• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANDERUlov si svého hipstera! // a hipsterky (hlavně žádný mainstreamerky)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ZUZKAOU: hrozna ludra, strelit do kolene a odlifrovat do bulvarni nory na zpracovani prosim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Radio Wave

    Instagramová SOUTĚŽ o další zlaté #ledvinky je tu. Společně s Ester Geislerová míříme na Metronome Festival Prague a vším bude Ester provázet v našich Instastories, tak je sleduj a dozvíš se v nich více
    Hodně štěstí ✨

    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    SEDELAVLOKALE: To neznamená, že se v čechách prodává českej mák, ale. :)
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    HENTAIRUSH: já si jen, pardón, neodpustím takovou poznámečku - česko je největším producentem máku na světě, vyšlechtili jsme úplně spešl odrůdu ONYX :D
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    GREW: Kde je poptávka, tam je nabídka. :)
    Když bude dost lidí poptávat nedostupný bio-lejno, vždycky se najde spekulant, co lejno prodá za stovku. :)

    GREW
    GREW --- ---
    HENTAIRUSH: Ale jak uz sem psal, to je tak nak vsechno jedno, protoze maloobchodni cena biomaku je cca 20Kc/100g, coz jak sem z nekolika clanku pochopil je mnozstvi na vyrobu 1l makoveho mleka. Naklady (koupe maku/vykup bio mleka) sou tedy podle meho + - stejne, mak se po te musi napocit, scedit, rozmixovat a pak uz je to podle me zase stejne kolecko, jako u mleka, kde se teda bere ten rozdil 30-50Kc/l za bio mleko, vs 199Kc/l makove mleko? Jak sem psal, chapu, ze kdyz je ta moznost a lidi to za ty prachy kupujou, tak proc to za ty prachy neprodavat, ale at pak aspon nerikaj, ze ta cena je opodstatnena, protoze cosi, pricemz mi do te ALESH nak rozumne nevysvetlil, v sem je teda ten podstatnej rozdil oproti biomleku, kterej teda zduvodni tu minimalne 4x vetsi cenu.
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    GREW: Všechno je o výkupní ceně. Jestli se mák dováží a je cena pod smysluplnou výkupkou, tak to prostě nikdo kvůli makovýmu mléku pěstovat nebude.

    Ale myslím si, že na stejný množství, jsou krávy imho jednodušší. (pokud se nejedná o velkochov)

    Kráva - pastva, kravín, žrádlo, dojička + zpracovávání (+ veterina ofc, ale u menších chovů to nikdo neřeší moc)
    Mák - Machinizace (traktor a příslušenství), pole (+ hnojení, postřiky, riziko dementů co chce opium) + zpracování. A do toho riziko přírodních živlů - stačí hodně blbý počasí a úroda je v hajzlu hodně rychle. (na to doplatilo už dost farmářů)

    Když už někdo chce začít pěstovat mák, je optimální, aby měl už machinizaci. Když už má traktor, většinou už má i nějáký to pole. Když už má to pole, může brát dotace na sečení trávy nebo chov. Když má polí více, najde si rentabilnější plodinu/chov - předpokládám že mák to nebude.
    Nikdo nechce dělat něco, co má vyšší risk a menší rentabilitu.

    A jsme zase u ceny.

    Ono všechno mléko je imho hnus. :D
    XINDLX
    XINDLX --- ---
    a víte teda teď o nějakym makovym poli? dojel bych si nasbírat po letech zase nějaký "opium"
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GREW: jediný plus v makovým mloků vidím, že je tam příměs opiátu. No a pak je to gluten free a to musíš mít. Komu nestačí bezlepek a morfium, najde si to kvuki nelaktoze.
    GREW
    GREW --- ---
    SEDELAVLOKALE: Jestli se vysledny produkt da, nebo neda srovnavat, to je samozrejmne na debatu, ja spis narazel na oduvodneni ceny napr. toho makoveho mleka toudle vetou: " Potrebujes, pasterovaci kotle, shocker, etiketovacku, chlazeny sklad, chladici dodavku, zraci mistnost, cerpadla, vymeniky, mixery, mrazaky, vahy a milion dalsich veci". Coz mi prijde, ze vetsinu tech veci je potreba i na vyrobu kravskeho mleka a kdyz teda vezmu, ze dle meho predpokladu je snazsi= levnejsi mit makove pole, nez stado krav, tak stale nechapu, proc je to makove mleko minimalne 4x drazsi, nez bio mleko kravske. Respektive nikde sem si do ted neprecet to oduvodneni, ktere by to vysvetlovalo. Samozrejmne krome toho, ze to je bud tezko dostupna hipsterska poza, nebo nahrazka pro ldi, nesnazejici laktozu apod. ktere je malo a tak se da jednoduchym zakonem trhu jeho cena vysroubovat...
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    Asi bych nesrovnavala kravske mleko a rostlinne nemleko.. Vnimam to jako dva naprosto jine produkty. Navic produkce kravskeho mleka je snad dotovana, ne?
    KCE
    KCE --- ---
    DOKKTOR: mnohem zajimavejsi nez story toho zoufalce je prilozene video
    Instagram je zamořený, není jasné, co je pravda a lež, každý může podvádět, říká Veul
    https://www.youtube.com/watch?v=X8slriibJ9c
    GREW
    GREW --- ---
    MATT: Srovnaval sem BIO mleko s cenou kolem 30-50Kc/l, kde jak doufam, aspon nekde zerou kravy seno, travu apod. Mleko z krav krmenejch prumyslovou smesi stoji cca 10-20Kc/l a nejsem teda nakej odbornik, ale furt mi prijde, ze naklady na chov krav (at uz bio, nebo ne) budou vyssi, nez naklady na makovy pole.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ALESH: no tyhle formulace pozor, že to dělá, páč výzva, tvrdí i Marek Prchal ve věcech veřejnejch. Kolik stojej suroviny na makovej odvar jsem počítal před dvěma rokama, vycházelo to na cca 10 korun za litr při nákupech v maloobchodě. Jestli to dokážete prodat s 400% marží good for you, ale nesnaž se tu tvrdit, jak je to náročná a unikátní operace, to by při podobný logice pivo z minipivovarů muselo stát tak tři kila za krýgl, aby se zaplatilo.
    MATT
    MATT --- ---
    GREW: kravu krmis prumyslovou smesi, kilo kolem 10 kc.
    ALESH
    ALESH --- ---
    GREW: Posledni OT, pak kdyztak posta.

    Ja se fakt neurazim:) Vetsina nasich zakazniku nejsou hipstersti hejlove (ale velka cast jo) Makove mleko je jen zlomek nasi produkce. Delame hlavne mandlove a madlovy jogurt. Mandle jsou proste drahy, datle na slazeni taky. Plus to fakt delame zatim v "malem" (destky tisic mesicne) a delame neco, co nikdo moc nedela. Pro srovnani, Alpro (Danone) prodava mandlove mleko za 24kc https://www.dm.cz/alpro-mandlovy-napoj-p5411188122586.html?wt_mc=Google.Shopping&userNoOptIn Problem je, ze neni cerstve a je tam 2% madli. Nemleko ma 7% nebo 12%.
    Proc je kravske mleko levnejsi presne nevim. Ale hadal bych, ze to je tim ze toho proste delaji hodne, overenejma postupama, zamestnavaj lidi mimo prahu - za nizsi mzdu a dostavaji na to dotace. Vim treba o jednom Bio statku, ktery je ale soucast velkeho druzstva, takze maji penize a vybaveni z konvenciho provozu. A vim o nich proto, protoze jim ted dodavame sklenicky a vicka, protoze je umime sehnat mnohem levneji, nez oni (funguji od roku 94) a ted jim nas kolega stavi vyrobni linku, protoze jejich bio vyroba byla dost neefektivni. Tak tolik k tomu jak umime byt efektivni :)

    Ve zkratce, delame to protoze je to vyzva. Vetsina z nas by mohla delat(pripadne delala v minulosti) jinou praci za mnohem vice penez. Kdyz chces cerstve rostline mleko, muzes si ho bud udelat sam, nebo koupit Nemleko. Horsi mi prijdou hipstersky limonady za 60 Kc, ktery jsou nasobne levnejsi na vyrobu i prepravu nez Nemleko a stoji podobne.
    GREW
    GREW --- ---
    ALESH: Bez urazky, pro me za me si to prodavejte treba za 500 za litr. Kdyz za to nakej hipsterskej hejl ty penize da, tak je to jenom plus a gratuluju :D Jenom teda kdyz tam ctu o pasterizacich, staceni apod., jakej je teda rozdil ve vyrobe mezi makovym mlekem a normalnim (kravskym - BIO) mlekem, ktere by pripadne opodstatnovalo tu cenu (199/l vs cca 30-50Kc/l). Kdyz teda vynechame tu pocatecni produkci (krava na louce-podojeni-preprava do "fabriky" vs pestovani-sklizeni-preprava do "fabriky")? Jeste jednou, bez urazky, myslim to jako normalni dotaz, pac mi to nak nejde do hlavy a stale plati, je to vas bussines a kdyz se najdou lidi ochotny kupovat to za 500Kc/l tak jen dobre pro vas a gratuluju ke skvelymu podnikatelskymu zameru :)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    SIBETH: ... protože melta už není dost sexy :-/
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ALESH: ja teda doufam, ze se to vyrabi aspon z tuzemskych surovin a nedovazi se letecky. dneska tyhle biovegansky vystriky jsou kolikrat vyrabeny z ekologickyho palmovyho oleje, ktery sem prileti z druhy strany sveta.

    takova varianta na nakliceny novozelandsky jecmen.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam