• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SUMAC: tak doufam, že sis ulevil a nebudeme v tom dále pokračovat
    nemam problém říct, že nesouhlasim s určitými věcmi, co Musk dělá, ale tohle určitě není
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CRAZY_IVAN: rozpor mezi tim, co rekl urednik a co tvrdi Musk, je v definici slova ventilator.

    Urednik se na to diva striktne pohledem hrazenych zdravotnich vykonu, potreb pro vykon zdravotni pece, struktury verejneho pojisteni, investicniho planu statnich nemocnic atp. Definice pro nej je jasna.

    Musk je clovek marketingu, umi to, i kdyz ma vyzaz koktaveho sprta (idiota), mnohokrat to dokazal. Pro cloveka z marketignu je ventilator vsechno, co se da takto prodat.

    CNN v tom hraje naprosto neutralni roli, ale Musk a jeho fanousci se do nich opiraji, jak kdyby slo boj o svatou pravdu vyhrat. Hlupaci bohuzel casto ani nevi, ze podle toho odkud fouka je ten smrad citit hodne nebo taky vubec.

    Musk a Tesla pomahaji. To myslim nikdo nerozporuje. Ale tohle jednodussi fanosci nejsou schopni rozlisit, a mysli si, ze "nedodali zadny ventilator do Kalifornie" je to same jako "nepomahaji vubec nikomu". Mozna to mohlo CNN napsat obsirneji, aby nevzbuzovala zbytecne emoce nekomu, kdo nedokaze pouzivat mozek, a nejspise ani cist. Na druhou stranu, kdyz Tesla neprispiva dost, pomaha si novinar agresivnim titulkem.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: end game je ze musk se snazil pomoct sam sobe, nahnat easy PR etc, tak jak to on umi. no a kdyz si nekdo dovolil upozornit na to, ze do co delal melo jisty medicinsky deficit a nebylo to presne to prave orechove, musk se ohani daily mailem s tim, ze to tak staci. to proc pro-vladni bulvar daily mail obhajuje tuhle konkretni strategii v zemi, kde jak znamo vlada podcenila situaci, situace v nemocnicih diky tomu je nejhorsi v evrope (sance na preziti covidu v anglii 50/50) a je nedostatek skutecneho vybaveni, nebudu dale rozebirat
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Protože já musim pracovat a v mojí hlavě, když doktoři a nemocnice děkuji za přístroje, které chtěli a další doktoři říkají, že non-invasive jsou dobrý, že přístroje dobrý, tak v mojí hlavě dobrý. Kor když člověk vidí, že musk se opravdu snaží pomáhat, tak dobrý. :)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    SEJDA: SUMAC: já to nechápu, takže musk nepomohl? a nesnažil se jejich tým dělat ventilátory? nebo co je vaše endgame této debaty? :)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: no a?? to jako dela z daily mailu verohodny zdroj?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CRAZY_IVAN: poprave najdes podle firmy a sily marketingu i CPAP mezi ventilatory.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    SUMAC: sdílel to musk :))
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: hele tohle si neodpustim, rozvasnis se tady ohledne Guardianu a wikipedie a novinaru jak utoci na chudacka Muska a zavrsis to tim, ze sem hodis Daily Fail? ty to ctes pravidelne nebo ses k tomu dostal nevedomky a nahodou?
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    CRAZY_IVAN: In particular, experts are now asking whether the best way of saving patients might be to saturate their blood with oxygen delivered through a mask without using a ventilator.

    This is the approach reportedly used during Boris Johnson's fight for life against the virus at London's St Thomas' Hospital intensive care unit. Before the pandemic took hold, Kyle-Sidell's theory might have been dismissed as maverick. https://www.dailymail.co.uk/...cle-8230775/Is-proof-live-saving-ventilators-actually-deathtraps.html

    MUSK BAD! MUSK TRYING TO HELP BAD!
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BADHORSE: jenže to je trošku něco jiného, než pokus tesly o vlastní ventilátory, který se snažili udělat: CRAZY_IVAN

    a co se týče ventilátorů...
    - C/BiPap machines *are* a type of ventilator. It’s literally on both the ResMed & Johns Hopkins Medicine website.
    - Hospitals have been saying repeatedly that the machines donated by @elonmusk are much appreciated & can be converted to critical care-capable.
    - Non-invasive ventilators appear to be more helpful for non-severe cases as they’re not as damaging to the lungs as invasive ventilators

    "You’d think they’d at least be Wikipedia-level informed about ventilators! It clearly articulates the difference between invasive & non-invasive. It’s very misleading to the public to claim that only the invasive type are “real ventilators”.https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ventilator"
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Boring Company completes 2nd Vegas tunnel

    https://twitter.com/elonmusk/status/1261141140494888960
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BADHORSE: dik, asi malo kdo to docetl az tak daleko.

    Julia Carrie Wong tam nasdilela tento clanek od Jon Passantino, z ekoniomicke redakce CNN. Kde davaji do souvislosti to, jak si ten "drzy" urednik mohl dovolit rict, ze "Tesla do Kalifornie nedorucila zadny ventilator".
    Jednoduse, protoze dorucili ruzne pristroje "podpory dychani" (CPAP a biPAP), ale nedorucili "ventilatory".

    I tak jim jsou nemocnice velmi vdecne a i tak pristroje pomahaji leceni paciantu s akutnim syndromem dychacich cest (SARS/Covid-19). Protoze tak nemuseli nemocnice mit vsechny pacienty na tech nejrahsich pristrojich (ventilatorech) ale mohli dat pacienty s mensimi problemy na ty pristroje od Tesly.

    CPAP - pristroj dava staly, mirne vyssi tlak normalniho vzduchu, to je super, pacient se nadechne se usty, ziska vice vzduchu, vydecne nosem, nebo opacne. Vyborne pri jakychkoli obstrukcich v nose, v krku, nebo pruduskach. Pouziva se jako prvni pomucka pri chrapani/apnoe. Ale i pri lehcich formach zapalu plic/SARS.

    biPAP - oneco slozitejsi, pacient ma masku na cely oblicej a pristroj sam pozna, kdy se chce nadechnout a kdy vydechuje, a podle toho upravi svuj tlak, aby obe cinnosti ulehcil. Z principu jsou drajsi nez CPAP, a tedy jsou pouzivany az kdyz se CPAP ukazi nedostatecne efektivni, nebo u pacientu s celkovym oslabenim dychacich svalu. Nektere biPAPy umoznuji i napojeni na kyslik a jeho regulaci.

    ventilatory - jsou nejcasteji pouzivany s intubacni maskou (hadice je hekolik centimetru hruba a vede az do krku, resp. az do hrudniku) a svoji cinnosti komplet nahrazuji cinnost dychacich svalu nebo dychaci mechaniky pacienta. Samy si pocitaji/maji nastavitelny objem plic, rychlost dychani, saturaci kyslikem/CO2 (vdechovany vs. vydechovany vzduch) atd. Pouzivaji se u tech nejvice zranenych pacientu, kde by vlivem latek tisisich bolest nebo kvuli celkovemu poskozeni dychaci soustavy hrozilo, ze pacient prestane dychat zcela, nebo ze by treba poklesla vymena kysliku ze vzduchu do krve natolik, ze pacient by pak pri akutni terapii nestacilo ani dychat 100 % kyslik. To ze pristroj meri i vydechovane CO2 je pak k nezaplaceni. Pro lecbu Covid je pak zvlast dobre, ze ventilatory maji oddlene okruhy pro vydech a nadech, takze nemuze dojit k prenosu nakazy.

    Clanek je zakoncen citovanim vedouciho pro zdravotnictvi z firmy ResMed, jejiz pristroje Tesla, mimojine, dorucovala, a ten rika, ze CPAP nemocnicim ve skutecnosti nepomuzou, a ze biPAP jenom kupuji cas pri lecbe SARS. Zjevne zbehly v marketingu ;)

    Elon Musk says he sent ventilators to California hospitals, they say they got something else instead - CNN
    https://edition.cnn.com/2020/04/17/tech/elon-musk-ventilators-california/index.html
    BADHORSE
    BADHORSE --- ---
    CRAZY_IVAN: to je skoda..protoze kdyby jsi pokracoval tak by jsi dosel zde kde je to vysvetleno

    31 March

    Musk tweets an offer to ship “FDA-approved ventilators” to hospitals. The devices turn out to be BiPap machines, which are commonly used to treat sleep apnea, rather than the much more expensive mechanical ventilators that hospitals use to intubate severely ill patients.
    TETREV
    TETREV --- ---
    LEGI: Mohly by být z filmu First Man tuším.
    LEGI
    LEGI --- ---
    TOXICMAN: skvělý zvuky!
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    If Rockets were Transparent
    https://www.youtube.com/watch?v=su9EVeHqizY
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    inak trochu offtopic, ale trochu k tomu AI, takto vyzera vyse 100 rokov stary videoklip spracovany neuronovymi sietami

    [4k, 60 fps] San Francisco, a Trip down Market Street, April 14, 1906
    https://www.youtube.com/watch?v=VO_1AdYRGW8
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam