• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    XCHAOS: Na reaktivni pristani v prostredi bez atmosfery zadne integraly pocitat nepotrebujes, to je jako bys rikal ze potrebujes integraly k rizeni auta. Je to celkem jednoduche na simulatoru a urcite jeste jednodussi v realu, kde mas "prdelni cidlo". Nebo jako, proc by to podle tebe melo byt nejak slozite? Tim spis na mesici s nizkou gravitaci, kde si muzes dovolit pomerne nizkou rychlost klesani. Jediny problem je, ze pro zmenu horizontalni rychlosti potrebujes daleko vetsi naklony proti tem, co mas treba normalne u vrtulniku na zemi, ale to se da vsechno nacvicit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ESTEN: v podstatě to bylo na hranici... hrdinové z kniplem by to bývali asi byli v ruském LOK a LK-1, u Apolla to bylo napůl: právě to, že šlo o tak masivní civilní výdaj, umožnilo NASA v podstatě kvůli Apollu iniciovat celé průmyslové odvětví mikroprocesorů. Avionika/řídící počítač Saturnu V ještě spadal do éry 50tých let, 3.stupeń v sobě měl v podstatě několik racků tehdejší elektroniky. Počítače CM a LM Apolla už byly z budoucnosti, postavené na mikroprocesorech. A podstatný detail byl skutečně, že je programovala ženská, akorát v 60tých letech ještě IT nebylo "hrdinským" odvětvím, na rozdíl od těch kniplů, takže se to brala jako podřadná činnost pro trochu kvalifikovanější sekretářky (zajímavé je, že ženské skutečně z IT začaly ve větší mizet až když se z toho začala stávat přiznaná mocenská hra... v počátcích se to považovalo za pomocné odvětví... no, celé je to dost zajímavé)

    Celou historii prvního přistání a toho, jak počítač by tím prostě nejspíš třísknul o povrch, samozřejmě znám. Stejně tak si ale nemyslím, že by sebelíp trénovaný pilot dokázal v reálném čase počítat všechny integrály, které potřebuješ k tomu, abys měkce reaktivně dosedl v prostředí bez atmosféry - mě se to sice v Kerbal Space programu párkrát povedlo, ale jednak to vždycky bylo tak tak nadoraz s poledními zbytky paliva a jednak to byl tak 1 z 10 pokusů a sedět bych v tom teda fakt nechtěl :-)

    Obecně s tím, že s Elonovýma raketama už lítají počítače a ne hrdinové svírající knipl, samozřejmě nejde nesouhlasit. Pro posádku to tentokrát bude pouze mimořádně adrenalinová verze horské dráhy - budou to prostě cestující, ne piloti. I když důležitá rozhodnutí posádka pořád může dělat, snažit se konkurovat počítačové navigaci v reálném čase mi přijde dost marná (to už bych spíš věřil na programátora/ajťáka na palubě, jako stále důležitější součást budoucích posádek :-) ostatně, roverům na Marsu pořád někdo patchuje firmware...)
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    XCHAOS: no, pekne ses rozepsal, ale nic to nemeni na faktu, ze "hrdinsti typci za kniplem" nebyli jen propaganda, naopak by to bez nich tehdy neslo a byli to poctivi steely eyed missile men.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEGI: jako když si odmyslíš konspirační teorie, tak Apollo byla obrovská demonstrace soft power Západu, byla to 10 let dopředu ohlášená Kennedyho odpověď na nejprve Sputnik a pak Gagarina.

    Viděno dnešníma očima bylo Apollo drahá adrenalinová hračka bílých mužů z USA, ale ve době představovalo obrovský průlom už jen to, že šlo o bezprecedentní civilní program financovaný státem. Právě věci v takovémhle měřítku označoval východní sovětský blok za záminku, že dokáže jen "socialismus" ale kapitalismus nikoliv - a právě program Apollo tu argumentaci postavil na hlavu, protože předvedl, že svobodná západní společnost je schopna obrovských civilních výdajů ve prospěch celého lildstava, zatímco východní blok, který se vytahoval, že je v tom lepší, toho nakonec schopný nebyl (mj. i proto, že v tomhle směru nebyl schopen žádné mezinárodní spolupráce ačkoliv se tím zaklínal, a Rusové vlastně provozovali jen přísně utajovaný národní a navíc polovojenský program)

    Samozřejmě mise Artemis bude hlavně o soutěžení Západ vs. Čína. Myslím, že na Elona Muska se spolehli proto, že je zřejmě pořád ještě schopen plnit nějaké termíny, zatímco vládními zakázkami rozmazlené megakorporace už jen řeší svoje tisíce levelů dobře pllacených manažerů, bez kterých to nejde. Vzhledem k ohlášenému tempu čínského kosmického programu je docela možné, že i když Artemis 2 zvládne možná první oblet Měsíce přes Starship a kýmkoliv dalším, tak v době plánovaného přistání už může být Čína daleko dál, než to dneska vypadá (i když si sami na sebe uvalili handicap v podobě toho, že nejdřív postaví vlastní kosmickou stanici - jenže to je možná docela vhodný trénink před pokusem, který přiláká větší pozornost...)

    Čína je např. pilotovanného obletu Měsíce podle všeho schopná už nyní - vůbec bych se nedivil, kdyby se do něčeho takového vrhli v době mise Artemis 2, protože v podstatě loď použitelnou pro tenhle účel už otestovali, jediný problém asi bude, že raketa CZ-5 není a hned tak nebude man-rated. Pokud se Západ chce vrátit na Měsíc jako první a neprodělat na tom kalhoty, tak jsou zběsilé pokusy Elona Muska dost možná jediným řešením...
    LEGI
    LEGI --- ---
    SUMAC: co presne bylo na armstrongove pristavacim manevru na Mesici propaganda?
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    PER2: fakta.
    PER2
    PER2 --- ---
    SUMAC: "OK. smir se s tim, ses v dost drtive minorite." whut? pocity?
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    KAERO: hele vybere se ten nejlepsi kandidat. tim ze se vybralo SpaceX. o posadku uz davno nejde, ten job muze udelat uplne stejne dobre 5 milionu lidi bez rozdilu... doby hrdninskych typku za kniplem jsou davno pryc (a i tehdy to byla propaganda). ted jeste odstranit SLS a serezat politicky vliv kongresu a NASA bude ready do dalsiho stoleti.

    btw tobe se to mozna nelibi. OK. smir se s tim, ses v dost drtive minorite. Pokud sledujes posledni dekadu napr NASA TV, tak je to takovej vylepsenej Holywood, nic jineho. mise na mesic bude politicky korektni Holywood, pokud se ti to nelibi, tak to nesleduj a divej se treba na koncerty Ortelu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: Mas pravdu, Dear moon potrebuje Starship schonpnou pristat na Zemi s lidmi. I kdyz to by se asi dalo obejit pouzitim Crew Dragonu, ale ty by museli startovat 2, a jaksi jich tolik volnych SpaceX zatim nema. No ale to je dost nerealne, tak si i ja myslim, ze se Dear Moon uskutecni az po Artemis. Kazdopadne, Maezawa projevil neobvykle vysokou duveru ve SpaceX a ty jeho penize jiste zafungovaly jako enabler. SpaceX se zvysila reputace, mohli rozjekt projekt odvazneji, a ted jim to prineslo dalsi zakazku a dalsi penize.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: rekl bych ze spacex nebude vyvijet nejprve 1tydenni variantu starship, a pak 3tydenni, ale bude se snazit splnit zakladni cil, tedy let na mars. tedy cekal bych ze vetsinu komponentu bude stavet s mnohem delsi vydrzi.

    SUMAC: vzdyt pises to co ja, ze to byla vzdy politika. A co se mi nelibi? Ze se nevybere ten nejlepsi kandidat. Nikdy nedostanes od dvou ruznych lidi naprosto stejne vysledky v testech. Pokud Tingle bude mit lepsi vysledky, tak presto vyberou Glovera. Ale ono to je asi stejne jedno, na tehle urovni uz jsou vysledky hodne vyrovnane. Taky se mi nelibi, ze ve zprave o vyberu HLS se jako prvni zprava objevi zpusob vyberu astronautu, misto aby to bylo treba nekde na konci v detailech o cele misi. Proste byl bych radeji, kdyby se uz kosmonautika od politiky odprostila, ale to je naivni predstava.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SUMAC: ja mam vzdy nejvetsi radost, kdyz se letu ucastni lekar/zdravotnik :D Zatim znam jenom kanadskeho austronauta David Saint-Jacques, takze pro mne osobne je Inspiration 4 totalni masakr a konecne ukazuje, kdo by mel do vesmiru letat predevsim :) Na to, jak kostrbate vznikala je to vlastne velmi dobre sestavena posadka. Testim se jak ukazi byt efektivni soukrome vycvikove programy pro novodobe astronauty.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SEJDA: to se samozrejme uz hodnoti a napr. mezi lima co na twittru sleduju jak mezi odbornikama tak laikama se dost vehementne srovnavaji prvni dve komercni posadky dragonu: Ax-1 vs. Inspiration 4. Ax-1 je dalsi sbirka zazobanych postarsich bilych muzu s nulovym potencialem zaujmout sirsi verejnost, zatimco Inspiration 4 je vicemene charitativni let co vynese sestricku z nemocnice co prezila rakovinu a doktorku a popularizatorku vesmiru (hlavne mezi minoritama), co se nedostala do NASA pres posledni pohovor.

    kazdy si asi dokaze predstavit co za shitstorm by NASA schytala od verejnosti, kdyby na Mesic poslala lidi c. 13-c.16 a byli to dalsi tri bili vojensti piloty plus jeden bilej geolog.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Lunarni Starship nebude cela bila .. NASA se zalibili vertikalni slunecni panely, ktere jsou na jiznim polu velmi prakticke. Lunarni Starship ma mit 2 airLocky (prechodove komory), a kdyz se podivate poradne pod lem solarnich panelu, stale v horni casti lodi, jsou pristavaci motory v malych rozestupech po celem obvodu Star Ship, odhaduji jich celkem 20, namisto puvodnich 6-12.


    Starship vrátí člověka na Měsíc – kosmonautix.cz
    https://kosmonautix.cz/2021/04/starship-vrati-cloveka-na-mesic/
    https://www.mall.tv/vesmirne-zpravy/lide-se-na-mesic-vrati-ve-starship
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SUMAC: myslim, ze je to v poradku, budeme velmi brzo hodnotit vyber posanky Dear Moon, muzeme hodnotit i vybery jinych posadek, tim spise, ze trebas poleti na Crew Dragonu, zasoby se k nim dostanou na Dragonu XXL, nebo dokonce pristanou na Mesici v Lunar Star Ship.

    KAERO: Mise Dear Moon byla zaplacena Maezawa stala jej 1 mld. USD. Mise ma trvat necely tyden. Zatimco mise Artemis ceka, ze Star Ship vydrzi nejmene 3 tydny, spise dele. A kdyby SpaceX doasahla takoveho progresu, ze by vydrzela pul roku, tak by s ni mohli i experimentalne dokovat u Gateway. Jinymy slovy, NASA si plati za "vylepseni Star Ship" nikoli za "cely vyvoj Star Starship"
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Datum startu: 22. 4. 2021 12:11:46 SELČ

    SUMAC
    SUMAC --- ---
    KAERO: hele nic ve zlym a tohle je desne mimo misu tohodle klubu, ale co se tyce zrovna pilotovane kosmonautiky, tak o politiku a image slo neustale uz od letu Gagarina, ktery byl ze vsech kandidatu nejlepsi komunista a mel nejpatricnejsi kadrovy profil a rodinne pozadi.

    to same platilo v USA od Mercury az po vyber 1978, kdy se rozhodlo nekdy za Eisenhowera, ze kazdy astronaut musi byt absolvent a poster boy z military test pilot school (to znamena bilej a muz, pac nikdo jinej do military test pilot school v USA tehdy nesmel). vysledek byl, ze kosmonautika v NASA byla az nekdy do pulky devadesatek totalne kontrolovana vetsinou lidma z NAVY test pilot school kolem napred Sheparda, pak Younga a pak Ashbyho a projevilo se to napr. i v tom, ze NASA vnutila Billa Shepherda v roce 2000 jako prvniho velitele ISS (on zdaleka nebyl udelany prvnim velitelem kvuli svym "schopnostem", ale proto, ze se politicky libil vedeni), coz vedlo napriklad k tomu, ze Anatolij Solovjov, ktery byl tehdy nejschopnejsi kosmonaut ruska z prvni posadky resignoval, pac nechtel mit za velitele cloveka, co mel do te doby 12 dni ve vesmiru. atd atd.

    porad mi neni jasne co je spatneho na tom, ze se ve vyberu prihledne k tomu, ze ze stejne kvalifikovanych kandidatu poleti jako velitel Artemisu 3 na mesic napr. Glover misto Tingleho?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MRAKY: Orion je lod 21. stoleti. Apollo dokazalo mnoho, ale nedokazalo by udrzet posadku na zivu tak dlouho, vlastne mela posadka nejednou namale. A do tretice v prepoctu na dnesni penize, je Orion levnejsi nez Apollo.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SUMAC: tou dobou uz nejspis i starship bude mit oblet mesice s lidma v ramci toho letu s milionarem, protoze ten vyvoj obyvatelne starship ted zaplati nasa. ale kdovi jak to bude.

    Jak citoval EKG, jeden z posadky bude muset byt zena a nekdo nebile barvy. Takze uz pri vyberu kandidatu se bude muset zajistit spravna ideologicka skladba, a pri finalnim vyberu taky. Samozrejme, a bohuzel, politika se do kosmonautiky cpala vzdy, treba Remkova primarni kvalifikace byla ze je cech. Kdyby se tehda rozhodlo, ze jako druhy stat bude treba Kazachstan, tak se Remek nepodiva do vesmiru at je jakkoliv dobry.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    KAERO: "Je tam nejaky opravdovy duvod" sls se udrzuje nad vodou jedine diky politikym zajmum. Orion ma za sebou jediny let - a to ne na sls. sls zatim neodstartovalo ani jedou. a co je horsi, sls nema zadne velike business plan/vyuziti.

    5 let politickych proklamaci,fotek a pak se udela smik smik a poleti se necim, co ma komercni vyuziti.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SEJDA: orion je prerostle&modernizovane apolo. dufam ze bude historie a starship, nebo nekdo jiny ho preroste.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam