• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WE_RUNADIKTOLOGIE aneb závislosti kolem nás
    Adiktologie je multidisciplinární vědní obor, který se zaměřuje na prevenci, léčbu a výzkum užívání návykových látek a jiných forem závislostního chování. Pojďme o tom diskutovat, vyměňovat si zkušenosti a informovat se o novinkách z oboru. Diskuze je určena všem, kterých se závislost jakkoliv týká :)
    rozbalit záhlaví
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    Ahoj, nemáte nekdo zkušenost s kombinovaným studiem adiktologie v Praze? Kdyztak do pošty, díky!
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    A připravili jsme akci na Borise. Lepší databáze pro adiktoslužby neexistuje! ;)

    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    V tomto týdnu jsme spustili…

    Kdybyste chtěli do adiktoslužeb a nevěděli kudy, můžete to zkusit u nás!

    (Ani Pražáci se nemusí ostýchat, jezdí nás do Nbk z Prahy víc. ;)

    Myslím, že je u nás velká výhoda i velikost i stabilita organizace. Dá se u nás projít velká řada služeb a vyzkoušet…

    Laxus z.ú. | Zabýváme se závislostmi!
    Laxus z.ú. | Zabýváme se závislostmi!
    https://www.laxus.cz/
    http://wwwm.os-semiramis.cz/

    KU13AR
    KU13AR --- ---
    Prosím o podporu pro nový klub, myslím, že bude přínosný a bude řešit sice i to, co se řeší tady, ale bude spíš psychlogizující, nebo prostě takový, jaký si ho uděláme. Díky


    [KU13AR @ nyx :: zadosti o zalozeni klubu - vsechny pohromade]
    KU13AR
    KU13AR --- ---
    Prosím o podporu pro založení klubu věnujícímu se AA a 12 krokovému programu, díky [KU13AR @ nyx :: zadosti o zalozeni klubu - vsechny pohromade]
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    HESPELER: Jo Matého mám taky hodně rád, jako odborníka i jako člověka. In The Realm of Angry ghosts jsem četl a je to dobrý. V českym slovníku bych řekl, že rozdíl mezi smutnym a veselym alkoholikem je v tom, že smutnej prostě jen abstinuje, ale nevyřešil příčinnu toho, proč vůbec pil a nenašel novej smysl, což klidně můžou být jen koníčky, práce či vztah. Většina začíná jako smutnej, ale když je člověk moc dlouho ve smutnym, většinou stejně začně znova pít. Možná i proto je tak úspěšná léčba za pomocí Ayahuascy oproti typické ústavní, protože to člověku dává ten náhled, smysl a pomoc s řešením těch příčin. Samozřejmě v rámci ústavní léčby je tam ještě spousta dalších faktorů, ale moje osobní zkušenost je taková, že mi mnohem víc pomohl až stacionář na Ondřejově plnej psychoterapie, která v 3 měsíční léčbě byla mnohem méně zastoupená.
    HESPELER
    HESPELER --- ---
    VOP: ja si myslel, ze bude nasrano i tady. :]
    asi nejinteligentnejsi prednaska a clovek na co sem kolem adiktologie za svuj zivot narazil.
    koho to zajima, pro ty budou ty 4h kratky. ten clovek je imho nejdal kapacita co se tyka zavislosti.

    The Hungry Ghost: A Biopsychosocial Perspective on Addiction
    The Hungry Ghost: A Biopsychosocial Perspective on Addiction
    https://www.youtube.com/watch?v=vMstO3U4sVw&t=538s


    jsem tu novy, budte na me hodni. :]
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    Ahoj, jen si tu odložím naší pracovní nabídku. [ OFFERING WORKNABÍZÍM PRÁCI: Vedoucí K-centra a terénních služeb / Příbramsko ] Pokud by měl někdo zájem, ještě je čas se ozvat. ;)
    VOP
    VOP --- ---
    VYHULENY_UFO: pojedu dal s tou mostni tematikou. je to děsně lame a sám si pridu trochu trapně.. Ale na maly děti je dobrý jit prikladama.. A třeba to pochopíš.. možná zkusíme i obrázky? uvidíme..

    Tvůj "argument " je naprosto stejnej, jako kdybys v ty odborný diskuzi o mostech začal rvat, co tam jako planujou a diskutujou a kreslej, proč nevemou pár cihel a rovnou to nepostavej..

    Já už nevim jak jinak ti ukazat jak jseš mimo.. SVJ.. proč cokolic resis a plánuješ? Proč to nenecháte být, se to soužití a správa děje určitě tak jako sama od sebe, ne?

    atd. atd., fakt lame. ne, todle nemá cenu. fakt ignor a jen upozornovat nový lidi co jsem přijdou na extremniho mimoně. nic jinýho nejde.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VOP: tyvle, co to je za trapnej roman? jaky si to udelas, takovy to mas. budto se sebou neco delas a nebo knucis a pises na internetech blaboly o hovne.
    VOP
    VOP --- ---
    VYHULENY_UFO: kámo. Ty si strašnej mimoň fakt))

    Uvědom si, že si byl maximálně tak kalič, a to ještě naprosto marginalni a podprůměrnej. prostě ses vicemene párkrát v životě vyndane ozral nebo něco podobnyho. A z tydle pozice se tu snažíš mluvit k zavislosti jako nemoci, aneb mega obsahlymu a komplexnímu oboru, který jde napric nekolika dalsimi obory, atd. ?

    Sory, ale víš o tom úplný hovno. Tady se bavej odbornici. ať už lidi který to studujou, nebo který se svojí těžkou závislostí/nemoci vážně zabývají x let a budou do konce zivota. nebo jsou v tom nový a s pokorou se o to zajímaj.

    jseš jako naprostej ignorant, kterej vleze do auditka konstruktérů a stavbyvedoucich mostu a řve jim tam, že o tom ví nejvic, chce attention a "my argument is valid, protože jsem jednou sel ozralej po moste". A to je eště extrémně "nizky" přirovnání, protože po ránu mi to moc nemysli.

    Mě je tě až líto. proč si to děláš/se takle ztrapnujes?

    ale jako maj tvy příspěvky vlastně trochu hodnotu, a to v tom, že když sem pride někdo novej, kterej se třeba začina o svý problémy zajimat, můžeš aspoň slouzit jako exemplarni priklad, že život fakt není lehkej a člověk se musí nějak vyporadat i s naprostejma mimoněma a ignorantama;))
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    VYHULENY_UFO: hele, to je vlastně fakt.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TRISMEGISTOS: hele, proc bych nepomeroval svoji vlastni zivotni zkusenost? sem preci fizl, duchodce a predseda svj s matkou ucetni, nic vyraznyho, proste jenom obycejna primitivni nula z obycejny malomestacky rodiny...
    TRISMEGISTOS
    TRISMEGISTOS --- ---
    VYHULENY_UFO: já pořád přemýšlím, jestli se ti někdy podaří pochopit, že poměřuješ ostatní lidi výhradně se svou vlastní životní zkušeností a výsledkem je značně omezená představa jak druzí můžou fungovat. Trochu doufám, že to tvé "starýho psa novým kouskům nenaučíš" ani u tebe platit nebude.

    VOP:
    Ad 3 měsíce. Třeba Kuda v Neocentru nacpe celou léčbu do 4-6 týdnů (a to někdy včetně detoxu) a jeho dosavadní výsledky se od 3 měsíců v psychiatričkách a roku v komunitě překvapivě tolik neliší.
    Motivací pro snížení doby pobytu, což je koncept z USA starej roky, je především v časových možnostech klientely, kterou tvoří sportovci, celebrity, manažeři a podnikatelé, a obecně prostě lidi, co jsou pracovně extrémně busy. (Možná taky, že rok intenzivní Vipassany by byl fakt příliš i pro zkušenýho jogína, nevím.. ;) )

    Ty rigidní pravidla a omezení jako je v nějakých fázích zákaz kontaktu s vnějším světem, vojenská rozcvička v 6:15, bodovej systém cukru a biče jsou vlastně věci, který pomalu mizí.
    Docela nepřekvapivě se totiž ukazuje, že omezováním svobody omezuješ i zodpovědnost, která je v léčbě závislostí jedním z klíčovejch témat. Nemluvě o tom, že vytváříš podmínky, který prostě neodpovídaj světu venku, a taky se připravuješ o materiál k zvědomování..

    Ad psychedelika. Tohle téma z neurologickýho pohledu neznám, ale z psychologickýho je jasný, že zbrusu novej úhel, pod kterým si prohlížíš svůj dosavadní život a jeho hodnoty, nabízí silnej potenciál k nějaký změně. U některých stačí podobný zážitek jeden a změna je trvalá, jinde to zkrátka nestačí. Není třeba v tom hledat spásu. Prostě je to další z šikovných nástrojů pomáhajících ke změně.

    Ad volný čas. No jasně, přesně jsi to trefil. Projekty který byly třeba změřený na pracovní dovednosti, získávání vhodných návyků, plnění povinností etc. ukázaly, že to prostě nestačí. Lidi se sice naučili chodit v čas do práce, odvést nějakou ne vždycky příjemnou činnost, respektovat dopady při nedodržení domluvy, ale selhávali v tom, co se svým životem mimo jasně vymezený hranice pracovního poměru a často znovu propadli zpátky do původních levlů.
    Volný čas je jedním z hlavních pilířů při nastavování individuálního plánování v case managementu a u těch větších organizací jako je Sananim nebo Focus je to v podstatě už pár let standart. Někde ale ten starej model pořád smrdí a pár let asi potrvá než se to změní. Další roky pak ještě bude trvat, než svoje úzký vnímání světa rozšíří i lidi jako je UFO, no..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    BOB_GALLOWS: ze cim ses starsi, tim hur se zbavujes zavislosti.

    aneb, moje duchodcovska zkusenost rika, ze kdo neprestane s drogama a chlastem do triceti, neprestane uz nikdy. chces vedet neco dal?
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    VYHULENY_UFO: A co má být výstupem tohoto vysoce konstruktivního příspěvku v rámci tématu závislosti?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    QWWERTY: ja si rad pohonim triko, s tim nemam problem.
    pokud se nenaucis mit veci pod kontrolou v mladi, nenaucist se to ani ve stari, kdyz uz si vytahl ten debilni archaickej zvast, tak ja vytahnu taky jeden:

    staryho psa novym kouskum nenaucis
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    VYHULENY_UFO: sice si muzes honit triko na internetech, jak jsi lepsi nez ostatni, protoze "tvoris a jses aktivni", ale ani kdyby ti postavili sochu na namesti, tak to lidem snazicim se dostat se ze zavislosti nepomuze
    lecit lidi jenom drillem je proste blbost - je potreba jim ukazat, jak muzou prevzit kontrolu nad sebou a ne jim rict "zrovna ted to budes delat takhle"
    viz archaicke "dej cloveku rybu" vs "nauc ho rybarit"
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    QWWERTY: no jo, ale to neni muj problem, ze se dementi nenaucili vyuzivat svuj volny cas. samozrejme, ze je volny cas dobry k odpocivani, ale me osobne prijde lepsi volnej cas vyuzivat ponekyd aktivnej. i kdyby to melo byt jen blby sebevzdelavani. ano, mohl jsem zabijet cas planym tlachanim 24/7 na nyxech, ale ja se radsi zacal dlouhodobe venovat svj a bitcoinu. a ze si do toho obcas zahulim, kdyz vladam praci a svoje povinnosti...

    jaky si to udelas, takovy to mas, a to plati i o volnym casu. ale chapu, prazdne zvanit,chlastat a fetovat da proste min prace, nez tvorit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam