• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    comms blackout
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    MarineTraffic: Global Ship Tracking Intelligence | AIS Marine Traffic
    https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:452540/zoom:9
    Flightradar24: Live Flight Tracker - Real-Time Flight Tracker Map
    https://www.flightradar24.com/N927NA/251ad1b0

    lod i letadlo uz krouzi nad oblasti ocekavaneho dopadu
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    tak jedem, deorbit burn on, 11min dlouhy. lod uz tam je a NASA uz ma letadla nad Zalivem

    Flightradar24: Live Flight Tracker - Real-Time Flight Tracker Map
    https://www.flightradar24.com/N927NA/251ad1b0
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    deorbit seq started!
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (Elon už vtípek o mimozemšťanech 1.srpna odvolal :-)
    https://twitter.com/elonmusk/status/1289408490205614080
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Egypt tells Elon Musk its pyramids were not built by aliens - BBC News
    https://www.bbc.co.uk/news/world-africa-53627888
    :-)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    https://www.marinetraffic.com/.../ships/shipid:452540/mmsi:367550000/imo:9566887/vessel:GO_NAVIGATOR
    tady je pro geeky link na live teacking lode co je bude vyzvedavat.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: nevidel bych to tak cerne... Dragon je krok dopredu, hlavni je cena na orbitu a bezpecnost, o nic moc dalsiho nejde.. jedine co dragon pro lety s turistama potrebuje jsou dobre umyvatelne povrchy interieru te "prvni tridy" a dostatek sacku na zvraceni :) pri adaptaci na beztizi maji divoke nevolnosti i nekteri trenovani vojensti piloti, prvni uplny "amater" co letel na raketoplanu a prosel jen lehcim zkracenym vycvikem by kongresman Jake Garn (byvaly Navy pilot) ale stejne celou misi problil.

    The space sickness Garn experienced during the journey was so severe that a scale for space sickness was jokingly based on him, where "one Garn" is the highest possible level of sickness. Some NASA astronauts who opposed the payload specialist program, such as Mike Mullane, believed that Garn's space sickness was evidence of the inappropriateness of flying people with little training. Garn was in excellent physical condition, however, and began flying at the age of 16. Astronaut Charles F. Bolden described Garn as "the ideal candidate to do it, because he was a veteran Navy combat pilot who had more flight hours than anyone in the Astronaut Office". Fellow 51-D payload specialist Charles D. Walker—who also suffered from space sickness on the flight despite having flown before—stated that Garn worked out extraordinarily well, and ... U.S. space program, NASA, has benefited a lot from both his experience and his firsthand relation of NASA.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: no, trochu to kazí image Dragonu jako té "první třídy", ale ono to přistání Sojuzu s výbuchem brzdících raket těsně před dopadem taky prý není moc komfortní :-)

    Starliner s těmi airbagy to taky nedělá úplně špatně, myslím u Dragonu to trochu moc přepískli s tou snahou o naprostou univerzálnost a motorické přistání, teď se ten design snaží použít, aby byl aspoň k něčemu... když je nakonec daleko těžší a funguje o dost jinak, než předpokládali původně.

    Nechci malovat čerta na zeď, ale jestli ze Starshipu nakonec zůstane tak málo, jako zůstalo z Crew Dragonu, tak to bude asi celkem smutné...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    ONDRA_99: jo, krome tri SKylabu vsechny pristani do more v 60' a 70' byly kratke mise (max 14 dni) v malicke kabine, s casti navic v gravitaci na mesici. Skylab 4 splashdown byl jediny let se srovnatelnyma podminkama (90 dni na prostorne stanici) takze nejake smysluplne data a zkusenosti s adaptaci jsou akorat z tohoto letu. tam to bylo jeste umocnene tim, ze se lod pri dopadu prevratila.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SUMAC: Ono asi to ze doted byli ve stavu bez tize a chvili na to s nima budou houpat vlny tomu taky neprida.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    XCHAOS: mám pocit že helikopotvory byly u Apoll ještě když ty kabiny byly ve vzduchu...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: ono staci 15 min na vlnach na morskou nemoc. zalezi na tom jak velke jsou vlny, az pro ne prijedou, par minut potrva nez zabezpeci lod i padaky. myslim ze je nebutou tahat z kapsle z more jako to bylo u Apolla coz je o dost rychlejsi varianta, ale celou kapsli napred nalodi a az teprve pak je vytahnout na palubu (jako Mercury a Gemini). na pristani do more jsou dost prisne pravidla na vysku i frekvenci vln, silu vetru i dest, takze do boure nepristanou, ale nejke vlny asi budou... podle Behnkena se s blitim pocita a jsou na to pripraveni a Bob rikal, ze se na to i tesi :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: no ale není Dragon výrazně přesnější a všechny systémy lokalizace a navigace taky daleko přesnější a instantnější a nedojde tedy k tomu vyzvednutí z moře výrazně rychleji, než u Apolla?
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    LEGI: fun fact 2: jedine tri pristani do more po dlouhodobem pobytu v beztizi dali tri posadky Skylabu a Hurley pri patecni tiskovce rikal, ze cetl interni zpravy posadky Skylabu 4 ktera popisuje jak po splashdownu pri houpani se na mori a cekani na vyzvednuti potrebovali Car, Gibson a Pogue sacky nabliti. Behnken pak rekl ze uz maji sacky nachystane a ze se tesi na to az budou na mori a budou je moct taky otestovat.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    TOXICMAN: vpravo na zdi ty dva lesklý válce.. co to může měřit...? teplotu, tlak..., možná...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KULA: je to testovaci let, asi jeste budou testovat Dragona po tom dlouhem dokovani.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KULA: nene, jde to pomaleji, splashdown je plánován až na 20:42
    KULA
    KULA --- ---
    Já jsem dezorientovaný. V půl druhé jsem viděl undocking a měl jsem za to, že od odpojení je to nalinkované jako přístavní za 6 hodin.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam