/Ukradeno z Věcí Veřených/
Galerie VI PER Vás zve na workshop a zahájení výstavního projektu Hospoda U hada
1.–31. 10. 2017
Vernisáž 1. 10. 2017, 19:00
Hospoda U hada je výstavní projekt architektů ze studia MAK! Téma je zamyšlením nad postupnou proměnou městských čtvrtí jako je Karlín a připomínkou tradičních místních podniků, lokálů a výčepů, které odtud rychle mizejí. V říjnu se tak galerie promění na lokální hospodu, dočasný komunitní prostor pro setkávání místních i přespolních. Pivo, limo, utopenci, mariáš, šipky, fotbálek a každodenní program – besedy, koncerty, divadlo, čtení, výstavy, debaty, přednášky, promítání, každou neděli sousedská hostina, kam můžete přinést i vlastní kulinářské dobroty na společný stůl. Poslední zářijový týden se zájemci mohou budování lokálu přímo zúčastnit formou workshopu s architekty.
Scházení se a vysedávání po hospodách u nás po staletí patří k běžné součásti života a představuje výrazný společenský fenomén. V hospodách se utvářelo veřejné mínění, řešila politika, vznikal zde odboj, kvetla tu kultura. V posledních letech se u nás hospodské prostředí poměrně rychle mění. Místa, kam si lidé chodí porozprávět, sdělit svůj názor či naslouchat, se začala výrazně diferencovat – podle ceny, generace či sociálního postavení. Tradiční štamgast a jeho lokální podnik jsou dnes často brány s jistou mírou opovržení a nepatřičnosti. Mizení klasických hospod z městských čtvrtí a periferií jde ruku v ruce s dramatickými proměnami, kterými v poslední době řada míst – a Karlín není výjimkou – prochází. Kvalitní zástavba a s ní související kvalita života, dobrá vzdálenost i dostupnost do centra, udržovaný veřejný prostor, volné stavební parcely, to vše vytváří tlak na cenu nemovitostí i pozemků. A v tomto prostředí nemá dnes klasická hospoda mnoho šancí, jak s pivem za dostupnou cenu přežít.
Hospoda bude otevřena denně 17–22 hodin během celého října 2017. Veřejný workshop výroby hospody proběhne od 28. 9. do 1. 10. 2017.