• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANDERUlov si svého hipstera! // a hipsterky (hlavně žádný mainstreamerky)
    MARIHAI
    MARIHAI --- ---
    JONY: tady mas literaturu )
    Bobos in Paradise - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bobos_in_Paradise
    JONY
    JONY --- ---
    INK_FLO: to si kolego nemyslím :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    JONY: tak to může souviset s tím, že jsi ještě ze staré školy, kdy to bylo všechno jednoduše rozdělený, obsahy korespondovaly s vizuálem, punkáči byli otrhaní, yuppici byli v oblecích....a najednou je ve všem zmatek, yuppici jsou otrhaní, pankáči v oblecích atd.
    CROME
    CROME --- ---
    INK_FLO: to psal nejakej hipstr ne?
    JONY
    JONY --- ---
    INK_FLO: tak já ale hipsterům nevytýkám, že by měli být nějaké alternativní nebo anti hnutí nebo cokoliv jiného. Mne jen fascinuje ten z mého pohledu dost silný rozpor mezi ním vizuálem a jejich (sebe)prezentací a obsahem.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    JONY: dovolím si repost od jiného IDčka na tohle téma

    "Tak ona je otazka proc se dneska uz neformujou tyhle alternativni hnuti o kterych mluvis. Ono kazdy melo trochu jinak nastaveny hodnoty ale dost casto to bylo o tridnim boji a prave tom odmitani mainstreamovych hodnot (ktery byly v drivejsi dobe mnohem jasnejsi nez dneska). V globalizovany spolecnosti je mnohem tezsi se nejak vyhranit. Neni to souboj nejakejch par jasnejch nazorovejch proudu, kazdej spis hleda svoji totalne individualni cestu kterou si sklada dohromady jako recept na kolac. Jako "Jsem ajtak, mam rad Elona Muska a technooptimismus, ale taky jezdim na psycko a trochu verim na astralni bytosti a karmu i kdyz jsem ateista, k tomu mam rad i punk kde se vycistim od problemu mesta, ale ze zabahneny akce se pokazdy vratim do svy cisty kancelare." atd. V tom mnozstvi veci ke kterym bysme se meli vyjadrit a ktery na nas pres media dolehaj se proste nemuzeme nez totalne utopit v pluralite a jasny vyhraneni se je casto spis znakem ignorace nejaky casti toho spektra.
    Dneska uz proste neni podhoubi pro formovani tech anti-hnuti. Na druhou stranu establishment se topi v tom samym. Proto vsichni vzpominaj na stary dobry casy kdy bylo vsechno jednodussi a moc radi by se tam vratili. Jenze ono to nejde.

    Mne prave prijde ze to co se dneska da za alternativu oznacit jsou spis hnuti ktery se nevyhranujou, ale spis hledaj paralelni modely fungovani. Mozna kryptoanarchie, nebo bezpenezni ekonomiky, open source modely pristupu k dusevnimu vlastnictvi apod."
    NOIK
    NOIK --- ---
    ZUULLUU: ok!
    NOIK
    NOIK --- ---
    ZUULLUU: že ty budeš nějaká hipízácká pseudofeministka?:)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    JONY: jo, možná je tam ta nutnost se prodat (přijít s produktem nebo udělat produkt ze sebe) už brána jako samozřejmost, o které se ani nijak nepochybuje, protože ty pravidla hry jsou takhle nastavený od začátku
    JONY
    JONY --- ---
    Jak se tak čtu, tak o nějakém víkendu si vystuduji sociologiii.
    FOO
    FOO --- ---
    JONY: jo, redefinovaný japíci, to sedí
    JONY
    JONY --- ---
    JONY: ostaně do tohoto rozporu pěkně spadá i to, jak se stydí za to, že by se sami měli za hipsterey označit, jak se tu probíralo.
    JONY
    JONY --- ---
    INK_FLO: no do jisté míry sice ano (ostatně ono se stačí podívat na to jak skončila celá předlistopadová "alternativa" v reklamkách apod.). Nicméně oproti dřívějším "subkulturám", kde tenhle vývoj, který popisuješ tak fungoval, u současného hipsterismu je to už v ranné fázi o jasné představě kariéry a úspěchu. Tohle je imho nové. Respektive, nový je ten rozpor mezi tím "vizuálem", který se tváří jako nějaká "alternativní subkulura" (uvozovky záměrně) a tím, co je pod ním. Což je něco a způsob osmdesátkových yuppies. Dovolil bych si bonmot, že současní hipstři jsou redefinovaní yuppies :)
    N_I
    N_I --- ---
    FOO: nakladove nadrazi zizkov a 24h, 100% underground music?
    FOO
    FOO --- ---
    ICARUS: jenže běžnýho bohatce vůbec nenapadne se do takovýho nejbrhůdu stěhovat.
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    ZUULLUU: podle me narazi hlavne na gentrifikaci a fenomeny s tim spojeny.

    FOO: to si uplne nemyslim, bohati lide nechteji bydlet vedle zaplivany ctyrky, ale vedle neceho, co je na urovni, tak s tim neco zacnou delat.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    JONY: ty tvoje dvě skupiny můžou být ve skutečnosti jedna, ale v jiném časovém úseku - napřed jsi v první, protože jsi socka na vysoké, obrážíš divný koncerty a chlastáš branik. Pak školu doděláš, zjistíš že umělec ani hudebník z tebe nebude a už ti táhne na třicítku a nebaví tě bydlet s dalšíma 4 lidma. Tak se rozhodneš, že si zkusíš splnit svůj malý kapitalistický sen s nějakou tou přidanou hodnotou, která tam způsobí to, že ti ten tvůj vývoj bude pořád připadat logickej a kontinuální, nebude v konfliktu s tím, čemu jsi třeba dřív věřil....a tím se octneš v té druhé
    FOO
    FOO --- ---
    ICARUS: jenže normální nudný bohatý lidi většinou netrpěj touhou udělat i z nejzaplivanějšího nejbrhůdu exkluzivní adresu pro buzny.
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    JONY: rekl bych ze ta byznys slozka neni na hipsterstvi primo zavisla. bohati lide budou vzdycky existovat a pusobit na sve okoli penezmi - to, ze tomu rikaji "redefinovani" je jen vnejsi projev, ktery nic neovlivnuje.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ZUULLUU: a ty máš fyzický odpor k lidem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam