• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    návštěva v Giga Texas

    PER2
    PER2 --- ---
    Raptors sn#
    54
    61
    66

    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Btw. v červenci by měl bejt tesla AI day. Mělo by tam být nějaké velké odhalení.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KULA
    KULA --- ---
    K Onewebu, nejšťastnější je Roskosmos, protože mu letěla raketa...A vědomě pustit něco na kolizní dráhu je v příměru se zahradou ne vstup k sousedovi, ale lapka zatímco soused spí. Je vidět, kdo se chová zodpovědně a snaží se být napřed v celém tématu organizace orbitálních drah.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Tak co, nepřidáme se k sázkařům? Do kterého sektoru se trefí SN15? :D

    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    A koukám, že tam mají Launch Site také v pěkným rozlišení

    EasyZoom
    https://www.easyzoom.com/image/257220
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    jako kdybysme tady tu debatu nevedli vcera v noci :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: asi myslis FSD pro Starlinky, no mohli a nemohli, jakoze v dusledku jde o to, vyhnout se kolizi. Problem je, ze s temi jontovymi motory potrebuji nekolik minut trvajici zazeh, asi.
    No a druha vec je, ze ze dost mozna mel OneWeb nasmlouvany tento let na tuto orbitu uz pred 5 lety, zatimco SpaceX mohla pozici satelitu vzit dost "improvizovane" a treba jenom odlozit nejaky zazeh, protozeze se treba minuly tyden rozhodli, ze zazeh odlozi, protoze tento tyden je atmosfera ridsi a od slunce fouka silnejsi vitra, nebo co.
    Argumentovat tim, ze se "let rakety" mel prizpuboit "pohybum satelitu na LEO" je smesny.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: toto prirovnanie je nepresne, to by si musel na jeho pozemok poslat vlastnu sekacku, ty jako clovek situaciu vyhodnotis inak ako obmedzeny automat... tak mi napada, mozno by mohli nejake prvky z FSD v Tesle pouzit aj do rakiet (alebo mozno to robia obratene :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN: Jop, kdyz ma tvuj soused automatickou sekacku, taky necekas, ze ti usekne nohu, kdyz vstoupis na jeho pozemek, nebo? tak mu projistotu zavolos, on si robota vypne, ty jej navstis a vsem pak budes vykladat, jak je hloupe mit robotickou sekacku, kdyz ji musis vypinat pro kazdeho postaka.
    Co presne probehlo v komunikaci mezi SpaceX a OneWeb se uz nedozvime. Ale jestli pouzili argumentaci "my jsme byli na orbite prvni", tak je to dost nebezpecny precedens.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KULA: Odkud cerpas informace o odpovidaci OneWeb? Podle jejich vyjadreni, mela zareagovat StarLink, protoze maji mit automaticky system (vybaveny AI) pro vyhybani se, ale ten je podle slov OneWeb vypnuty. SpaceX na dotazy nereaguje.

    "While coordinating with OneWeb, SpaceX disabled its automated AI-powered collision avoidance system to allow OneWeb to steer its satellite out of the way, according to OneWeb’s government affairs chief Chris McLaughlin. It was unclear why exactly SpaceX disabled the system. SpaceX, which rarely responds to reporters, did not return multiple requests for comment for this story, nor did David Goldman, the company’s director of satellite policy."

    OneWeb, SpaceX satellites dodged a potential collision in orbit - The Verge
    https://www.theverge.com/2021/4/9/22374262/oneweb-spacex-satellites-dodged-potential-collision-orbit-space-force
    KULA
    KULA --- ---
    Ještě k té hrozící kolizi OneWebu s Starlink....Chápu to správně, že OneWeb je na špatné, neplánované orbitě a není vybaven orbitální obdobou “odpovídače”, takže v reálném čase nevidí pohyb okolo sebe?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    LEGI: podle mne Starlink :D Ale jinak s tebou uplne souhlasim ;)
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    STARE_CASY: BN1 byl jen technologicke demo. Jen zkouseli jak to pujde dohromady asi...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Jsem teď zahlédl, že rozebírají BN1. Úplně mi uniklo, že by už proběhly kryotesty a tak vůbec. Proběhly? Nebo si na BN1 jenom vyzkoušeli montáž?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam