• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANDERUlov si svého hipstera! // a hipsterky (hlavně žádný mainstreamerky)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    DEB: šékuchař by neměl zapadnout https://www.instagram.com/_oliverpape_/
    DEB
    DEB --- ---
    ZUZKAOU: ne :)))))
    DEB
    DEB --- ---
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    ZUZKAOU: na prvni dobrou me napadlo, jestli je potreba si vybrat hotovost, nebo se to da zaplatit na remizku iphonem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEB: a je potřeba si vybrat?
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    Furt cekam, kdy bude trh konecne nasycen! Nebo kdo na to furt ma, valet se u lesa v leginach za 7 az 40 tisic? I ten healing festival ma aspon virivku a prvotridni matros na stribrnych podnosech.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DYSTOPIK: jasny, zvlast kdyz z tebe vsemi pory tece lih s potem a spat si sel v 5h... :D
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    VYHULENY_UFO: tak v tu chvíli bys měl začít s tou healing yogou..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DEB: ja mam treba na chate plazovy lehatko a svym hostum umoznuju zcela zdarma spat venku, kdyz chteji. vetsinou to funguje tak, ze kdyz je host uplne na mrdky, tak chce spat venku, jenze v 6h rano ho na tom mym jiznim svahu probudi slunicko, zacne mu byt horko a chce stin.. :D
    DEB
    DEB --- ---
    VYHULENY_UFO: zážitek nevycislitelne hodnoty!!!
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DEB: to je sracka pro manzelky manageru z korporatu ci uspesnych podnikatelu. dat 7 litru za jednu noc pod sirakem s pribehem je picovina, doprovodny texty smrdi zbohatlickym ezem a nikde jsem se nedocetl, jak maji osetreno, ze nebude panickam v noci prset na hlavu, kdyby nahodou prisla prutrz mracen

    klasickej srackovej ezomarketing

    Léčivé zvuky ve spojení s jógovou praxí, péče o nervový systém, probuzení se do dobré nálady, spojení se sami se sebou i okolní přírodou, hluboká relaxace, možná i nějaká ta kapka potu. To vše vás čeká ráno po probuzení při východu slunce.
    DEB
    DEB --- ---
    tohle je jeste hipsterina nebo uz je to jen totální picovina?

    Vila Volman | Spaní pod hvězdami
    https://www.vilavolman.cz/spani-pod-hvezdami
    JOHY
    JOHY --- ---
    MHO: a přitom taková KPZ docela funguje.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    OMNIHASH: Presnej point. To me vzdycky odradilo. Koupis toho vetsi baleni, pak to rozhazis do nejakejch dozicek, das to 2x draz a cekas ze si to automaticky kazdej koupi, protoze nehledi na cenu, ale hlavne na zachranu planety. Pripomina mi to vegansky burgery. Rad je zkusim, ale az nebudou 2.5x drazsi nez normalni burgery.
    Garden Gourmet Veganský Sensational burger, 2 ks
    https://www.rohlik.cz/1362413-garden-gourmet-vegansky-sensational-burger-2-ks
    vs
    MASO! Hovězí burger chuck roll, 2 ks
    https://www.rohlik.cz/1409176-maso-hovezi-burger-chuck-roll-2-ks
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MHO: v tom případě le pardon a klobouček, jestli jsou sami biohejlové, tak to dosáhli podstatně dál, než je v jejich skupině obvyklý...
    MHO
    MHO --- ---
    OMNIHASH: no já k tomuhle mám rozporuplný přístup. S tímhle projektem jsem byl v kontaktu přes různý spolky typu https://slusnafirma.cz/ apod.

    Konkrétně já se hodně věnuji decentralizovanému řízení firem, holokracii a podobným píčovinám. Jednak mne to baví a jednak nám to celkem funguje.

    Problémem Bezobalu byl naprosto bezbřehý idealismus a víra, že ideály vyřeší všechny problémy. To je stejný u mnoha jiných. Třeba jsem fungoval jako mentor v projektu Nadace Vodafone. Tam to bylo až na výjimky úplně to samé. Zakladatelé si vytáhnou jeden problém, který oni sami považují za ten úplně nejvíc zásadní. A začnou jej řešit. A pak nějak nechápou, že ne pro všechny je ten problém stejně zásadní. Že třeba je pro ně větší problém utratit tolik peněz. Nebo třeba sice obaly nemají rádi, ale poctivě je recyklují a nepojedou kvůli kilu mouky někama do Dejvic.

    A druhým problémem je, že to strašně sklouzne ke kombinaci alternativ. Nakupuješ bez obalu? Aha, takže to současně chceš i fair trade a chodíš bos a nesnášíš řetězce a kapaitalismus a chceš v praze 30km/h abys zachránil klima. Genderová diversita included.

    A nechápou, že když Rossmann prodává taky mejdlo bez obalu, tak to někdo koupí, Vždyť Rossmann je fuj fujky korporace. A ty jsou zlý.

    Absolutním problémem je pak nepochopení potřeb lidí. Když jsem - konrétně jim - představoval základní vzorce lidskýho nakupování, tak mne málem ukamenovali.

    Já: [konstatuju nějakou informaci z výzkumů o spořebitekském chování]
    Oni: ale to je špatně, to jenom přispívají korporacím
    Já: to je možné, ale lidi se takto chovají. Co uděláme abychom to změnili?
    Oni: řekneme jim, že nakupovat u nás je dobré
    Já: to nebude fungovat
    Oni: Bude, je to správné.


    A pak tu máme další aspekt - když podníkám a nedaří se mi, mohu vzásadě jít dvěma cestama.
    a) řeknu si, že něco dělám blbě. A zkusím to změnit.
    b) začnu nadávat na ostatní, že podvádějí a tlačím na nějakou regulaci nebo pozitivní diskriminaci.

    Bohužel tyhle slušné firmy se soustředí na to B. Mohou mít i částečně pravdu. Ale oni to a) úplně ignorují. Sám guru Tomáš Hajzler píše, že

    "....Dnešní většinová (kritik by řekl “pravicová”) mytologie hlásá, že (podnikatelský) úspěch je otázka schopností a rozhodnutí. Touto optikou se v Bezobalu prostě málo snažili, dělali hloupá rozhodnutí, neměli na to. Nevyhnutelně přišel pád...."
    ( https://blog.tomashajzler.com/clanek/zpravy-ze-zivota-75-konec-druheho-novodobeho-podnikatelskeho-obrozeni-v-cesku-a-co-se-z-neho-muzeme-naucit )

    To je prostě ten druhý důvod průseru. Oni si nepřipouští chybu, protože ten ideál je vznešený. Nedokáží najít ten balanc mezi ideálem (smyslem) a podnikatelskou racionalitou, kdy prostě občas děláme kompromisy. A kdy připouštíme chyby, abychom se měnili.

    Tedy - v případě bezobalu to fakt nebylo "napakovat se na biohejlech", ale naprosto naivní představa, že nic jako biohejl neexistuje a touha mít lokální, fairtrade, biopotraviny ve vlastních obalech je hlavní touhou každého čecha. A nechopnost si tuto chybu připustit v kombinaci a místo revize business plánu nabalovat další progresivistické bláboly a tím si dále zužovat cílovku.

    A jinak - trochu mne to sere. Protože žen nápad není v principu špatný a mrzí mne ta energie lidí vylitá do kanálu.
    TOBIAS
    TOBIAS --- ---
    Pojďme zachránit Hradčanskou!
    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScHoHDlqrwFrDLlmFm3esVgzjkiFsQffBcLnQlPUp2f8LhC_g/viewform?pli=1&fbzx=4628539783691101135

    K tematu. Jinak ja tam obcas koupim kefir, nejaky pecivo a jsem spoko. Ovsem nektery ty ceny jsou fakt dost ulet.
    _IOB_
    _IOB_ --- ---
    OMNIHASH: jako jo, ale tj asi rozdil "jeste-vic-vychodni-blok-nez-jsme-my" a centrum velkomesta kde muze prijit hygiena..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    _IOB_: obávám se, že jedinej úmysl bylo pořádně se napakovat na biohejlech. Tohle není žádnej převratnej koncept, ale návrat ke kořenům. Takhle přesně nakoupíš ve vesnickým obchodu v každý nerozvinutý zemi, stačí si zajet na Balkán a podobnejch bezobalů najdeš milion. A nějak mi chybí pochopení pro lidi, co nejsou schopný zopakovat ani byznysmodel rumunský babky prodavačky, co váží proso a ječmen ve světnici svý benátský roubenky.
    _IOB_
    _IOB_ --- ---
    OPERAHYPNO: jsi odbornik na vyrobu obalu? nebo si tyhle poznatky jen myslis?) postaci mi ano/ne

    OMNIHASH: jako rozumim, a mam zato ze to tam bylo casto cenove fakt dost prepaleny - par korun za dobry umysl klidne rad prihodim, ale taky si nemuzu vyskakovat..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam