• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SUMAC: jasně, pro pár lidí to bude, ale ostatní vozí věci, kočáry, děti, nákupy... to asi na koloběžku nedáš
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    SUMAC: To je to řešení pro ty vozíčkáře a matky s kočárkama, které jsi zmiňoval? :)

    A trochu vážněji - fakt to, co buduje Boring Company, nesrovnávej s MHD. Není to projekt, který má MHD nahradit nebo nějak suplovat. Jde o další možnost. MHD bude i nadále fungovat a města MHD i nadále budou potřebovat. Ale vedle toho tady máš také individuální dopravu, kterou prostě škrtem pera nezrušíš a lidi z ní na koloběžky nedostaneš. A ani blokování vjezdu a zavírání pruhů s tím, že ty lidi takhle do MHD dostaneš, nefunguje. Jen tím roste zpruzenost a nasranost všech.

    Podobné tunely určené pro osobní automobilovou dopravu ti prostě může odvést podstatnou část provozu z ulic města. Vnímej to spíše jako další varianty různých městských okruhů a radiál, které mají za úkol stáhnout na sebe tranzitní dopravu a co nejrychleji (a ideálně i co nejméně viditelně) ji odvést pryč.

    Pokud se Boring Company povede, oč usilují, tedy levné a rychlé budování takových tunelů, navíc s minimální náročností na přípravu (žádné složité hloubení vstupních míst, žádné složité stavění razicích strojů na míru), tak to může městům opravdu hodně pomoci.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: no pokud si mam vybrat mezi snad nekdy vyvinutym Elonovym minibusikem nebo necim od Alstomu, Bombardieru nebo Siemensu co vozi miliardy lidi denne uz ted po celem svete, tak si spis vyberu asi tohle..
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    Las Vegas je zvlastni mesto. Jednou za cas prijde zaplava, ktera by ho smetla z povrchu zemskeho, takze maji cele mesto podkopane kanalama. Ale neni kanal, jako kanal. Je to takove mesto pod mestem s ohromnyma cavernama. Asi proto tenhle projekt musk zkousi tady - vytvorit tunel bylo mnohem snazsi, nez jinde.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SUMAC: ludi v indii, cine a indonezii by bolo treba presvedcit, az sa prestanu mnozit, to bude mat vacsi dopad na klima ako ked zacnu vsetci jazdit metrom :D
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SUMAC: to je výhoda? :D a co last mile?
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    DZODZO: o tyhle lidi az tak nejde, spis jde o to presvedcit ty asi 3 miliardy lidi v Indii, Cine a Indonesii :) predstav si ten blahodarny dopad na klima.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SUMAC: Nimras se v lejnu. Napsal si "hele mista je vsude stejne". A to proste neni pravda.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    SUMAC: mno, vyjádřil se, že vyvinou minibusík na podvozku tesly pro představu více lidí a tahle MHD vozidla budou mít v tunelech přednost ;)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    ONDRA_99: jo a predstav si, ze mas samoriditelne vozidlo kam das na jeden zatah az 500 lidi a vsichni jedou ve stejnou dobu. dokonce se ti muzou krizovat i tri-ctyri takoveto vozidla nad/pod sebou a das do nich i cyklisty, vozickare, nevidome a nekolik matek s kocarkama...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SUMAC: gl presvedcit vsetkych tychto, aby zacali pouzivat metro

    https://twitter.com/PPathole/status/1305904196307173376
    PER2
    PER2 --- ---
    jedna ze stanic ve vystavbe
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SUMAC: Krom toho ze pod povrchem je technicky prostoru vic (muzes mit snaz vic tunelu pod sebou, nez mostu nad sebou), tak taky muze v tom tunelu auto jet rychleji (pro autopilota to bude mnohem snazsi nez provoz nad zemi kde mas cyklisty, chodce, ...). Takze co si napsal neni pravda.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CRAZY_IVAN: samozrejme ze v tom pokracuje, trzni hodnota jeho firmy je zavisla na zdrave a rozpinajici se osobni doprave po svete tak asi z niceho nic nezacne investovat do hromadne dopravy.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    SUMAC: hele... imho mu to už hodně lidí řeklo a on v tom pokračuje.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    PER2: hele mista je vsude stejne, presunovat dopravni zacpy z povrchu pod povrch je 100% musk
    PER2
    PER2 --- ---
    SUMAC: sem netusil ze v metru jezdis autem, wau (imho to nemuzes porovnavat s cr pomerama taky)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    PER2: rekl mu nekdo ze existuji veci jako metro?
    PER2
    PER2 --- ---
    tunel pod vegas skoro done ;)


    PER2
    PER2 --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam