• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci



    ČLÁNKY O NOŠENÍ 

    http://www.nosenideti.cz/clanek.php?nazev=&popis=&obsah=&hierarchie_id=11&autor=&datum_od=&def_datum=VZNIK&datum_do=&podminka=OR&tridit=dat_zmeny&smer=DESC&pocet_na_stranku=15&volba=vyhledat_rozsirene&formular_hledani=NE

    ROZDÍL MEZI ERGONOMICKÝM NOSÍTKEM A NEERGONOMICKOU "KLOKANKOU" 

    http://www.modrykonik.cz/ergonomicka-poloha/

    SEZNAM ZNAČEK ŠÁTKŮ

    http://www.wrapyouinlove.com/babywearing-brands/

    Artipoppe
    Baie
    Didymos
    Diva Milano
    Ellevill
    Fidella
    Girasol
    Joy & Joe
    Keppeke
    Kokadi
    Kokoskaa
    Kokoro
    Lawilde
    Lenny Lamb
    Linuschka
    Little Frog
    Madame GooGoo
    Mokosh
    Natibaby
    Om Loom
    Omnifera
    Oscha
    Pavo
    Pavo Form
    Pellicano Baby
    Sanami
    Sestrice
    Solnce
    Tekhni
    Tkanee
    Tula
    Uppymama
    Vaquero
    Vatanai
    Woven Wings
    Yaro

    VÝHODY NOŠENÍ DĚTÍ V ŠÁTKU

    Nošení dětí v šátku poskytuje dítěti velmi důležité pocity tělesného kontaktu a především pocit bezpečí. Nošené děti mnohem méně pláčou a dříve se osamostatňují.

    Ve správně (tj. pevně) uvázaném šátku sedí miminko v anatomicky správné pozici (tzv. abdukčně flekční poloha) roznožmo, zatímco záda jsou šátkem plně podepřena, a tím dochází ke správné stimulaci v oblasti kyčlí, což podporuje dobré prokvení a tím správný vývoj v této oblasti.

    Výrazným způsobem přispívá k lepšímu psychickému, sociálnímu, motorickému a emocionálnímu vývoji dítěte. Nošení je vhodné i pro handicapované či předčasně narozené děti. Jejich mozek dostává více podnětů než mozek dítěte pouze ležícího v kočárku nebo v postýlce a lépe se tak  může rozvíjet. https://www.youtube.com/watch?v=zga_mW9vqnE

    Vnímání dotykem je velmi úzce spojené s rozvojem naší emocionality. Pohybem nosiče jsou stimulovány nejen receptory kůže, ale i orgány pohybu a rovnováhy, což se pozitivně odráží na motorickém vývoji dítěte. Nošení dětí v šátku pomáhá udržet biorytmy dítěte, což je velmi důležité, neboť miminko je zpočátku schopné reagovat jen na úzký rozsah podnětů. Těsné spojení nosič-dítě  může pomoci miminku rychleji získat denní a noční rytmus.

    Nošené děti se mohou aktivně podílet na každodenním životě celé rodiny. Při běžném provozu domácnosti máte volné ruce, můžete chodít ven i s dítetem všude tam, kde jste byli zvyklí chodit bez něj (výstavy, jízda na kole, lyžování, dovolená, hory, moře, zahrádka, dovolená, zahrádka, výlety, zábava, nákupy, knihovny atd.), a to v každém ročním období.

    Nošení pomáhá matce po porodu vytvořit si nový svalový korzet. Váha dítěte se při nošení v šátku rozkládá na velkou plochu látky, která leží na ramenou a zádech (event. hrudníku) rodiče.

    Nošení v šátku pománá adaptaci dítěte na okolní podněty beze stresu. Děti, které se díky nošení v šátku nemusejí podpory a pozornosti rodiče stále dožadovat pláčem a "zlobením", jsou spokojenější, odvážnější, čilejší a samostatnější. Nošení "od narození" rovněž pomáhá správnému rozvoji sání a dýchání. Nošení nijak neohrožuje fyzický vývoj dítěte, mírně stočená poloha ("klubíčko") je pro něj zcela přirozená a pevné obemknutí šátkem velmi uklidňující.

    Nošením se rodič i dítě učí vzájemnému porozumnění, verbální i neverbální komunikaci (např. znakové řeči pro batolata).

    Díky fyzickému kontaktu se mezi vámi a miminkem vytváří pouto důvěry. Kromě maminek mohou nosit i tatínkové, babičky, tety, apod. Nošení dětí je přirozený způsob života v mnoha kulturách.

    Šátek lze mimo nošení použít i jako podložku, přikrývku, přistínění (v autě, v kočárku), houpací síť apod.

    AKTUÁLNÍ TIPY NA NOŠENÍ V LÉTĚ

    Za letních veder je těsný tělesný kontakt s miminkem poněkud náročný, oba se budete pravděpodobně velmi potit. Co se ale jeví jako velká nevýhoda, může být vlastně i předností: Když nesete miminko na břiše v šátku, cítíte na vlastním těle, jak velké teplo dítěti právě je. Není tudíž možné, aby došlo nepozorovaně k přehřátí dítěte, přinejmenším jeho tělíčko se nikdy nemůže ohřát více než Vaše. Kromě toho jasně vnímáte, kdy je třeba udělat přestávku. Šátek Vám potom může posloužit jako deka nebo jako stínění před sluníčkem. Zavěsíte-li šátek mezi dva stromy, můžete miminku vytvořit i houpací síť na odpočinkový spánek; houpací síť dobře větrá, krásně houpá a chrání miminko před lezoucím hmyzem.
    Při vyšších teplotách jsou vhodnější úvazy, při kterých má dítě na sobě jen jednu vrstvu látky. Výborný je proto Klokánek, úvaz Na bok, Ruksak a pro velmi malá miminka také Kříž s kapsou, ovšem s neroztaženými diagonálními pruhy.
    Čím je dítě menší, tím méně by mělo být vystaveno přímému slunečnímu záření. Vzdušná pokrývka hlavy se širokou krempou a s převisem látky na šíji chrání dítě shora. Nezakrytou kůži je třeba chránit ještě krémem na opalování.
    Několik slov k opalovacím krémům: Krém s ochranným faktorem 20 zadrží cca. 95% UV-paprsků. Při ochranném faktoru 40 je to cca. 97%. Aby krém s ochranným faktorem 40 dosáhl těchto dvou procent navíc, obsahuje skoro dvojnásobek látek chránících před slunečním zářením. Jestli jsou tyto látky ale dobré také pro kůži, zatím nevíme. Jako rozumný kompromis se proto za normálních podmínek jeví krém s ochranným faktorem 20. Samozřejmě je třeba být opatrný zejména tehdy, když se vyskytujete u vody nebo na horách, kde je intenzita UV-záření podstatně vyšší i ve stínu.
    Miminka ztrácejí více tekutin než dospělí, protože mají poměrně větší povrch těla. Kojená miminka se proto při vyšších teplotách dožadují častějšího přiložení k prsu. Tomuto požadavku byste měly v každém případě vyhovět a neměly byste přitom zapomínat, že i Vy potřebujete větší přísun tekutin. Vždyť přece pijete za dva. Pokud již dítě nekojíte a nebo je kojíte již jen částečně, měly byste mu častěji nabízet něco k pití. Nejvhodnější je čistá voda – nemá žádné kalorie a neškodí ani případným čerstvým dětským zoubkům.

    JAKÁ VELIKOST ŠÁTKU JE VHODNÁ PRO MĚ ???

    velikost 1 - 2,2m
    velikost 2 - 2,6m
    velikost 3 - 3,2m
    velikost 4 - 3,6m
    velikost 5 - 4,2m
    velikost 6 - 4,6m
    velikost 7 - 5,2m
    velikost 8 - 5,7m

    http://www.didymos.cz/nabidka/satky-na-noseni-deti/velikosti.html

    JAKÝ ŠÁTEK PRO NOVOROZENCE ???

    Pro novorozence je nejlépe volit šátek měkký, hebký, aktuálně na léto vzdušný například s přímesí bambusu nebo hedvábí, na zimu s vlnou. Ale chybu neuděláte ani s klasickým bavlňákem. 
    Dál můžete pořídit elastický šátek. Ten ale vydrží jen krátkou chvíli a myslím že je rozumnější rovnou koupit šátek pevný.
    Chybu neuděláte ani koupí šátkového mei-tai, pro ty co si moc nevěří na úvazy. Je jich na trhu plno a každé má svůj specifický název. Didymos (didytai), Fidella (flaytai), Hoppediz (hop-tye)...
    Z nosítek doporučuju Storchenwiege, nebo Bondolino.. Ale všeobecně novorozenec uvítá šátek..

    JAKÝ ŠÁTEK NA BATOLE ???

    Na batolata už jsou lepší šátky s takzvanou větší nosností, to znamená, větší konfort pro ramena nosiče a neprověšování se šátku.
    Úžasné jsou proto šátky se lnem, konopím, vysokogramážní bavlněné, ručně tkané.

    JAKOU PŘÍMĚS V ŠÁTKU ???

    http://www.satkomanie.cz/cs/content/15-vlastnosti-primesi

    NOSÍME DVOJKY

    Pro nošení dvojčat lze v zásadě použít dva základní postupy:

    obě děti umístit na břicho (dvojitý kříž, klokan na bok, kříž s kapsou ven, kříž na bok) - připadá mi pro nedonošené a malé děti vhodnější, vhodné je i použití elastiku, který se používá pro ty nejmenší a nedonošené.

    jedno dítě umístit do křížového úvazu na břiše, a druhé na záda. U větších dětí není problém, ale s např. 2,5 kg vážícím novorozeným dvojčetem si to moc prakticky neumím představit.  Tím spíš, že dvojčátka bývají často "nedopečená", maminy se jich bojí dotkout ještě víc než pořádně macatých dětiček. Obdobně lze vázat i dvě děti různého věku...

    Lepší pro maminku i děti je nosit děti postupně, na střídačku, je-li to možné, nebo obě, ale každé na svém rodiči. Maminky po porodu potřebují i podmínky pro regeneraci a musí zvládnout vlastně dvojité váhové přírůstky. Pokud mají v 5-ti měsících např. 7 kg, už to není žádný med, nosit je najednou, je to fyzicky náročné.

    NOSÍME V TĚHOTENSTVÍ

    Teoreticky lze v těhotenství nosit bez problémů, tedy pokud je vše v pořádku a na nošení dítěte je těhulka zvyklá. Stejně se v druhém a dalším těhotenství člověk zvedání těch prvorozených neubrání. Musí se řídit osobními pocity a celkovou zdravotní situací - bolesti v podbřišku, nález, kdy hrozí předčasný porod, to by asi vhodné pro nošení nebylo. Někdy bývají problémy s nošením v I. trimestru, které mohou posléze ustoupit, a nošení bývá pak možné do vysokého stupně těhotenství, obvykle bez dalších problémů.
    Většinou se v těhotentví už nosí větší batolata, a to na zádech tak, aby úvaz netlačil na bříško (batoh se zakončením na tibeťana, batohokapsa, batoh ukončený za zády, dvojitý hammock...). Nošení staršího dítka na zádech je určitě lepší, než třeba tahat těžké tašky v jedné ruce a druhou táhnout staršího potomka. Na delší akce je vhodné brát sebou i kočárek (tedy spíše golfky), abyste si mohla v případě potřeby odpočinout.

    VIDEO S ÚVAZY

    https://www.youtube.com/channel/UCFHuuVYFZglR7GmsPVZZt5A

    JAK VYPOČÍTAT GRAMÁŽ ŠÁTKU ???

    http://www.wrapyouinlove.com/gsm-calculator/

    KURZY VÁZÁNÍ ŠÁTKŮ

    http://www.nosime-deti.cz/tags/Anna%20Kšírová/

    http://kurzy-vazani-deti-do-satku.webnode.cz

    JAK SI UŠÍT SVÉ NOSÍTKO ??? NÁVODY :

    http://zivotvnasadam.blog.cz/1504/navod-na-usiti-nositka-onbuhimo

    http://susu-sufik.blogspot.cz/2013/12/ergonomicke-nositko-fotonavod-od-wewe.html

    http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=8803

    https://sites.google.com/site/sikulici/vase-napady/vase-navody/ernonomickenositko-postupvyroby


    informace jsem čerpala a taktéž dobré odkazy : 
    http://satkovani.webnode.cz
    http://www.didymos.cz
    http://www.nosenideti.cz
    http://www.satkomanie.cz/cs/
    http://www.isatky.cz/cs/
    https://www.youtube.com/channel/UCFHuuVYFZglR7GmsPVZZt5A
    http://www.wrapyouinlove.com

    Podobně jako technický pokrok minulého století málem odnaučil ženy kojit, vytlačily kočárky nošení dětí v šátku. Přitom je to přirozený prostředek, jak dát dítěti pocit lásky a ochrany.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam