OMNIHASH: umístěním v subtropech nebo tropech se chci vyhnout nutnosti řešit izolaci; ale pokud to bude dávat smysl, nevadilo by mi být 250 mil jižně od Islandu,
fotofoltaika není samospásná, ale pomůže, hlavně na začátku je to jednoduchá a prověřená technologie
potraviny až tak nereálný nejsou, pokud bude dost vody na hydroponii a pokud vody budou pěkně teplé na shrimp farmy, řasy (krmené vydýchaným vzduchem třeba) a i když i ve studenějších vodách by se zřejmě našel "farmable" organismus..
na začátku město moc tepla generovat nebude...(a říkat tomu na začátku město je dost nadnesený i na mě, snažím se pro začátek neuvažovat moc ve velkym, už tak se pohybujem na tenkym lede mezi realitou a scifi :)...navíc v teplejším podnebí většinou panuje i vyšší vzdušná vlhkost (afaik? mozna se pletu ale myslim ze je vztah mezi schopnosti vzduchu absorbovat vodu a jeho teplotou) a sbírat vodu ze vzduchu je taky relativně easy s pomocí nějaké Air well (
https://en.wikipedia.org/wiki/Air_well_%28condenser%29)
DZODZO: Švýcarský model je mi bližší než jiné modely obrany...na druhou stranu to vkládá do rukou občanů obrovskou zodpovědnost, celé to funguje protože se tam vláda a lidi respektujou a měli pár set let na to systém vyladit; odpověď záleží na bezpečnostní situaci v místě vzniku a hromadě dalších proměnných, ale začátek zřejmě bude vyžadovat aby ozbrojeni byli v podstatě všichni, bude to jako vznik Izraele ve slow-mo pokud to nebude opravdu zaštítěné nějakou existující moci...
GORG: super, díky, tohle je třeba výborný video
Atlantis Rising: Why Floating Cities are the Next Frontier (Joe Quirk)
https://www.youtube.com/watch?v=Jr8Iw4o7Gic
jojo, vídám podobné věci (byť to výše je pro mě novinka) na webu už poměrně dlouho, ale zatím sem neviděl že by to bylo dotažené dál než do pěkného renderu a jímavého článečku o budoucnosti případně s nějakým scamlooking eshopem s cédéčkama...
myšlenka dát lidem technologický framework pro vytvoření plovoucích komunit aby začali dělat konkurenci stávajícím vládám, vytvořit trh se státy, je geniální; nedávno jsem v komunikaci s manželkou (levičák jako prase :D) použil výraz "komunizace" ve smyslu dělení nějaké společnosti (deglobalizace :), řekněme že se lidé spojení v nějaké komunitě několika tisíc lidí rozhodnou dát dohromady svoje úspory, na zbytek společnosti se vyserou (páč už to technologicky jde aniž by přišli o práci atd..) a jdou na oceán si nastavit svoje pravidla, svoji společnost (v našem případě, páč už to taky jde a je to jediný místo kde to je ještě možný) a ona na mě začala radostně koukat jakože sem zlevičovatěl..leda kulový, ale za tím slovem si stojím...taky mi přijde že nutit lidi aby na trhu práce soutěžili o holou existenci je unfair pokud jim nezajistíš základní životní potřeby (minimální přísun kalorií, pár metrů čtverečních s patřičným hygienickým zázemím a postel), já nechci aby tam lidi pracovali, já chci aby se učili, bavili, byli kreativní a ku prospěchu sebe a svýho okolí, primárně je zapotřebí zajistit správný chod města samozřejmě...