• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WE_RUNADIKTOLOGIE aneb závislosti kolem nás
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    každopádně kdyby to bylo tak jednoduchý léčit se Ayahuascou nebo jinýma halucinogenama, tak je to zázrak. Já něž něčemu uvěřím, tak to potřebuju ověřit, kor v dnešní době...
    Ale je pravda, že už se nějakej posun v adiktologii ukázal. Začal se klást velikej důraz na Bio-psycho-socio-spirituální model člověka. "Přičemž "spirituální" reflektuje v poslední době vzrůstající zájem zahraničních i našich autorů zabývajících se léčbou závislostí o problematiku smyslu života, o duchovní, hodnotový a existencionální rozměr (Kalina, 2008)"
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    KEIKIN: spíš je v tom strašnej business. Prachy až na prvním místě, co na to říct :( Někdy se musim k nějakýmu šamanovi dostat a ověřit si to. Pokud to vyjde a našetřím na to prachy, tak se chystám v lednu do Thajska - Tham Krabok, pokud to někomu něco říká.

    THAM KRABOK - poslední zastávka před peklem
    http://www.youtube.com/watch?v=zZ87GS1HsJ4
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    WE_RUN: Nj v Africe a v Amazonii vznikají celé "ústavy" pro léčbu závislých ze západní Evropy. Jen u nás na východě pořád doktoři a politici nic nepochopili a léčí závislosti klasickou medicínou. A ty prachy co se do toho narvou by bohatě pokryly letenky pro ty nejpotřebnější.
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    a něco ke stažení zdarma ;)
    e-books
    http://www.nudz.cz/informacni-stredisko/E-knihy/
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    Jeden z prvních lékařů o kterém vím, že se zabývá výzkumem halucinogenů v medicíně a v terapii. Článek sice starší, ale dobrej....zajímalo by mě, co za tu dobu v národním ústavu pro duševní zdraví vyzkoumali :)
    Legalizace.cz – konopí, marihuana, thc, million marihuana march, cannabis social clubs » Archiv » Halucinogeny v medicíně a v terapii
    http://www.legalizace.cz/2012/05/halucinogeny-v-medicine-a-v-terapii/
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    LITROP: Ano - já takto chápu závislost - tedy. Jedinou naplni zivota na ukor fungovani ve spolecnosti kde zije. Taková ta zhoubná, co tě prostě ovládne. Takové ty naše "malé" závislosti bych řešil v jiných auditcích na nyxu :-)
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    LITROP: teď mluvim z vlastní zkušenosti. I když člověk nechce, tak to jde, ale ten, co chce pomoct musí bejt skvělej manipulátor a trpět spasitelským komplexem. Je to cesta na dlouhou trať, toho "zachránce" to položí xkrát na kolena, ale pokud vydrží a je dobrej, tak to jde... Normální lidi se do tohohle ale nepustí, což chápu. Jinak souhlasim ;)

    OT: kdy vyrazíme na stěnu? Mám po zkouškách.
    LITROP
    LITROP --- ---
    Napada mne k tomu ze zavislost je soucasti zivota kazdeho at na tom ci onom problem zacina byt pokud ho ta jeho" libustka"omezuju ve fungovani v zivote,vztazich atd.Jinymi slovy pokud se stane jedinou naplni zivota na ukor fungovani ve spolecnosti kde zije.
    A k tomu zbaveni se ji, hlavní a neodmyslitelne musi byt pevne rozhodnuti a uznaní ze mam problem, predevsim te osoby o kterou se jedna, pokud to neuznava a nechce, zadna autorita ho toho nezbaví maximalne vymeni jednu za druhou
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    KEIKIN: jsem zastancem toho, ze jde prevychovat, ale musi to delat autorita, velka osobnost, ktery clovek duveruje. a takovejch lidi ne malo :(
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    KEIKIN: to urcite, ale da to strasne prace a ten rodic musi bejt vybornej prognostik. Musi znat vyborne svoje dite a nenechat ho jakkoliv vybocit z toho "normalniho" vzorce (tezko rict jestli kdyz dite zdedilo osobnost po nem, je schopnej si to vubec uvedomit). Staci mit jen v povaze neprubojnost a nechat se ke vsemu ukecat a problem je na svete.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    WE_RUN: o tom jsem teď tady někde diskutoval. Dědičnost sklonu k závislosti existuje, nicméně podle mého se to dobrou výchovou a prostředím, kde daný člověk žije - dá minimalizovat.
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    KEIKIN: Pravda.....Píše se, že nedůležitější je výchova dítěte do 5 let věku. Všechny špatný věci, který se člověku v dětství stanou se promítnou dál, to je jasný. Jsou tam ale i další faktory. Někdo tomu říká dědičnost, já to spíš nazývám osobnost, povaha. Např. někdy jsou vychovávaný dvě děti ve stejný rodině, jedno začne brát a druhý ne. Podle mě hodně záleží na povaze a osobnosti, co si od kterýho rodiče vezmou a jak se s tím problémem vyrovnají.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    WE_RUN: ono se právě hodně píše a vnímá o závislosti na drogách (alko+cigy) - ale daleko horší závislosti máme v sobě, aniž si je třeba uvědomujeme. Závislost na emocích, závislost na druhé osobě apod. Důležité je identifikovat problém, kolikrát ty drogy jsou jen reakcí na něco neřešeného ( z dětství) nebo náhražka za jinou závislost.
    Já jsem přesvědčen, že se hodně rozhoduje v dětství. že např. pokud není dítěti dopřávána hra (nebo k tomu nejsou vytvořeny podmínky) - tak se to pak s člověkem vleče a ten nedostatek pak vypluje na povrch třeba v pubertě nebo i později. Jinými slovy: Pokud se dítě vyblbne a vydovádí v dětství - tak má větší šanci pak v dospělosti odolat nástrahám závislostí.
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    KEIKIN: Vítej :)!!!! Doufám, že tahle diskuze bude nějakým způsobem přínosem. Postupem času jsem zjistila, že čím víc je člověk nešťastnej, tím víc tíhne k věcem na kterých může vzniknout závislost. Což je vlastně na čemkoliv. Sama na sobě to pozoruju :/ Přála bych si aby všichni, co s tím mají problém se dopracovali ke svobodě tak, aby mohli jednat sami za sebe a nenechali se ničím ovlivnit. Nechat si diktovat život drogama, cigaretama a alkoholem rozhodně svoboda není.... a nejen tím :/

    Jinak já lidí se závislostí znám taky strašně moc :( včetně sebe.....bojuje se tím těžko, ale pokud si člověk najde něco, co ho fakt baví, tak to jde udržet na uzdě. Mě třeba drží škola...strašně mě to baví (koho by to nebavilo! Učit se o závislostech je přece tak zábavný :)) Bohužel nechodím tam každej den a ten světlej víkend je jen jednou měsíčně. Zbytek měsíce je šedivěj, nezajímavej. Proto jsem se musela zabavit víc, začít se hejbat (endorfiny fakt fungujou) a lezu po komínech. A taky začít plánovat hodně dopředu. Co se stane, až udělám bakaláře?......pěkně si to "nalajnovat" :D, určit si cíle a bez milosti za nima jít.... a hele ono to fakt funguje....

    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Jsem rád, že tahle diskuse vznikla, protože závislost se týká téměř každého z nás. A oproštění od závislostí vede k nastolení vnitřní rovnováhy atd atd....
    Přidám jednu svoji vzpomínku na spolužáka. Začalo tak, že jak přišli PC na svět, tak se stal závislákem na hrách, pak přišla tráva, začal pravidelně hulit - rozjela se mu latentní schíza - bohužel pak přešel na pedro. Dneska je to troska a nevím ani kde je mu konec. Nicméně mu už tehdy u doktora diagnostikovali něco jako permanentní závislost (v podstatě na všem co ho baví).

    No já jsem závislí na internetu - naštěstí vím, že je nás víc. :-))
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    disociativní anestetika a jejich účinky mě nikdy nepřestanou fascinovat a není to hezkej pohled :/
    Female High On PCP In NYC
    http://www.youtube.com/watch?v=uisdADapk8Y
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    WE_RUN: Já jsem se jednou, on an completely unrelated topic, dostal s Nešporem do emailové diskuze, a nějak vyjádřil, že hulím, a použil opět completely unrelatedly slovo ptakopysk, a on "mi" udělal vlastní smích,)
    Smích ptakopyska
    http://www.youtube.com/watch?v=JIaud65qr_A&feature=youtu.be
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    Tohle u nás zatím chybí, škoda :(

    Luxembourg: drug consumption rooms
    https://www.youtube.com/watch?v=L9jjx2_J0ko
    WE_RUN
    WE_RUN --- ---
    Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v r. 2013
    jak si jako národ vedeme ? Vedeme téměř v každý disciplíně.....:/

    Legislativa:

    soud zrušil pro neústavnost podstatnou část nařízení vlády č.467/2009, ve kterém se pro účely trestního zákoníku určovalo větší, než malé množství drog. Následně zaujal v březnu 2014 Nejvyšší soud sjednocující stanovisko k výkladu pojmu "množství větší než malé" u OPL, v jehož příloze jsou hodnoty převzaté ze zrušeného nařízení vlády s výjímkou marihuany a pervitinu, kde došlo ke snížení.
    Nyní je to takhle
    http://www.epravo.cz/_dataPublic/photo/6dc2cf48e35cbe205e7ae09976b503f5/tabulka.JPG

    v návaznosti na zákon 361/200 Sb. , o silničním provozu, vláda od dubna 2014 nově stanovila svým nařízením limity vybraných nealkoholových drog v krvi řidiče, od kterých se řidič považuje za ovlivněného drogou.
    Konopí (9-THC) 2 ng/ml
    Methamfetamin (pervitin) 25 ng/ml
    Amfetamin25 ng/ml
    Extáze (MDMA) 25 ng/ml
    3,4-Methylendioxyamfetamin (MDA) 25 ng/ml
    Benzoylekgonin 25 ng/ml
    Kokain 25 ng/ml
    Morfin 10 ng/ml

    financování:
    protidrogová politika celkem: 469,6 mil.
    stát: 234.6 mil.
    místní rozpočet: 234,9 mil.
    evropský sociální fond: až 100 mil.
    -výdaje zdravotního pojištění na léčbu poruch spojených s užíváním návykových látek v r. 2012 činily 1 597 mil. ( toho 1 124 mil. alkohol, 473 mil. léčba dalších drog)

    užívání drog v populaci:
    - mírně se snižuje přijatelnost tabáku
    -zvyšuje se přijatelnost konzumace alkoholu a konopí
    - po alkoholu a tabáku se nejčastěji užívají konopné drogy
    - užívání drog v ČR je dlouhodobě stabilní

    Intenzivní a problémové užívání drog
    - 23,1 % osob nad 15 let kouří denně - asi 2 mil. osob
    - riziková konzumace alkoholu vykazuje 17-20% české populace - 1,5 - 1,7 mil.
    - z toho škodlivé pití 5-8% populace - 450-700 tis. dospělých osob
    - užívání konopných látek 2,7% populace (15-64 let), z toho ve vysokém riziku pak 1,1% - 200 tis. osob, riziko 80 tis.
    - v r.2013 odhadnuto asi 44,9 tis. problémových uživatelů drog (34,2 tis. pervitin, 3,5 tis. heroin, 7,2 tis. uživatelů buprenorfinu)
    - injekční užiívání bylo odhadnuto na 42,7 tis.
    - statisticky významné změny k lepšímu lze pozorovat u počtu uživatelů opiátů, kde došlo ke snížení
    - u pervitinu naopak výrazný nárůst uživatelů
    - v posledních 10 letech narostl počet problémových uživatelů drog o více než polovinu (0,6% obyvatel 15-64 let)

    Zdravotní a sociální důsledky užívání drog
    -nově identifikováno 6 HIV pozitivních osob (promořenost mezi i.v. uživateli drog pod 1%)
    - hepatitida C - mezi injekčími uživateli se spíše snižuje a pohybuje se na hodnotách 15-50%
    předávkování - drogová úmrtí r.2012 hlášených soudnělékařským oddělením:
    - 12 opiáty/opioidy
    - 16 pervitin
    - 10 těkavé látky
    obecný registr mortality
    - 43 předávkování nel. drogami v r. 2012 a v r. 2013 pak 47

    v r. 2013 hlášeno 292 smrtelných předávkování ethanolem a 9 metanolem (pokles oproti r.2012 s 36 případy - metanolová aféra)

    harm reduction programy
    - hlavní cílová skupina jsou injekční uživatelé drog - 75-80%
    - dlouhodobý nárůst uživatelů buprenorfinu na úkor uživatelů heroinu
    - distribuovaný injekční materiál dosáhl 6,2 mil. kusů - významný meziroční nárůst
    - vydalo se 113 tis. kapslí


    léčba a sociální reintegrace
    - osoby které žádají o léčbu poprvé tvoří asi polovinu všech léčených případů
    - v registru žádostí o léčbu spojenou s užíváním drog, kde se alkohol jako primární droga nehlásí, dominují uživatelé pervitinu a jejich počet se zvyšuje

    kriminalita spojená s drogami
    - nejvyšší meziroční nárůst za posledních 12 let
    - v roce 2013 stíháno asi 3600-3700 osob (pravomocně odsouzeno 2500)
    - podle údajů policie bylo 18,2 tis. tr. činů spácháno pod vlivem návykových látek

    drogový trh a nabídka drog
    v r. 2013 bylo spotřebováno:
    -21,4 t konopí
    - 6 t pervitinu
    - 0,8 t heroinu
    - 1 000 000 ks. extáze
    - 100 000 dável LSD
    ceny drog se prakticky nezměnily


    - v r. 2013 odhaleno 276 indoor pěstíren a 3 fóliovníky. V r. 2013 policie a celní správa zajistila 735,4 kg marihuany, 73,6 tis. rostlin konopí a 1,3 kg hašiše
    - pervitin se vyrábí v menších varnách. policie odhalila 261 varen a zajistila 69,3 kd pervitinu o průměrné čistotě 71%. Hlavním prekurzorem pro výrobu pervitinu zůstává pseudoefedrin extrahovaný z volně dostupných léčiv dovážených převážně z Polska. Do distribuce se stále významěji zapojují osoby původem z Vietnamu.
    - v r. 2013 bylo zajištěno 35,8 kg kokainu o průměrné čistotě 33%
    - v r.2013 bylo zajištěno 5,1 kg heroinuo průměrné čistotě 20%

    v r.2013 bylo v ČR v rámci Systému včasného varování před novými drogami hlášeno 48 nových syntetických látek, z toho 12 vůbec poprvé a u 3 látek se jednalo o jejich první výskyt v EU. Látkou z největším zachyceným množstvím byl kanabinoid JWH-2013.

    celé znění na: http://www.drogy-info.cz/...p/drogova_situace/press_centrum/vyrocni_zprava_o_drogach_2013_zverejnena
    a na podzim se můžeme těšit na další :).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam