• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    KAERO
    KAERO --- ---
    STARE_CASY: je potreba rict, ze sice blue origin mel na startu lepsi kapitalove podminky, spacex se podarilo uzmout par grantu od nasa (a nasledne take komercni vynaseni).

    z toho mi vyplyva, ze spacex ma nejen dobre inzenyry (blue origin asi taky), ale take vyborne manazery, kteri umi chodit v grantech/politice. a to je dulezita soucast velkeho byznysu.

    tedy spacex je firma na vrcholu nejen kvuli technikum, ale i kvuli lidem okolo.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    STARE_CASY: jen bych doplnil, ze nejde jen o pristani/technickou cast. Spacex si uzmula obrovskou cast businesu okolo vynaseni satelitu. Ted se rozjizdi starlink. Imho blue origin je uplne jina kategorie....
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Hodně zajímavé je srovnání vývoje.

    Před New Sheppard tu byl testovací Goddard, který úspěšně odstartoval v roce 2006, následně začali stavět svou Blue Origin facility, kde v roce 2012 úspěšně otestovali kapsli a v roce 2015 poprvé úspěšně odstartoval New Sheppard, ale nezdařilo se přistání. Od té doby udělali dalších 14 testovacích startů včetně dnešního, vše úspěšně. Původní plán byl, že by v roce 2017 měli první start s posádkou. Dosud k tomu nedošlo. Vedle New Sheppard běží od roku 2012 vývoj rakety New Glenn, která by měla dopravovat náklad na oběžnou dráhu (včetně lidské posádky). Dosud nebyl žádný testovací let, stav vývoje je veřejnosti neznámý (jen více či méně realistické spekulace a odhady).



    První start Falconu 1 měli ve SpaceX také v roce 2006. Start byl neúspěšný. Následovaly další dva starty v letech 2007 a 2008, které oba skončily havárií. Podařil se až čtvrtý start necelé dva měsíce po posledním nezdaru a při dalším startu v roce 2009 už vynesli na oběžnou dráhu první satelit. Tím byl Falcon 1 ukončen. Ještě před prvním startem Falconu 1 se už rozjel vývoj většího Falconu 9 a v roce 2010 byl první start v1.0, který úspěšně dopravil náklad na oběžnou dráhu. V roce 2011 SpaceX představila Grasshopper, se kterým se začali učit motoricky přistávat. Dokázal "levitovat" podobně jako New Sheppard, naučili se s ním přistávat, ale pro přistání celého prvního stupně Falconu 9 to nebylo použitelné řešení. Levitace je plýtvání palivem a snížuje to tedy užitečnou nosnost. Potřebovali přistát jediným zážehem tak, aby celý první stupeň zpomalil na nulovou rychlost přesně v nulové výšce. Že to fakt nebyla sranda, se ukázalo během startů Falconu 9 v1.1, který začal létat v roce 2013. Trvalo to nějaké dva roky a více než deset pokusů, než se přistání povedlo. Co je ale podstatné, že pokaždé splnili primární misi, tedy dopravili komerční náklad na oběžnou dráhu. Samotné přistání byl bonus navíc. Od roku 2016 se jim přistávat daří a poslední let ukázal, že to umí už prakticky rutinně. Mají za sebou 116 startů, z toho 114 úspěšných, a 79 úspěšných přistání z 90 (ostatní případy jsou vedeny jako testovací, případně šlo o mise, kde cíleně zahazovali první stupeň kvůli nosnosti).


    Je sice úžasné, že Blue Origin má všechny veřejné (sic!) testovací lety úspěšné (resp. skoro všechny), ale na to, že obě společnosti existují prakticky stejně dlouho a na to, že Blue Origin měla na začátku výrazně lepší podmínky, zejména kapitál, tak to srovnání je trochu smutné. Kosmonautika potřebuje pořádný rozvoj a mělo by se na to vrhnout mnohem více společností. Ten potenciál, který ve vesmíru je, je obrovský.
    KULA
    KULA --- ---
    Pardon, není to moc malý?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    ONDRA_99: Btw kdyz jsme u konkurence. Osobne tipuju ze driv bude pro SpaceX vuci Falconu konkurovat Neutron od RocketLab nez New Glenn.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    APPU: New Shepard neni ke SpaceX zadna konkurence. O konkurenci se muzeme bavit az pote co zacne letat New Glenn (a az zacne mozna pristavat).
    APPU
    APPU --- ---
    pardon za konkurenční okénko :)
    APPU
    APPU --- ---
    Ten Bezoš to má docela dobrý sci-fi :) Přistání boostru je jak z filmu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: copak na válcové ploše, na té se to dláždí... ale jsem zvědav, jak to bude s dlaždicema na čumáku :-)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    TOXICMAN: hophophop! :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    koukám, že přibyly nějaké dlaždice

    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja moc nerozumiem ze preco sa trebars jako nedomluvia na nejakom startovacom okne, v tom anglickom clanku prave pisali, ze neexistuje nejaka globalna administrativa pre koordinaciu tychto vesmirnych zalezitosti
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    DZODZO: Jo jo, takhle se dneska dela novinarina. Ten clanek je v pohode, ale ten titulek vypada jako: "Zly Musk strka svoje satelity do cesty konkurenci!"

    A ten citovanej radek dole zase vypada jako: "Toto je utok na rusky kosmicky program! Zatimco jsme se pokojne snazili dostat pomoci naseho rudeho nosice tyto zakaznicke satelity na orbitu, zakerne imperialisticke satelity Elona Muska se pokusili zabranit nasemu obchodnimu zameru." :-D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    odsledovane z humorov

    Šedesát metrů. Tolik chybělo ke srážce Muskova satelitu s konkurenční družicí na orbitě - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/sedesat-metru-tolik-chybelo-ke-srazce-muskova-satelitu-s-konkurencni-druzici-na-orbite-40356981

    "OneWeb, která loni oznámila úpadek, ale stále funguje, vyslala letos 25. března z Ruska svou várku družic, která se téměř srazila s novými Starlinky, které byly vyneseny do kosmu o den dříve z americké Floridy."
    KAERO
    KAERO --- ---
    EXIS: titan takhle nerezne.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    EXIS: titan je použit jen u Falconu, u SH to bude ocel. Aspoň zatím.
    EXIS
    EXIS --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: jsou titanové, ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: tak nejlepší bude, až se zjistí, že Superheavy booster vlastně vůbec nerez bejt nepotřebuje. zrezivělý rakety - to teda bude ta správná známka punku :-)
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    XCHAOS: navic to neni ani nerez;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THAIGRR: no něco mi říká, že na některé komponenty ta nerez ocel nebude úplně optimální volba :-) ale zase když jde jen o zkušební lety s vysokou pravděpodobností selhání....
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    TOXICMAN: kolik tun takovej grid fin asi váží? není to úplnej drobeček
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Super Heavy Grid Fin
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam