SEJDA: no já vžycky přemýšlel, proč musí Sojuzy startovat z takového monstrózního betonového podstavce v obří díře - a zřejmě musí, když tu obří díru kopírovali i v Kourou a ve Vostočném - zatímco spousta raket odstratuje v podstatě z trochu lepší stoličky. No a rozdíl podle mě může být v tom počátečním zrychlení s plnými nádržemi + v době, kterou motorům trvá, než dosáhnou plného výkonu. Tak třeba ty Sojuzy zřejmě roztáčejí turbočerpadla pomalu a dost dlouho trvá, než vyvinou tah odpovídající hmotnosti rakety a začnou se uvolňovat taková ta ramena s protizávažíma. Takže těch horkých splodin se nahromadí za tu dobu asi fakt dost.
Pokud Raptory vyvinou plný tah relativně rychle poo zážehu (nevím) a pokud zrychlení během startu bude větší, než u nejstarších "pomalých" raket jako první Atlasy nebo Sojuzy, tak to riziko rozžhavení rampy podle mě tak hrozivé nebude, protože ty žhavé plyny se poměrně rychle rozptýlí a ten materiál má nějakou tepelnou kapacitu a tak. Podle mě je to riziko roztaveni fakt jen o tom, jak rychle nebo pomalu ta raketa odletí...