nepodsunuju Liberlandu snahu zbavit se regulace drog zcela (i kdyz u te kavy a caje by se mi to libilo), beru to jen jako ukazku, ze to, ze ted pristoupi na nejakou komplexni restrikci jeste nemusi znamenat, ze to je konecny stav a ze se to casem nemuze zmenit na neco mnohem pricetnejsiho. (A jen tak pro srovnani holadsko a jeho tolerovane shopy s mariankou, ackoli je clenem EU)
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    FRONEMA: To máš jak Ovčáček. V demenci dva kroky vpřed, jeden vzad a jeden stranou. Trolling is an art!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam