• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    soft capture confirmed
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KARLOSK: nepravděpodobné, bude stačit jedna Starship :)
    EXIS
    EXIS --- ---
    btw. tušíte někdo, proč s tím dokováním dělají takové drahoty? se všema těma systémama by to přece neměl být "žádný" problém docknout.
    EXIS
    EXIS --- ---
    Parkujemeee :)
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    masakr! dva draci na ISS :) jednou jich tam třeba bude dvacet :D
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    TOXICMAN: Tohle musi bejt tak obrovskej jerab... onehda jsemtocil sundavani mostu jerabem, co zvladl 500 tun a bylo to obrovsky, ale tohle je jeste vetsi :O
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Crew-2 Mission | Approach and Docking
    https://youtu.be/3LpVs2bNSJo
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Elon vždycky měl a stále má ultimátní cíle, pro někoho možná nereálné až absurdní... ale imho moc dobře ví, že je to něco co zaujme a motivuje lidi a že se jich dá dosahnout až obrovským množstvím dílčí práce, inkrementálním postupem krok za krokem a bude na tom pravděpodobně dělat celý svůj život

    třeba udržitelný transport je hezký cíl, ale změnit paradigma přepravy se nedá udělat jako jeden produkt a přes noc, musí to jít postupně a mít celý ekosystém, kde nejde jedno bez druhého, EV, nabíječky, FV střechy, Powerwally atd... jeli trpělivě podle Master Planu a po více než 10 letech musí všichni uznat, že úspěšně... a že to nebylo vůbec lehký, proti té obří přesile na začátku

    nebo udělat z lidstva multiplanetární druh... to prostě má koule, ale zase je to ta vzdálená meta, nejdřív malá raketa, vydělat nějaký peníze (a nezkrachovat), získat větší zakázky, jen tak vsadit na šílený nápad o znovupoužitelnosti, vydělat víc peněz, po primární misi se "zdarma" naučit se přistávat s boosterem, naučit se vozit náklad na ISS, naučit se vozit lidi, ok, jdeme na velkou raketu, ale jak ji zaplatíme? vznikne Starlink, protože to dokážou udělat inhouse a levně vynést
    teď kontrakty na přistání na Měsíci, to všechno jsou dílčí a nutné kroky k tomu Marsu

    u toho Neuralinku je imho ten ultimátní cíl určitá možnost obrany před technologickou singularitou, tedy raději symbióza, spojení biologické inteligence s tou digitální... no ale vlastně stojíme na začátku, nevíme toho mnoc, neexistuje žádný interface atd... tak se nějak začne, ale budou to drobné krůčky, které ale v průběhu let po cestě pomůžou mnoha lidem... zranění, poruchy, postižení... pak jednou i nějaké vylepšení zdravých lidí... a možná i strong AI, pokud k ni dojde
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Why does Starship belly flop?
    https://www.youtube.com/watch?v=BqJ5bKuApbs
    KAERO
    KAERO --- ---
    ZUULUU: ano, neuralink ma mnohem vic potencialu nez jen pro lidi s postizenim. ale spousta lidi (nejen XCHAOS) ma atavisticky strach ke kombinaci elektroniky a mozku, tak jsem si rikal ze priklad s postizenymi by mohl byt dobry prvni krucek...
    EKG
    EKG --- ---
    XCHAOS: Ve slusnych kruzich je "autistic genius" vyrazem nejvyssiho uznani, fyi.

    Neuralink ti vadi ze stejneho duvodu jako vakciny nebo platebni karty? Nebo ze stejneho duvodu, proc tyhle veci lidem obvykle vadi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: hele, nejsem si úplně jistý, jaká část Elonových aktivit přilákává jaký druh investice, dotací, či grantů. Dnes je opravdu už velmi těžké mít jasno v tom, co a jak je kolem Elona financováno, když na jedné straně vyhraje SpaceX jako jediný uchazeč Human Landing System (tedy Lunar Starship) a na druhou stranu Elon způsobí naprosto absurdní růst hodnoty Dogecoinu :-) V tuhle chvíli si nejsem jistý, jestli je Starship víc financovaná z rozpočtu HLS nebo z Elonových spekulací s kryptoměnami :-)

    Neuralink: Ano, využití pro lidi s postižením je dobré legitimní zdůvodnění. Já vím, že se mi nepodaří nikomu vysvětlit, proč mám k neuralinku averzi, nejspíš to ani není moc racionální. Určitě jsou lidi, který rakety v podstatě nuděj a neuralink jim přijde jako zásadní téma. Přitom nějak vysvětlit, proč mi to vadí, je složitější, než kdybych třeba kritizoval investici Tesly do Bitcoinu (tedy naprostá antiteze pozitivního enviromentálního dopadu elektromobility): prostě můj strach z neuralinku je iracionální a basta, je to můj postoj. Zase neoznačuju Elona za autistu, jako někteří... což je podle mě zase jiný iracionální postoj, víc vypovídá o těch, kdo to stanovisko zaujmou, než o Muskovi nebo autistech či asperegerech obecně.
    PER2
    PER2 --- ---
    co to tady jedete za bomby? :D
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: boring company a neuralink urcite nejsou vydelecne firmy, aby pomohly sehnat penize na stavbu raket.
    neuralink ma velky potencial pro lidi s postizenim.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EKG: mě přijdou jako trolling spíš ty narážky na autismus, sorry, zvlášť když se k tomu vyjadřovalo spousta lidí a závěr je: ne, Elon nemá poruchu autistického spektra, ale je prostě takový.

    Ano, nemám rád neuralink a Boring company mi spíš nudí. Ale chápu, že sehnat peníze na stavbu raket není jen tak, tak se musí dělat spoustu blbostí okolo. Nemyslíím, že je to úplně trolení, myslím sem spousta lidí chodí hlavně kvůli elektromobilům, raketám a stylové enegetické autonomii a satelitnímu internetu ...
    EKG
    EKG --- ---
    XCHAOS: Takze zakladni lidske pravo na kvalitu zivota ti nic nerika? Vsiml sis nekdy toho, ze lide obvykle masturbuji a klikaji na porno stejnou, tedy tou sikovnejsi rukou? Elon je vizionar a vteleny Buh, ze se nam to snazi umoznit!

    A ty jsi jen keyboard dreamer bez fantasie. Jdi, prosim, trollit jinam.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STARE_CASY: ne, nevidím, ale ta diagnóza se prostě nadužívá.

    SUMAC: no ano, ale to vypovídá spíš o velmi úzké specializaci těch, které pokládáš za "normální" a o tom, že velká část jejich schopností je ve skutečnosti sociální a ne technická. Jenže mě Elonovo vystupování vůbec nepřijde nějaké špatné, je teda pravda, že ho nesleduju úplně systematicky, ale stejně.

    jsme společnost, ve které i díky médiím ta schopnost vystupování je ceněna víc, než technické znalosti a dovednosti. to ale vypovídá víc o naší společnosti, než o lidech, kteří mají dovednosti v jiném směru.

    Dobře je jedna věc, kde jsou Elonovy zájmy pro mě přes čáru, a to je neuraliink - to je koníček hodný opravdového psychopata, podle mě :-) i když samozřejmě, je jasné, že tam existují "legitimní" aplikace, ale v zásadě já jsem takový ten středněproudý geek přes solární eneregii, elektromoily, rakety.. ale strkání drátů do hlavy je u mě už přes čáru.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: dneska zrovna bylo dost zajimave porovnat na tiskovce Muska vs. vedeni NASA a 4 astronautu v Dragonu pri tiskovce. co do IQ a schpnosti tak astronauti a sefove v NASA od Muska nebudou moc daleko, ale jejich prace s mediama a pred kamerou obecne je za tech 10+ let pilovani PR o dost vyvinutejsi nez co ze sebe kdy dostane Musk, ktery evidentne nikdy zadny trenink nemel a kazdy jeho vstup je vicemene stream myslenek, zatimco astronauti jsou natrenovani co a jak rikat.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    XCHAOS: Ale Asperger neznamená, že neumí komunikovat, neumí vysvětlovat nebo se neumí chovat společensky.

    Ty fakt naivně vidíš toho Rainmana nebo Sheldona. Obojí jsou ale jenom karikatury, které ani zdálky nepostihují celou škálu PAS (poruchy autistického spektra).

    Musk vykazuje celou řadu aspergerovských rysů - zaměření na detail, velmi specifický typ humoru, nedostatek sociální empatie a celkově problematické sociální chování. To neznamená, že Musk skutečně aspergerův syndrom má, ale jestli bych si na to mohl vsadit, tak jdu do toho, ta šance je velmi vysoká.

    Pro většinu aspergerů je naprosto typické, že ve většině situací to nikdo nepozná, díky vyšší inteligenci mají naučené typické vzorce chování, mají naučené způsoby, jak řešit běžné sociální situace a podobně. Dost často to jsou společensky aktivní lidé (např. Bob Dylan, Woody Allen, Al Gore, Alfred Hitchcock), jen prostě řeší některé věci velmi specificky, mají velký smysl pro detail, jsou schopni se na problém koncentrovat více než většina lidí.

    A zase - to, že mezi úspěšnými lidmi je nadprůměrné procento lidí s AS, neznamená, že nejde o poruchu nebo že to je nějaká výhoda. Aspergři dost často umí vyniknout i v tom opačném směru. Prostě když už něco dělají, dělají to pořádně a když neurotypik něco zkoní, tak asperger to umí zeslonit. Ale to ber jako nadsázku - zvela vážně jde o to, že ne všichni tím sociálním bludištěm projít dokážou, ne všichni dokážou dotáhnout věci pořádně, mnohem častěji se na detailech zadrhnou a veškerou energii vyčerpají na nepodstatných drobnostech, které jsou ale v jejich vnímání naprosto zásadní a bez nich to nejde. Je to také pro mnoho z nich každodenní peklo, protože nedokážou některé věci nevnímat a vjemy filtrovat.


    A konkrétně Ashlee Vance jsem četl a ta pasáž o AS je ukázková kravina člověka, který o problematice nemá ani páru a vidí jen karikaturu Sheldona a už ne to celé široké spektrum.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZUULUU: no, myslím to v tomhle klubu není offtopic a trvám na tom, co jsem napsal. Ostatně, nejsem jediny:

    To sum up, I will leave the last word to the man who has given us so much insight into the character of Elon Musk: his biographer Ashlee Vance. Does Mr Vance think, having studied the entire life of the man, that Musk is autistic?

    Ashlee Vance on Elon Musk’s personality:

    “A lot of his employees think that he’s somewhere on the [autism] spectrum, and I heard that a lot, over and over again. I don’t think that’s the case. And I did go to lots of psychologists and experts in this field and had really detailed, long conversations with them about Elon, and there’s a clinical term, they’re called ‘profoundly gifted.’ And this isn’t just some random label—I mean, it is a clinical term—and it’s for kids who have extraordinarily high IQs, but they also have a different perspective on life. From a very early age they have an empathy for humanity, they see flaws in the way people do things, and from a very early age have identified the one or two flaws that they want to fix, and it’s hard for them to let go of that. And to me, this is Elon. He’s forever been consumed by the idea that he can fix some of the mistakes people have made, and he feels a deep empathy for humanity. He doesn’t let himself feel this interpersonal empathy that the rest of us do.”
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam