• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SEJDA: me uz dlohodobe fascinuje pristup americanu k EU/ESA, kdy systematicky tvrdi, ze vsechno co je z EU rozpoctu, H2020 nebo primo z ESA je nekala soutez, subsidies a protezovani, zatimco vsechno co dela Boeing, SpaceX, Lockheed nebo Northrop z rozpoctu NASA nebo primo rafinovane z penez Pentagonu jsou legalni ekonomicke pobidky. ten mechanismus je uplne stejny, akorat misto federalniho rozpoctu USA je to rozpocet EU.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    STARE_CASY: tva argumentace selhava hned na zacatku, kdy si "americky kapitalista" v ramci rozpoctu sve vlastni, federalni armady, tedy pekne "budovatelsky", postavil GPS. To ze dnes je StarLink soukromy, je urcite jenom docasny problem, ci spise pocit ;)
    A navic pan v Horizontu o tom presne mluvil, ze si nemysli, ze by v EU byla komercni sila, ktera by se do toho pustila vlastnim projektem. Vsechny ty firmy jsou napojene na rozpocet ESA, takze si to ESA musi dat jako ukol, a zacit to dotovat.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: Tahle argumentace "tak ho lidi proste prestanou pouzivat" v sobe ma predpoklat, ze existuje nejaka alternativa. Hlavne pokud jde o to, jak treba udelat takto rychlou komunikaci pri dalsim "obrannem" utoku v napriklad saharske oblasti. Co kdyz ti StarLink odpoji drony a s Cinou se nedohodnes.
    Takze je dost argumentu na to, aby ESA dostala ukol a snazila se o vlastni sit. S vyhledem 10-20 let samozrejmne, az budou motory Prometeus na jakemkoli nosicici schopnym navratu do Karibiku :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    SEJDA: meleš voloviny...

    tady vůbec nejde o starlůink, ale o to, co tam Boháček obahjuje. Je to něco, co jsme si tu zažívali před 89. rokem furt. Předběhl nás americký kapitalista, my to tak ale nenecháme a doženeme a předeženeme, pěkně si to v pětiletkách naplánujeme.

    Tohle je to svazáctví. Ta úplně nesmyslná představa, že si tady jako Evropa naplánujeme, že postavíme vlastní (rozuměj státní, nebo spíše nadstátní) satelitní konstelaci. Podívej se na Galileo - projekt EU, který má minimálně desetileté zpoždění, jeho cena je skoro trojnásobná a ze slibů, jak to bude díky službám výdělečné, už také sešlo a bude nutné to každoročně dotovat nemalou částkou.

    Už vůbec to uvažování, že místo toho, abychom v rámci EU usnadnili, zjednodušili a maximálně podpořili to, aby to tady postavil někdo soukromě, abychom tady měli své evropské "silicon valley", které by táhlo technologické inovace, tak tady budeme byrokraticky plánovat, žvanit a realita dopadne zase jako vždycky.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: Ale to neni tak ze by vznikem Starlinku zanikly kabely. Pokud by Starlink omezoval kam se skrz nej dostanes, tak ho lidi proste prestanou pouzivat. Takze ne to se fakt jentak nestane ciste z business pohledu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: Ja nerikam, ze nemas pravdu, jenom zminuji, ze co plati dnes, resp. co si myslime, ze plati dnes, nemusi platit zitra. StarLink nemusi zprostredkovavat pripojeni mezi tebou a americkou sluzbou, ale mezi tebou a tvym ministerstvem, nebo tvojim lekarem, tvojimi detmi atd. Takze ano, StarLink z tohoto pohledu prinasi zhorseni. Resp. ne ted, kdyz je end to gateway, ale az bude gateway to gateway, tak muze.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SEJDA: Ale snad tady nikdo nerika ze je svaty. Starlink neni nic vic, nez dalsi alternativni prenosova cesta. Ta nema vliv na to jestli tvoje data dostane NSA nebo ne. NSA dostava data az od sluzeb ktere clovek pouziva a je uplne jedno kterou cestou ty data tecou. Starlink z tohohle ohledu neprinese ani zlepseni ani zhorseni. Pouze nabidne moznost se pripojit satelitem tam kde jina moznost je nedostacujici.
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    SEJDA: Pust si to ještě jednou, prosím. K tomu co píšeš moje poznámka o svazákovi vůbec nemířila. Že je svazák je dáno mým věkem, kdy jsem tohle už slyšel na vlastní uši v mládí.
    No a třeba k posledním 2 bodům - to se už dávno děje, že? Na tom se shodneme.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SEJDA: starlink jakožto poskytovatel připojení moc tvých GDPR pokrytých dat k prodeji spammerům nemá, stejně tak nemá moc příležitostí k cenzuře - může maximálně více či méně úspěšně blokovat nějakou centralizovanou platformu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JONAS3: to ze si myslis, ze je svazak, je interpretace zatizena tvym pohledem na svet.
    Ja mu rozumim takto:
    - kdyz StarLink obejde cinsky velky firewall, tak budes tleskat
    - kdyz StarLink obejde ruske a treba i iranske zakazy nekterych webu, tak budes tleskat
    - kdyz StarLink obejde GDPR a zacne prodavat tva data spammerum nebo CIA/NSA zacne ti svitat
    - a kdyz StarLink bude cenzurovat toho ktereho leadra, tebou oblibeneho leadra, tak budes stat na Staromaku.
    Musk reprezentuje StarLink dnes, kdo jej bude reprezentovat za 10 let az bude vydeleny ze SpaceX a verejne obchodovatelny, uz nevidis. Tak ja ti napovim, bude to majitel Google.

    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KULA: hele tohle vynechám :)) ale streamy mají luxusní, všem doporučuju
    KULA
    KULA --- ---
    Včera jsem se zasekl u NasaSpaceFlight YT streamu...how to become a professional tank watcher? Buy our TShirt for first. Takže Toxicmane, nahžavíme zase objednávky?:))
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    JONAS3: pan bohacek je fascinujici. Ma super meme potencial.
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    V čase 22:10 a 25:15 ten svazák z FSV UK krásně mluví o Muskovi. Ono celá ta část (od 16:50) o "budování" satelitní konstelace EU je docela k pláči (bylo by to k smíchu, kdybychom nežili v EU).

    https://www.ceskatelevize.cz/porady/10316155327-horizont-ct24/221411058050118/
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: a turnaround rekordní: 1 month and 7 days
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak doufám u 8.použití prvního stupně už nikoho nenapadne debatovat o ekonomice vícenásobné použitelnosti :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Test tank SN7.2 jede na rampu

    KULA
    KULA --- ---
    TOXICMAN: Fairing Electronu pro jednotlivce, fairing Falconu 9 pro týmy!
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KULA: jenom je to o fous větší :D

    KULA
    KULA --- ---
    MRAKY: hned jsem si vzpomněl na Dark Star...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam