• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    NEXIS_CZ
    NEXIS_CZ --- ---
    Crew Dragon‘s Second Demonstration Mission
    https://www.youtube.com/watch?v=FMi_m9-e9MU
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    staci kus lana a kladka. ale to je asi moc jednoducha technologie z ISS, takze se tam vytiskne 3D pyramida z horniny a jako backup budou SAFER + MMU.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    STARE_CASY: na nastupovanie si tam lokalne 3d printnu nejake schodiky, strukturalne asi nemusia byt tak pevne vzhladom k nizsej gravitacii, ale ten zeriav dava zmysel v pripade vykladania nejakeho objemneho/tazkeho cargo

    alebo nejaky antigrav skate, nieco ako tuto maju ten lietajuci rudl:

    Futurama - Breaking The Dolly Pt. 1
    https://www.youtube.com/watch?v=HTNaVV1sRQs
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    A na vystupování jedině tobogán. Efektní, levný, stylový... Jenom tedy s nastupováním by mohl být drobný problém... Co takhle metan+LOX jetpack? :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MRAKY: vidím sice trochu rozdíl mezi roadsterem, který byl jen mrtvou váhou místo bloku betonu a technicky náročným přistáním, ale jo, je to možnost. Orientační motory na metan stejně udělat chtějí, takže jak jinak ukázat, že je fakt mají a že fungují dobře. S tím, jak Musk pracuje s PR, to rozhodně možnost je. Navíc by tím dal spolknout některým lidem kolem NASA (a zejména politiků, kteří rozhodují o financích) pěkně hořkou pilulku.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    TOXICMAN: spatne slovo. chtel jsem napsat nestylovy. Ja chci teleport. :)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    STARE_CASY: zitra ma NASA admin Bridenstine dalsi slyseni v senatu, slyseni minuly tyden nevyznelo moc pozitivne, i pro-NASA senatori nezneli moc nadsene z toho, kolik chce NASA v rozpoctu penez. vzhledem k politickym zmatkum co se daji cekat v nejblizsich tydnech je vize "bring the first woman and next man on the moon" politicky malo zajimava.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    MRAKY: tak náklad i posádku máš poměrně vysoko nad povrchem, co bys navrhoval? :)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    STARE_CASY: "Ale to je imho mimo současné směřování SpaceX." ne ze bych s tebou nesouhlasil, ale spacex ma historii vtipku v ramci testovani novych techonlogii - viz roadster, ktery poletuje nekde kolem :)

    btw. co rikate na ten navrhovany styl vystupu ze starshipu - neprijde vam ten vytah ujety/nepromysleny ?
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    ohledně přistání na Měsíci - nemyslím si, že by do pěti let SpaceX nebyla schopna na Měsíci přistát. To není zas tak složitá věc v momentě, kdy zvládnou přistání tady na Zemi.

    To, proč nevěřím, že SpaceX na Měsíci do pěti let přistane, je NASA. Má to být v rámci mise na Měsíc, kterou neorganizuje SpaceX, takže termíny budou ještě opožděnější, než je klasická Muskova konstanta. Kromě toho se pro přistání na Měsíci musejí vyvinout a použít ještě další motory. Klasický Raptor na spodku Starship použít nelze, protože je i na minimum příliš výkonný a hrozí, že by "odfoukl" měsíční rigolit až na oběžnou dráhu Měsíce. Pokud si to pamatuju správně, SS by měla časem dostat postranní orientační motorky na metan+LOX, které by byly mimo jiné využity i na přistání na Měsíci. A opět - nebojím se, že by je SpaceX nestihla udělat (i když to bude jen tak tak), ale jsem si prakticky jistý, že se nestihne certifikace pro NASA a tedy to oddálí přistání.

    Jediná možnost by byla, že by SpaceX přistála na Měsíci demonstrativně zcela samostatně bez spolupráce s NASA. Ale to je imho mimo současné směřování SpaceX.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ESTEN: ja bych asi celkem realne videl pokus o rozsekani prototypove StarShip na Mesici. Necekam, ze by SpaceX slo bez jedineho testovaciho pristani rovnou do pristani z plne funkcnim landerem, to mi prijde zbytecne.
    A tak mame 2 projekty, do kterych se SpaceX prihlasilo:
    > oblet Mesice s lidmi
    > nabrani lidi na orbite Mesice, pristani a navrat na orbitu Mesice (opakovane).
    Takze musi SpaceX testovat 2 veci:
    > ze dokaze alespon jednou pristat na Mesici (na to ma lhutu 4 roky).
    > ze dokaze obelet Mesic s lidmi ze Zeme a zase s nimi pristat.

    No a protoze je ukol pristani na Zemi s lidmi mnohem slozitejsi, myslim, ze se dockame behem 2 let, pokusu o pristani na Mesici, kde probihala motoricka pristani odjakziva.
    Takze bych v podstate prototypovou Starship v mesicicni verzi, tj. naprosto oholenou, vybavenou jenom jerabem, nalozil CyberTruckem, a vystrelil to rovnou na pristani. Nevim jestli budou mit dost paliv pro zaparkovani na orbite, takze rovnou pristani, otevrou dvere, spusti Truck na jerabu a ujedou s nim dal nez vsechny predchozi sondy dohromady. ;)
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    XCHAOS: ty jsi straslivej chytrolin. Ano, jeste se toho na tom projektu spousta zmeni, vzdyt ani ted neni jasnej treba pocet motoru. Ale je celkem jasny, ze se predpoklada nejaka kontinuita. A krasne se vysmivas hlasujicim, ale v tuhle chvili je moon flyby without in-orbit refuelling hodne blizko tipovany hranici delta v budgetu. Takze staci, aby se trochu zmenily parametry (a ty se menit budou) k lepsimu, treba s Isp full-thrust raptora, a razem je to realny. A kdyz pridas jeste par kilaku delta v, muzes dokonce pristat. Nikdo nevi, kterym smerem a o kolik se to bude vyvijet, ale o tom ta anketa je. Jenze ty mas patent na rozum a neda ti to, vid?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    vyzera ze nejaki zachranari uz testuju starlink

    https://twitter.com/waEMD/status/1310660332512190464
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Tesla's new 4680 battery cells have been deployed in working vehicles for months
    https://www.teslarati.com/tesla-deploys-4680-cells-roadrunner-batteries/
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PER2: O.O to našli pevný bod a chtěj pohnout zemí? =D
    PER2
    PER2 --- ---
    PER2: nejaky jerabovy porno :)
    PER2
    PER2 --- ---
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: ono dost zalezi nejen na Muskove PR a tom, jak to bude cele pusobit na investory, ale taky na tom, co Brindenstein vytahne z pristiho presidenta a senatu a kongresu, co se stane s politikou USA a jak se to pak projevi na jejich spolupraci s rusama a dalsima. vzhledem k tomuto se mi noc nechte nic tipovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LADINEK: tak s tím hlasováním jednou mi to nenapadlo, to je fakt. Bylo povoleno hlasovat pro všechny možnosti, myslel jsem si, že si toho všichni všimli, sorry.

    SUMAC: hele, možná. Fakt si ani netroufám odhadovat, co všechno je u něj cool pí-ár a co skutečný nízkonáklaový vývoj. Ani nechci rozjíždět žádný trolling. Jen mi přijde pravděpodobné, že dojde opět k zásadní změně plánů (skrze oznámení ještě nečekanějších a šílenějších plánů, obvykle :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam