• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    heh, mít to ty odhadované vlastnosti, co by to mělo mít (co slibujou) a být to dostupné teď.
    Tak to tady na baráku máme hned, protože nejrychlejší, co tu máme, je tmobile "až 100 Mbit/s", co jede tak max 50Mbit/s. Jo a to je Praha.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Africanom to mozu zafinancovat nejake ngo, snad nebudu posielat viac spamu o nigerijskom zlatom dedicstve
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    STARE_CASY: tohle mi fakt vysvetlovat nemusis :) porad si nemyslim, ze starlink nebude pripojeni pro spodni 2 miliardy, ktery prave bydli off-grid. Ale treba se jim fakt podari produkci zlevnit natolik, ze si ho budou moct dovolit i ony, jenze populace se stehujou do mest, etc, uvidime.
    Je mozny, ze po navraceni investice, pojedou nejakej silne geografickej business model kde NZ technonomadi budou mesicne platit 200nzd, a africky vesnice 2usd, jakoze filantropstvi (i kdyz s ohledem treba na tlak na otevreni tovaren behem prvni vlny pandemie a statistiky prac. urazu tamtez o tom malinko pochybuju).
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    VOYTEX: pardon, koruna šla dolů jen o nějakých 40 % dle míry inflace za posledních 18 let. Měl jsem pocit, že inflace šla rychleji a nedohledal jsem si to předem.

    Každopádně bych úplně nesrovnával plechovku tehdy a dnes. Nemluvě o tom, že jsi nezohlednil náklady na budování tehdejší czf sítě. Ona ta plechovka se fakt dala zbastlit levně, ale vedle toho bylo také normální se podílet na nákladech na vybudování trasy. Když jsme to dělali v místě, kde jsem bydlel, tak každý, kdo se tam připojil, do toho nacpal minimálně desítku, abychom se podělili o zbudování celé trasy se třemi retraslacemi. Někdo měl větší kliku na to, kde bydlel a vyšlo ho to levněji, někde byly náklady ještě větší.

    Tady prostě budeš mít kdekoli náklady stejné a když se o to podělí pár domů třeba někde na samotě, tak to bude opravdu hodně zajímavá i levná služba ve srovnání s tím, jaké mají jiné možnosti. Vezmi v úvahu, že tohle není pro lidi, co sedí na optice, ale pro samoty. U nás, kde jsou vesnice co pár kilometrů a všude vede aspoň telefonní kabel, to moc nebude, ale v ohromných nezalidněných plochách amerického venkova, natož pak někde ve třetím světě (kde na to zapojí právě tu celou vesnici se školou uprostřed), to je služba, která má obrovský potenciál.

    Navíc tohle následně má šanci obrovsky zlevnit i jiné satelitní konstelace, které mohou mimo jiné hlídat právě ty asteroidy.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Mě spíš zajímá jak to bude s potenciálním rušením stávajících služeb mimo území USA a vůbec jak vypadá kmitočtová koordinace na úrovni ITU...
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    STARE_CASY: podle dat ČSÚ 2000kc v r. 2002 odpovida dnesnim 2804kc. starlink bude hadam za desetinasobek
    Kalkulačka inflace: jak se znehodnocuje česká koruna? | Peníze.cz
    https://www.penize.cz/kalkulacky/znehodnoceni-koruny-inflace#inflace
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    STARE_CASY: tak urcite, koruna devalvovala za 18 let 80% :D
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Vždyť se tím bude financovat vývoj a stavba Starship fleet! :) Jakmile to bude možné, tak to objednám!
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    VOYTEX: Na začátku to určitě drahé bude, ale to zařízení časem zlevní. Navíc tedy 2000 v roce 2002 by odpovídalo tak osmi až deseti tisícům dnes (s ohledem na inflaci). A za tu desítku to za nějaký čas bude, jakmile bude opravdu velká sériová výroba.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    VOYTEX: u sluzby, ktera je poskytovatelna na vetsine mist planety == neskutecne mnozstvi zakazniku? Imho maji sanci vyrabet terminal yjako housky na krame => snizeni ceny. Ale uvidime. Jsem zvedavy na testy...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    VOYTEX: no podla spekulacii ano, ale to su iba spekulacie samozrejme

    "That means, all in all, Starlink could launch for somewhere around the $80 per month mark, plus an extra $100 to $300 for installation costs."
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    DZODZO: Myslis, ze starlink bude stat 2000 Kc jako XI-626, plechovka parku a kus koaxu kolem r. 2002? ;)
    Oni pocitaji, ze je uzivi "3-4% nejhure dostupnych zakazniku". Tohle bude pripojeni pro uspesne uprchliky z klimakolapsu, ne pro masy. Navic je mozny, ze pres ty satelity prehlidneme nejaky mensi asteroid :]
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    VOYTEX: v chudobnych oblastiach si to mozu sharnut, tak ako u nas v kamennych dobach wifi
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    To je stejne jenom 1. generace zarizeni, s rostoucim poctem satelitu bude klesat potreba rotovani i smerovani. Ja doufam, ze az prekroci hranici 20 000 bude uz internet dostupny prostym namirenim paraboly na pblohu a to i v hlubokych udolich.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    VOYTEX: tak omyl, maji rotator, takze linear phased array - beam jen v jedne ose
    SpaceX's Starlink 'UFO on a stick' User Terminal Prototypes Revealed I
    https://www.tesmanian.com/blogs/tesmanian-blog/ufo-starlink-terminal
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    PER2: Me by teda hrozne zajimalo jak maji vymysleny ty uzivatelsky terminaly. Cetl jsem neco o phased array antenach bez rotatoru, to by znamenalo planar array, rizeni beamu ve dvou osach, coz je pri cenach phase shifteru hodne draha legrace, prakticky radarova technika.

    Jestli ma terminal udrzovat spojeni na 300-600 km, musi mit poradny zisk (a tedy vsesmerova antena nestaci), a jeste k tomu se plynule prepojovat na dalsi satelity (pri gigabitove rychlosti), takze musi "sledovat oblohu" a pravidelne prepinat paprsek mimo sat. s nejsilnejsim signalem. Samozrejme budou nejake predikce drah jako u GPS, ale stejne ty anteny budou top of the pop.

    Takze bud chystaji revolucni zlevneni vyroby phased array komponent, nebo Elon kecal, a chudsi oblasti si starlink nebudou moci dovolit.
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @austinbarnard45
    SN7 has been patched up and is ready for a second round of testing this week, SN7 is outfitted with the new 304L stainless steel alloy. During the first round of testing, this test bed had reached 7.6 bar. Here’s to hoping it reaches the lucky 8 bar!

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN: info již hromadně pro všechny, objednávka provedena 18.6., celkem 9 lidí, poštovné na jednoho vyšlo 16.7USD
    všichni zaplatili, teď už jenom čekat... zatím stále UNFULFILLED

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam