• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2:
    SEJDA: No, myslím jsme tu offtopic, Elon zatím staví klasický rakety, vlastně teda klasičtější než klasický - takový, jaký si autoři sci-fi představovali předtím, než nějaký reálný rakety, který by stály za řeč, vůbec lítaly

    O nějakých raketách na kolejích se taky mluví od 50.let, ale je to asi dost složitý. Vzhledem k množství paliva, který první stupně čehokoliiv spalují za sekundu a rychlosti, kterou za ty první sekundy získají, by i poměrně primitivní kladkostrojný katapult s protizávažím, který by virtuálně "škrtnul" několik sekundu hoření navíc, musel logicky zvednout užitečný náklad (hlavně na LEO) o hmotu toho paliva, tedy řádově o tuny. Na druhou stranu, když do toho nešli ani Rusové, kteří jinak mají sklon primitivní řešení preferovat (nechci tu ani rozjíždět flejm v jakých všech ohledech a neznamená to, že si myslím, že je to v zásadě špatně!), tak to asi nějaký háček mít bude.

    Stejně ale když už se chce Elon s velkou přesností trefovat na startovací stůl.. mě by to prostě nedalo a zkoušel bych se trefovat na něco, co je schopné absorbovat třeba posledních 5 m/s... (a taky cca stejných 5 m/s vyvinout i při startu) :-) Totiž, jde o to, že když ten první stupeň nebude schopen odstartovat jen tak, z jakékoliv hladké betonové plochy (a to vzhledem k tahu motorů a množství spalin fakt nebude), tak si myslím, že sofistikovanost té rampy by se vyplatila spíš vyšší, než nižší...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: mne to prijde jako diskuze o vesminem vytahu. Ted mame chemicke motory, no a mezi tim a vytahem je cela rada kompromisnich reseni.
    Treba si vem rakety odpalovane ze sil, ty vymete jakakoli exploze/mechanika, a k zapaleni 1. stupne dojde az par desitek metru nad zemi. To jsou 70. leta. Nebyl v podstate i start Rokotu o pomocnych "urychlovacich" systemech?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: no nemyslím nějaký katapult až na oběžnou dráhu, myslím ušetření několika sekund hoření motorů. Ale ok, to přistání nejpíš bude jen o přesnosti a žádná chytací ramena tam stejně nebudou, tak nebude ani katapult (ale ty sítě na lodích na na chytání krytů taky myslím nikdo nečekal :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: než rozjedeš zase nějakej wall of text, je to tady:

    Non-rocket spacelaunch - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Non-rocket_spacelaunch
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    XCHAOS: tak jako externí urychlení na začátku se celkem osvědčily SRB :) na to, aby to dodalo rozumné urychlení, imho nic mechanického fungovat nebude
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: čímž se dostáváme k úvaze, že raketám by velké množství energie mohlo dodat nějaké externí mechanické urychlení na začátku :-) ve sci-fi se vždy vyskytovaly různé rozjezdové rampy, ale to je přeci jen příliš pracné... na druhou stranu, něco jako katapult by pomohlo hodně. Důvody, proč se to nedělá, jsou podle mě ty, že u raket byl celá desetiletí hlavní problém ověřit před startem, že motory fakt fungují a vytvářejí tah, což vyžaduje procesy přesně obrácené k těm, které by představovalo katapultování.

    Samozřejmě, start i přistání s využitím nějakých ramen s protizávažím by dával dost smysl, ale cesty Elonovy jsou nevyzpytatelné, takže se můžeme jen domyšlet, jak to nakonec bude (akorát konstantou zůstává, že to určitě bude jinak, než bylo v téhle konkrétní fázi ohlášeno :-)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    XCHAOS: pravdepodobne to nebude rampa v klasickem stylu. Bude to pravdepodobne neco, co dokaze absorbovat nejake to mnozstvi poh. energie pri pristani prvniho stupne.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SpaceX Crew-1 astronauts arrive at Kennedy Space Center
    Start: 15. 11. 2020 01:49 SEČ

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: Tak teoreticky by ten poslední level přesnosti mohly dodat nějaké "nohy naruby" - nějaká ramena, která budou přibližující se booster aktivně zachytávat, myšleno na úrovni posledních metrů odchylky. Nejen, že ušetříš hmotnost rakety tím, že ta ramena zůstávají na zemi a nikam se nestěhují - ale taky takový mechanismus můžeš udělat složitější, než ty nohy.

    Osobně si teda požadovanou míru přesnosti moc představit neumím, ale je to odpověď na otázku jak proboha chtějí Superheavy přepravovat z přistávací plošiny zpět na rampu - nějakým obřím jeřábem? Přistání přímo na rampě smysl dvá, ale představit si ho prostě neumím. Plus poškození rampy, pokud se netrefí přesně (a to se čas od času prostě nevyhnutelně netrefí...)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    starlink:
    Starlink: SpaceX triples download speed in just two months - NotebookCheck.net News
    https://www.notebookcheck.net/...link-SpaceX-triples-download-speed-in-just-two-months.503155.0.html

    " The latest benchmarks from November for example reveal that an average of 150 Mbit/s is currently available. One test even reached more than 200 Mbit/s. "
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    ok. pripadalo nekomu narocne pristavat s prvnim stupnem na male plosine,ztracene nekde uprostred more? Ok. co rikate na plan pristani prvniho stupne bez nohou, na startovaci plosinu.

    PER2
    PER2 --- ---
    cislo 5 zije :)


    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KULA: ale ty kráso, tohle bych asi betě nesvěřil :D
    KULA
    KULA --- ---
    https://twitter.com/SavedTesla/status/1325363159360811009
    Tesla Autopilot #FSDBeta automatically folds mirrors in tight space
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Key Launch Info: SpaceX Starship SN8 - 15km Hop Test — Launch360
    https://www.launch360.space/starshiphop
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TOXICMAN: uz je fuc

    Muskův aprílový žert s teslaquilou se stal skutečností. Po lahvích se jen zaprášilo - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...ert-s-teslaquilou-se-stal-skutecnosti-po-lahvich-se-jen-zaprasilo-40341581
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @SpaceX’s Crew Dragon spacecraft for the Crew-1 mission has arrived at @NASAKennedy’s Launch Complex 39A!
    Liftoff is targeted for 7:49 p.m. ET Saturday, Nov. 14:

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    The Definitive Guide To Starship: Falcon 9 VS Starship. What's new? What's different?
    http://www.youtube.com/watch?v=-8p2JDTd13k
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam