• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGILiberland
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    nejaka dulezita zmena ve state liberland? uz fungujou zachody v pristavu a daji se ve stanku na namesti koupit klobasy?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: porad mi unika, proc tak resis jednoho podle tebe pitomce... :) Vzdyt po svete jich beha prece tolik... to takhle resis kazdeho? :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: proc mluvis apriori o zrani? :) Uplynula prilis kratka doba na to, abych cinil jakekoliv zavery. Beru argument, ze ty sam bys to resil jinak - OK. Beru argument, ze odpurce uz dnes neuspokoji - nikdy se nezavdecis vsem :) A i v politickych programech etablovanych politickych stran je spousta otazek, ktere oponentum zodpovezene nikdy nebyly (typicky: z ceho to chcete zaplatit, jak si to predstavujete v praxi) - kupodivu to zadna prekazka pro mnohe neni.
    Zdravy nadhled je prave o tom, ze necekam uspokojive vysledky za par tydnu. K rychlosti nas (nezdrave) tlaci media, ale zivot neni o tom, ze fungujes ze dne na den - i kdyz jsou to predevsim novinari, kteri zijou tim, ze kdyz neprijdou dalsi den s novou senzaci, tak se zborti cely svet. Zdravy nadhled naopak u me ztraci ti, co tomuto "trendu" podlehaji, a vsechno chteji HNED. Zdravy nadhled je i o te trpelivosti, kterou - promin - ty jsi nepredvedl :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: porad to jsou tvoje SUBJEKTIVNI vjemy. Holt neco cekas, Jedlicka to nenaplnuje - ale proc to tak resis? Jdi tam, kde te uspokuji vic. Vyber si neco, co ti vic vyhovuje - a bud rad, ze moznost vyberu mas :-)
    Uprimne, je to Jedlickuv boj. Kdybych mel resit ulety kazdeho, tak se mi davno musi rozkocit hlava... najdou se i horsi veci :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    IVANA_ANAVI: co od libertarianu cekas - snad ne detailni zakony popisujici a regulujici kdejaky prd :-D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: kdyby... ja zapomel, v CR vsichni nejlip vime hlavne to, co maji delat druzi :-) Chapu, ze tvoje vize je nejaka, ale to jeste samo o sobe neznamena, ze Jedlicka to dela blbe jen proto, ze ty bys to delal jinak :-)

    Ono kdyby vsechno nachystal sam, tak by to zas mohlo zavanet diktaturou jednotlivce a urcite by se nasel nekdo, kdo by mu vycetl prozmenu to. A na konstituci statu ve vetsi skupine potrebujes.. ehm.. obcany :-) On to je takovy slepice-vejce problem :-) A vsem se nezavdecis nikdy :-D
    COOLER
    COOLER --- ---
    FIONOR: však to by nebyl tvůj stát, stejně jako neni Jedličky. ty bys dostal jen zakázku. My bysme to tu glosovali.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    XCHAOS: Potrebujes hlavne hranicni prechod, leda by sis to kolo zobojzivelnil ;) Ale probiha kolem toho vesely edit war v OpenStreetMap, kdyz uz jsme u toho - napred nekdo ty lesni cesty otagoval jako cyklostezky, a ted se s Chorvaty a Paraduiny pretahuji o administrativni cleneni a "Liberty Island."
    COOLER
    COOLER --- ---
    IVANA_ANAVI: jj, kdyby ty prachy dali Fionorovi, už je to dávno hotové.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak ted jsem v Turecku (na solarnim kole), cestou zpatky bych to skutecne docela dobre mohl vzit pres Liberland, ale nevim, jestli potrebuju vizum :)
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    DANYSEK:
    FIONOR: No ale to je ten problém, v Liberlandu je právní vakuum (pokud ho teda uznáme jako stát). Pokud teda nechtějí liberlanďané anarchistický stát.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: vsak CSR taky dokonale nefungovala za dva mesice... vadilo to necemu? :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: no s tim ale muze prijit halda problemu navic. Ono pravo nemuzes menit jak spodky :-) Navic hromada dnesnich zakonu je v kolizi s ustavou Liberlandu :-D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: a proc se ptas me? :-)
    I kdyz, pokud se zamyslis nad soucasnym stavem pravnich norem, ono to neprevzeti svou logiku taky ma. Obcas je jednodussi psat text na zelene louce, nez opravovat kvanta chyb v textu existujicim.
    V pripade CSR navic nebyly prevzate jen texty, ale i vykonne instituce, ktere tu monarchie vybudovala... a obavam se, ze na tech 7km ctverecnich ani neni z ceho brat :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vznik USA trval od 1620 do 1776 :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: udelame si drobny exkurz do historie, co rikas? :-)
    - trikralova deklarace pozadujici autonomii pro uzemi CSR vznikla uz 6.1.1918
    - od ledna se Masaryk mocne snazil o uznani samostatnosti..
    - 28.10.1918 vydal Narodni vybor ceskoslovensky (ktery sam vznikl v cervenci 1918) zakon o zrizeni statu
    - do 29.2.1920 platila i provizorni ustava
    - prvni volby v CSR se konaly az 18.4.1920 - tedy cca rok a pul po vyhlaseni statu...
    Soudnictvi, potazmo pravo obecne se "vyresilo" tak, ze se v ramci vyhlaseni CSR prevzalo do zacatku rakouske pravo... tak aby nevzniklo na uzemi CSR pravni vakuum. Ale to mimo jine s sebou neslo, ze na spouste uradu dle rakouske hiearchie byla prevaha nemeckych uredniku. Samotna statni sprava se reorganizovala az v roce 1927.
    Znamena to snad, ze nasi dedove s Kramarem & spol v cele byli take neschopni? Notabene, kdyz Narodni vybor byl slozeny z tehdejsich etablovanych politiku? :-)

    Liberland byl vyhlasen v dubnu 2015 a mame sotva dva a pul mesice od jeho vzniku, to jen tak pro srovnani. A teprve ted se resi uznani (aka viz leden-rijen 1918) :-) A stavi skutecne na zelene louce, moc se toho nekopiruje (aka prevzeti rakouskeho prava a soudnictvi v CSR). Co demonstrujes je klasicky syndrom dnesni doby - vsechno chces hned :) Jenze ani poradny barak za dva mesice nepostavis. Natoz vybudovat poradny stat. To je proste naivni, tak nejak z principu :-)
    COOLER
    COOLER --- ---
    IVANA_ANAVI: to je přece něco úplně jiného. převzít zákony jiných států a pak je donekonečna novelovat a předělávat, aby z toho vznikl Liberland? není jednodušší vše vytvořit od začátku?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    IVANA_ANAVI: Začaly fungovat, majíce právní kontinuitu a infrastrukturu zděděnou tamt. - přechod typu "teď se zas jmenujeme jinak a máme jiný hranice, ale támhle radnice je furt ten samej barák už osm set let" není zas tak převratný, jako "stavíme úplně na zelený louce." I z toho důvodu je LL pozoruhodný experiment.

    https://www.youtube.com/watch?v=OcdffwUy-4s ;)
    IVANA_ANAVI
    IVANA_ANAVI --- ---
    PISKVOR: Kosovo a ČR (po rozdělení ČSFR) taky nějak začaly fungovat. Navíc nejsme ve středověku, že jo.

    A i když třeba některé věci ve státech nefungují na sto procent, pořád existují nějaké zákonné mechanismy, kterými se musí všichni řídit. v Liberlandu nefunguje zatím skoro nic, takže nač to občanství? Jinak viz DANYSEK pode mnou.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIONOR: ted jen najit prunik u toho, co je to "lepe" :-) To je dost subjektivni vec, kterou asi kazdy vidi trosku v necem jinym. A co tobe prijde dulezite muze nekomu jinemu prijit jako zcela nepodstatne. Asi se bude dost lisit i predstava o tom, co ma zajistit stat a co to bude obnaset :-)

    FIONOR: pockej a kde se teda v ustave (ktera sama o sobe neni finalni) neco takoveho pise? Zakon, ktery by to eventuelne resil (v duchu §IV.16(1)) musi vytvorit vlada, posvetit parlament a odmavat je soud... a jeste tu mas moznost lidoveho veta, ktere zakon muze zvratit :) On uz Liberland ma parlament, od ktereho se vse odrazi (vznik vlady, jmenovani soudu)? :-) Stat prece netvori jeden clovek... nadavat jen na Jedlicku asi taky neni uplne koser, kdyz tech obcanu tam uz ted je vic (par desitek se udavalo urcite).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam