• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUATO: já jsem velkej nadšenec do astronomie, hlavně teda hltám získaný poznatky... ale nějak se mi nezdá, že by Starlink měl být větší problém, než jiné družice. Ano, je jich relativně hodně... ale jsou taky relativně malý a reálně jsou osvětlený sluncem je krátce po západu nebo naopak před východem slunce. Během té části noci, která je ideální pro astronomická pozorování, by vliv těchto družic měl být mizivý.

    Ty, které létají výš, budou z logiky věci větší problém. Ale pořád mi ty družice přijdou relativně mrňavé. Pozornost budí dokud jsou na dráze blízko sebe, ale až se rozptýlí, bude strašně těžké nějakou zpozorovat.

    Navíc, kromě toho, že jich je fakt hodně, jsou ty družice fakt malé. V minulosti se mluvilo o tom, že astronomie skončí kvůli zábleskům družic Iridium.. a taky se to nestalo.
    PER2
    PER2 --- ---
    updated weather forecast for the Starlink L3 mission, indicating launch is now targeted for NET Friday, January 24 at 10:54 AM EST (15:54 UTC). Forecast is 80% go.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    MIMA_A: pardon, to je špatně, není ještě stanoveno
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    TOXICMAN: zdroj?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Third Row Tesla Podcast – Elon's Story – Part 1
    https://www.youtube.com/watch?v=NxmO_QuD4Do
    LEGI
    LEGI --- ---
    TOXICMAN: aha, já právě myslel, že "rozchod" povel přijde v zásadě chvíli po deployi..

    KUATO: ano, v tý poslední várce, jejíž pozorování se tady propaguje, měl bejt jeden model s nějakým antireflex nátěrem, tak uvidíme. vzhledem k tomu, že Musk dobře ví, jak potřebuje dobrý PR, tak pochybuju, že by to pobouření bral na lehkou váhu.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    DZODZO: To jakoze srovnavas cubesat objektiv s objektivem teleskopu na zemi? No ok.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: alebo si zalozis astronomicke zdruzenie, zlozite sa na nejaky cubesat s objektivom a bude vam to posielat fotky rovno z vesmiru, bez vsetkych tychto artefaktov, ktorym musis celit na zemi
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN: myslim, ze az 40 dni pos startu bude rozptylen posledni train. Ale ono je to tak nejak irelevantni, za uritych podminek, ti muze hodit vzdy neco prasatko. Svetla ubyva s kvadratem vzdalenosti, takze ve 550 km bude mene svitit nez v 440 km a rozhodne mene nez tech 290 km.
    Nicmene i pak jim to tam blika, protoze druzice zastinuji, resp. i jejich mrzka svetelnost muze byt vetsi nez svetelnost jinych teles.
    Defakto to pak znamena, ze vlastne cast obrazu teleskopu jsou "rezervni plochy", na kterych nedelas pozorovani, ale pouzivas je ke korekci. Tuhle cast by oni chteli nejak kompenzovat. trebas si koupis teleskop za 100 tis. Kc, a 2 % by ti melo zaplatit SpaceX ;)
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    TOXICMAN: vcera jsem cekal pred barakem na rohlik, mrknu nahoru a je to tam :). Vubec jsem nevedel ze to poleti, velka nahoda, ale o to vetsi jsem mel radost.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    LEGI: rozptýlí se, jsou tam jenom 13 dní... vyneseny byly do výšky 290 km, teď jsou cca 370km, tam je nějak testují a pak teprve půjdou na tu finální 550 km s odstupy
    KUATO
    KUATO --- ---
    LEGI: to jo, oni to mysli fakt vazne.. ale astronomove z toho jsou uplne na mrtvici, že to je hrozne moc klamnych zdroju svetla, ktere budou delat bordel v pozorovani (nekdo na to musi myslet a odfiltrovavat to, coz neni az takova prdel, navic nase oko to tak snadno neodfiltruje). myslite, ze to muze skoncit nejakou mezinarodni zalobou u buh vi jakeho organu a ten dalsi rozvoj projektu Starlink zariznout?
    LEGI
    LEGI --- ---
    TOXICMAN: ano :)
    LEGI
    LEGI --- ---
    TOXICMAN: a to je pořád train? vždyť ty jsou na orbitě už dlouho, tak jak to, že se "nerozptýlili"?

    btw středa/čtvrtek letěj další.. to SpaceXí tempo je fakt děsivý
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Starlink-3

    už zítra 21. 1. 2020 17:59 SEČ
    PER2
    PER2 --- ---
    musim teda rict, ze nelenej:
    "Static fire of Falcon 9 complete ahead of launching 60 Starlink satellites. Due to extreme weather in the recovery area, team is evaluating best launch opportunity"
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam