• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LADINEK: tak s tím hlasováním jednou mi to nenapadlo, to je fakt. Bylo povoleno hlasovat pro všechny možnosti, myslel jsem si, že si toho všichni všimli, sorry.

    SUMAC: hele, možná. Fakt si ani netroufám odhadovat, co všechno je u něj cool pí-ár a co skutečný nízkonáklaový vývoj. Ani nechci rozjíždět žádný trolling. Jen mi přijde pravděpodobné, že dojde opět k zásadní změně plánů (skrze oznámení ještě nečekanějších a šílenějších plánů, obvykle :-)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: tak ono u Muska a tom, jestli je neco uspech nebo ne, vsechno stoji a pada na tom zda presvedci investory a byrokraty v NASA (a pozdeji verejny akciovy trh), ze co dela nekam vede a povede. to hopkani low-cost nerezi po planete s co mozna nejnizsima nakladama na R&D proste musi byt exponovane a uspesne aby investori videli, ze ma cenu i nadale investovat do neceho, co mozna bude fungovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jj, přesně 7 vás tady věří na oblet Měsíce bez dotankování! :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: fascnuje mi moudrost davů i zde na NYXu. Nebudu vyjmenovávat konkrétní id, ale fakt se mi líbí optimismus té skupiny, která věří, že Starship obletí měsíc bez natankování na orbitě! Jen tak dál! :-)

    Jinak jsem se projevil jako největší pesimista, když jako jediný věřím že program bude ukončen. Inu, nebylo to o projektu motoru Raptor, bylo to o projektu Starship. Připomínám, že před Starshipem jsme tu měli různé iterace MCT, ITS a BFR, což byly sice jen rendery a powerpointové prezentace renderů (no dobře, Youtubové) - a protože konkrétní TSTO mód mi přijde svými parametry lehce "over the edge", tak finální aplikace na bázi Rapotru může být něco naprosto jiného, než dnešní Starship (i když to jméno je zvučné a populární a asi raketě už zůstane, stejně jako Falcon se změnil za dobu vývoje 10x ale pořád se jmenuje Falcon).

    Takže na vysvětlenou: je málo pravděpodoobné, že další raketa SpaceX se nebude jmenovat Starship, protože v tomhle je zatím SpaceX konzistentní a když u nich něco jednou uletí aspoň malý kousek směrem vzhůru, většinou se to už jmenuje furt stejně. Jde čistě jen o to, že současné okouzlení nerez ocelí a spektakulárními aerodynamickými pádly může být klidně na tom levelu, jako nadšená strategie "obalíme 1.stupeň korkem a necháme ho přistát na padácích" (Falcon 1.0). I když jasně... mají určitě daleko lepší simulace, než tehdy, víc zkušeností, apod. Ale přesto si myslím, že se v projektu Starship objeví nějaký zádrhel, který povede k tomu, že projekt _v této podobě_ (nerez ocel, 2 stupně po dotankování přímo na TLI či TMI, aerodynamické plácačky, přistání celého 2.stupně na Marsu a jeho odlet zpět na Zemi) bude do roku 2025 ukončen.

    Ale to neznamená, že zahodí Raptor, což je velmi pravděpodobně jeden z nejzajímavějších motorů v historii kosmonautiky... pouze mi přijde velmi pravděpodobné, že ho nakonec použijí v poněkud jiném uspořádní, i když nejsem prorok, abych si troufal předpovědět v jakém (námatkou: myslím i Zubrin radil na Mars letět s 3.stupněm místo s 2., 3.stupeň mi přijde logický nechávat na Marsu a po vyprázdnění nádrží předělat na habitat, MEV dává smysl jako 4.stupeň a opět asi pouze jednorázově použitelný, apod. .... prostě architektura Starship je nejen ambicióní, ale pokud jde o potřebné množství dotankování i celkem nepraktická... a pokud to celé nebyla celou dobu jen zástěrka pro masivní vynášení Starlinků, tak očekávám, že finální architektura se ještě změní)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    scrub
    PER2
    PER2 --- ---
    weather is currently no go
    NEXIS_CZ
    NEXIS_CZ --- ---
    PER2
    PER2 --- ---
    Targeting Monday, September 28 at 10:22 a.m. EDT for Falcon 9’s launch of 60 Starlink satellites from Launch Complex 39A in Florida
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---

    Je konec září 2025. Označte vše, co si myslíte, že se stalo skutečností.

    269 hlasy od 48 respondentů
    • 79.2% / 38 hlasů
    • 64.6% / 31 hlasů
    • 79.2% / 38 hlasů

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @AstroBehnken
    Views from @SpaceX's Dragon capsule during free flight.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN: díky, už mám!
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN: prošvihnul jsem pětileté výročí klubu! :)

    PS: hoďte mi prosím někdo den premiovky, udělám anketu ohledně dalších 5 let
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Nosecone & front flaps next week. SN9 next month.
    The flaps are now directly driven by electric motors with a gearbox! No more hydraulics.
    First flight is to 15km or ~50,000 ft
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    od Elona
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Starship SN8 Rollout.
    Photos credit: Spadre
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SpaceX Super Heavy 150m Hop Animation
    https://www.youtube.com/watch?v=1WQTCYsiS_s
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: jak to vypada dnes?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SpaceX Boca Chica - Baby Starships, Assemble!
    https://www.youtube.com/watch?v=qep48gStOW8
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PER2: 9007 milimetru duraznejch argumentu

    PER2
    PER2 --- ---
    to je stejne mazec jak tam jedou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam