• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    MRAKY: běhají zvěsti o 2100 UTC, ale není to potvrzené
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MRAKY:
    SN5 live feed - https://www.youtube.com/watch?v=5QbM7Vsz3kg

    ( nic se zatim nedeje:/ )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LADINEK: hele, nemyslím. Oni docela hrajou na jistotu, nekopírujou chyby ostatních, ale rovnou to dělají dobře (dobře, Tiangong nechali spadnout neřízeně, čímž okopírovali chybu NASA ze 70tých let, ale dají si asi příště bacha...)
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    LADINEK: praxi si projdou a prochazej, ale muzou si najmou kohokoliv se zkusenostma z ISS a Miru. to same plati pro vojenske aplikace.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    SUMAC: myslim, ze to co slo od Rusu koupit uz Cinani koupili/okopirovali. Cinani jsou zatim na naprostym zacatku, co se pilotovanych letu a dlouhodobym pobytem ve vesmiru tyce. Budou si muset projit praxi tak jako amici i rusove a to se koupit neda...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    STARE_CASY: "cinan sam se nikam nepohrne" - rozumej: cinan si sam sobe nebo svetu nemusi dokazovat za kazdou cenu jaky je uzasny dobyvatel (jak to delaj amici nebo rusove) - samozrejme ze pokud jsou nekde penize a vojenska moc tak se tam nahrne, ale udela to potichu a levne, najme si na to lidi co za nej udelaj spinavou praci, zoldaci co budou riskovat zivot a cinan pak schrabne prachy...

    to co USA nechtelo aby se stalo po rozpadu SSSR (odliv vsech raketovych inzenyru do Iranu) takze zaplatili MIR a ISS a neprimo prinutili Rusko pracovat pro ne, uz ted nebude pac USA misto Ruska ma jeste levnejsi soukromniky... Cina si muze v klidu koupit veskere Ruske knowhow i nedovyvinutou techniku a vyuzit to 100% na vojenskou kontrolu vesmiru vcetne aktivit na mesici.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    SUMAC: Nepřijde mi, že by se Číňan nikam nehrnul. Jejich kosmický program jede hodně rychle a celou dobu těží ze sovětských základů a skokově se posouvají dopředu. Spíše Rusku seberou poslední schopné lidi, možná i využijí ruské kapacity, ale jinak Rusko potřebují stále méně a méně.

    A konkrétně lunární základnu Číňané plánují, letos chtějí přistát s landerem, který bude schopen nasbírat vzorky a poslat je zpět na Zemi, další robotické mise plánují na 2023 a do roku 2027 chtějí být schopni roboticky tisknout stavby z měsíčního regolitu.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    SUMAC: souhlas, na Mesici budou prachy, proto si myslim, ze ted nechaj NASA to cely zaplatit (Artemis a DSG) a jakmile se zjisti, ze tam ty prachy opravdu jsou tak zacne space race soukromniku :)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    LADINEK: kolonizace mesice a tezba tamnich surovin je jen otazka casu, DJT uz moon mining legalizoval takze jde jen o to kdo z ve space aktivnich bilionaru a korporaci si to propocita a spoji to s turismem a zacne na tom delat.. cina je zatim potichu ale moc bych se nedivil kdyby se nakonec nespojila s ruskem a nevytahla jejich program z ocekavaneho komatu po te co jim NASA prestane platit. cinan sam se nikam nepohrne ale pokud v tom bude zisk, vojenska moc a suroviny tak si muze kdykoliv najmout rusko i kazachstan a nehlede na ztraty nasadit stejnou kolonizaci jakou jedou v africe..
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    SUMAC: no je otazka jak by ten space race soukromniku mel vypadat a co by melo bejt jeho cilem. Jak se rika za vsim hledej prachy, coz u soukrome firmy plati dvojnasob, takze pokud nebude duvod kterej bude generovat zisk tak nebude space race. Proto se vsichni cpou na Mesic, pac tusi, ze by to mohlo bejt ekonomicky zajimavy, kdezto opravdu vedeckej program jako treba WSJT nebo Europa Clipper bude porad v rukou statnich agentur a je to tak spravne...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    PER2: no vize jsou to pekne a Jim je zapaleny a celkem se snazi byt politicky neutralni coz me prekvapilo a ocenuju to. Lec USA jsou jako velmoc ve srabu a maji dost hromadu jinych problemu a space race asi neni ted priorita takze pochybuju ze NASA dostane v pristich letech pod demokratama tolik penez co ma ted za DJT.

    co se tyce ruska, skoda slov. Roskosmos je rozkradeny a slibovnay kosmodrom ve Vladivostoku neni a i tak stal uz ted vic nez KSC a Bajkonur dohromady...

    pokud se nekam poleti tak to asi nebude dilo Nasa a Roskosmosu, ale spis snaha soukromniku jako je Musk na to si zvysit image. Nova space race nebude mezi statama jako soucast geopoliticke valky, ani spoluprace jako doted tu valku prekonat, ale spis korporatni show mezi bilionarema jako je Musk a Bezos. Musk zatim vede 5:0
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    sn5 testovaci okno pro 150 skok - 2pm 3.8 - 1am 4.8
    PER2
    PER2 --- ---
    LADINEK: za me nejlepsi cast elon na konci "I'm not that religious but I pray for this one", bylo na nem videt, ze je fakt rad, ze jsou kluci doma a zdravi, jim tam jel klasicky kampan za prachy pro nasu(coz je pochopitelny) ;) a celkove se vsichni tesej na dalsi projetky - mesic - mars - starliner etc..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: tak na Marsu se mu může hodit spojenectví s nějakými Fremeny :-)
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    LADINEK: nic moc, jen že Elon s kolegy konvertovali k Hamásu
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    PINGVINS: ja prave nevim jestli si to mam pustit nebo pockat az z toho budde nejakej vycuc :D
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    LADINEK: Jim Bridenstine tam měl super proslov.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Dival jste se nekdo na tu tiskovku? Bylo tam neco zajimavyho?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam