• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    KULA: stavět státy východního bloku na stejnou úroveň jako státy v USA je přinejmenším nepochopení historie :)
    KULA
    KULA --- ---
    Kluci, nechte ten patriotismus, L39 vyrobilo Aero, podnik ve východním bloku. Je to v textu nejspravedlivěji vyjádřené, jak jen to šlo. Taky tu mluvíte o "amerických letadlech" nikdo nerozlišuje, že drak postavili ve státě Washington, motory v Marylandu a avioniku v Cali.
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    SEJDA: takže americké letadlo využívající britské motory je fskutečnosti teda britské, naopak anglické auto používající neměcký motor je německé :) Prostě L-39 bylo československé letadlo, které používalo sovětský motor. Návrh, konstrukce a ostatní části byly československý.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SEJDA: LOL.Ok. takze kazda oktavka je nemecke auto. hele podle me ses totalne mimo, a tim bych to uzavrel. rozoruj to vposte. na zacatku padesatejch to bylo tak, ze rusko bezostysne kopirovalo/kradlo vsechno mozny vcetne veci z Walteru / Motorletu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SUMAC: Slo prece i o vymenu know-how v ramci RVHP. Fakt byla v ceskoslovensku nejaka "konstrukcni kancelar" pro proudove motory, ktera delala i neco jineho nez prekladani?
    Dneska uz mame Rusko, Ukrajinu a Cesko. Predtim byl Sovjetsky svaz a Ceskoslovensko. Podle meho je to sovetske letadlo s ceskoslovenskymi prvky.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SEJDA: ???? Delfin mel M701 Motorletu a Motorlet byl v ramci RVHP centralne "presunut" v 60tejch na vyrobu civilnich M601 pro L-410 a bylo narizeno pouzivat motory ze SSSR pac se vetsina L-39 posilala tam a vojska VRSR mela cvicne letouny s motorama z Ivancenkovy kancelare z ukrajiny, to bylo taky centralne naplanovane. dela tohle z L-39 ruskou stihacku podle tebe? podle me ne, a to ani kdyz na ni jsou zrovna sovetsky hvezdy jako na vetsine L-39 v USA pac je to tak vic cool.

    tady je pro zajemce seznam vsech L-39 v USA https://www.airport-data.com/search/search2.html?field=model&search=Search&code=Aero+L-39
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SUMAC: Nevis na jakem repasovanem nebo prototypovem kusu Musk lital ani kdo jej naposledy servisoval. Urazi te leda tvoje vlastni nadutost. Cesi a jejich vyzkum proudovych motorych a stihacu. Jako verim na mimoradna individua, vzdyt Musk je ukazkou, ale taky verim na rychlost a efiktovnost kopirovani, vzdyt Musk je vybornou ukazkou.
    Je uplne jedno jestli to je rusky motor, anebo motor vyrobeny v cesku.
    GODY
    GODY --- ---
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    SUMAC: Muj deda rysoval primo v Aero ve Vodochodech. Taky me sere ze to nekdo oznacuje za "ruskej tryskac", kdyz vim, ze je ceskej. Ale pokud ho koupil z ruska, tak byl "ruskej".
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    XCHAOS: Velmi pravdepodobne to koupil od nejakyho mezinarodniho prekupnika, kterej to mel treba i z ruska. Ale viditelne Elon vi, ze neco na tom je z Ceska. To ze netusi kdo to vyrabel, to je druha. A ze to ma ukrajinskej motor? Bud ho tam montovali uz v "Ejrovce", nebo ho tam mohli v ramci nejakyho upgradu namontovat rusove, pokud byl opravdu "sovetskej"...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    nechci do toho moc zabredavat, je to ot ale v ramci osvety pro kolegy: moje rodina od konce 40tych let pracovala v letu kunovice na "sovetskych" letounech jako L410, L29, Z37, L200 a Ae-45. L39 spada do stejne kategorie. letadla jsou ceska, postavena u nas, navrzena ceskyma lidma a z velke casti z nasich soucastek, pokud jsou tam ruske tak jsou tam proto ze RVHP tak naridilo prestoze sme meli ekvivalenty.

    letadla se prodavala po celem svete a muj deda na delfinech delat servis na sibiri v 40C mrazu.

    posledni ruske letadlo vyrobene v Letu byla C11. nazyvat tohle ruska stihacka me osobne urazi. ne od muska ale od lidi v Cr.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLACKHEAD: je pravda, že se to vyváželo do Ruska. Nejpravděpodobnější bude, že koupil nějakej vyřazenej kus právě z Ruska, hmm...
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    SUMAC, PER2, XCHAOS: A cetli jste TO vubec?

    Jasne tam pise, ze je to "ruskej tryskac", kterej "pouzivaj na treningy", a ze to ma "ceskou konstrukci, ukrajinskej motor a ruskou avioniku". Ja sice presne nevim, z jakejch dilu to v Aeru vyrabej/vyrabeli, ale vzhledem k tomu ze jsme fakticky byli pod vlivem SSSR, nedivil bych se kdyby "museli" pouzivat soucastky z jinejch statu, jako Madarsko, Bulharsko, DDR, Ukrajina, SSSR...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: nj, pro Amíky Čechoslávie i Yugoslovensko vždycky byly skoro to samý, co Rusko.. tyhlety slovanský federace, no.. jako pro nás Paraguay a Uruguay, nebo nějaká Parapledéš (konec offtopicu)
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: 90% lidi v cechach ani nedokaze urcite vodochody ukazat na mape
    nemyslel elon tim russian fighter jet nahodou to, ze ho koupil od rusu? / konec ot
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: vetsina lidi na zapade netusi co czech je a ve skole je naucili, ze czechoslovakia byla soucast Soviet Union. takze pokud nejaka firma v usa chce prodat albatrol tak rekne ze to je ruska/sovietska stihacka, rict ze to je neco z ceska museli by jit s cenou dolu pac to nezni tak cool. to same delfin.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: ach jo, je to marný, je to Američan. Jsem netušil, že Vodochody jsou v Rusku. Navrhli jsme to my, hergot... tahle optika, že cokoliv za drátama bylo automaticky "Rusko", je smutná :-/
    PER2
    PER2 --- ---
    pro zajimavost, jsem netusil :)
    SpaceX Aero l39 - Album on Imgur
    https://imgur.com/a/Obhld8m




    SUMAC
    SUMAC --- ---
    @SciGuySpace
    ·
    1m
    SpaceX is loading propellant for a second static fire test of its SN9 vehicle. If this flight goes well, SpaceX may target Monday for a flight attempt from Boca Chica.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    LIVE: Starship SN9 Static Fire Test
    https://www.youtube.com/watch?v=_eTKKtNkBUg
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Tesla cleared in NHTSA investigation over claims of 'sudden acceleration'
    https://www.teslarati.com/tesla-sudden-acceleration-nhtsa-closes-review/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam