• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    F-35 je fly by wire. Dneska uz leta mikrocip, pilot jenom zadava pokyny. Kniplem zada pokyn "udelej cool uhybny manevr", a mikrocip udela takovy manevr, na ktery by ten pilot musel trenovat stovky hodin.
    Je to jenom fraska. Mez mikrocipu nepristane skoro nikde, takze kdyz se poroucha, tak to rozhodneni tak, jak sni kovbojove, ze se ujme manualniho rizeni, ale proste se katapultuje.
    Je jenom otazka casu, kdy toto prijde i do civilniho letectvi.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    MRAKY: No jasne, ale to je prave rozdil letadel a kosmicke lodi. V letadle letis atmosferou a v tu dobu mas hodne moznosti ovladat let (diky kridlum mas manevrovatelnost). Dragon ovladas ve vakuu na orbite, tam nepotrebujes delat presne a rychle zmeny. A kdyz leti zpet atmosferou tak mas minimalni moznost jak sestup ridit. Takze tam proste knipl nepotrebujes.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    // uz jen trosku prez hodinu do startu
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    Kluci maj v dragonu celkem zívačku. Snad neusnou do startu
    CLUSMAN
    CLUSMAN --- ---
    VOYTEX: In mother russia everything is letadlo
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ONDRA_99: uz i dnesni letadla jsou napr u airbusu plne fly by wire. pocitac interpretuje signaly z joystiku/cidel, a drzi letadlo v letove obalce na zaklade dalsich signalu. Ty systemy se dneska uz stavaji moc komplikovane a vyzaduji rychlejsi reakce, nez ma clovek.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    VOYTEX: Ne, ale je to stara lod a v dobach co ji vyrabeli jine ovladani nebyli schopni rozumne udelat. A od te doby na nem nic nemenili zasadne.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    ONDRA_99: a soyuz je letadlo?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    VOYTEX: Nedelal a ja sem v klidu. A ano rika ze u letadla je knipl lepsi, coz nikdo nerika opak. A zaroven prave rika ze na to co delaji na Dragonu je tohle ovladani v pohode. Protoze hadej co Dragon neni letadlo.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    “The difference is you’ve got to be very deliberate when you’re putting in input, relative to what you would do with a stick,” he continued. “Because you know, when you’re flying an airplane for example, if I push the stick forward it’s going to go down. I actually have to make a concerted effort to do that with the touchscreen, if that makes sense.”

    “I don’t think I’m going too far out on a limb to say that the right answer for all flying is not to switch to a touchscreen, necessarily,” said Behnke. “But for the task that we have and to keep ourselves safe flying close to the ISS, the touchscreen is gonna provide us that capability just fine.” https://techcrunch.com/...different-astronauts-on-controlling-the-dragon-spacecraft-via-touchscreen/

    ONDRA_99: kamo uklidni se. tys na te lodi neco delal?
    CLUSMAN
    CLUSMAN --- ---
    ONDRA_99: Tak jako kdyz mas hlad i brezova kura je "just fine"
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    VOYTEX: lol. Gratuluji k vytrzeni z kontextu hodneho mistru. Jak pokracuje:

    “But for the task that we have and to keep ourselves safe flying close to the ISS, the touchscreen is gonna provide us that capability just fine.”

    Dragon neni letadlo. To co on rika je, ze u letadel potrebujes precizni kontrolu kterou ti da knipl, ale u Dragonu je tohle ovladani uplne dostatecne na to co s nim muzes delat.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    CLUSMAN: “I don’t think I’m going too far out on a limb to say that the right answer for all flying is not to switch to a touchscreen, necessarily,” said Behnke.
    https://techcrunch.com/...different-astronauts-on-controlling-the-dragon-spacecraft-via-touchscreen/
    ;)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    ONDRA_99: hele a proc zrovna hned vsechny co nemaj feeling pro touchscreen nazyvat "hater" nebo "zpatecnik"?? letadlo se sice taky pilotuje fly-by-wire, ale je u toho knipl a plynova paka a tlacitka s feedbackem vedle pruhledovych displeju a touchscreenu.
    CLUSMAN
    CLUSMAN --- ---
    ONDRA_99: Jo to ja jsem jeden z nich, obecne taky nesnasim dotykovy rozhrani u moji prace. Ale u me je to tim, ze alokovana tlacitka jsou drazsi na vyrobu nez prepinatelnej dotykac. Nicmene tohle asi nebude pripad vesmirnyho modulu. Ale preci radsi bych letel starlinem, nebo bych si sebou vzal usb klavesnici.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    CLUSMAN: Tak ono za beznych okolnosti vubec nic ridit nebudou. A jako fallback je tohle lepsi. Ale tak hateri budou. Nekdo mel radsi kone nez auto. Nekdo rika ze bez rucni prevodovky to neni ono. Vzdy budes mit zpatecniky.
    CLUSMAN
    CLUSMAN --- ---
    VOYTEX: Tady jsem si pujcil kousek jednoho clanku: "Krásnou prohlídku paluby lodi Starliner absolvoval Tim Dodd, známý jako Everyday Astronaut. I když nevládnete anglickým jazykem, je zde spousta obrázků. Tim také zmiňuje, že existuje řada zkušených pilotů, kterým nevyhovuje řídící panel SpaceX, protože si připadají, jako by létali na iPadu. "
    Naprosto s nimi soucitim
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: Kniply jsou navic. Navic jsou nachylnejsi na poruchy. Je to historie ;)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    The SpaceX Closeout Team Ninjas have closed the hatch on Crew Dragon.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    VOYTEX: Aha tak Soyuz je ma. Ale to nic nemeni na tom ze se da obejit i bez nich.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam