• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Elon Musk Says Dogecoin Could Be the Future of Cryptocurrency | TMZ
    https://www.youtube.com/watch?v=u_U_dOOI9us
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    a co se týče otočky na poslední chvíli, tak to by mělo být normální, je to kvůli úspoře paliva
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    LEGI: nemyslím si, cílem bylo prostě provést celou sekvenci
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    LEGI
    LEGI --- ---
    můžu technickou - nejspíš tady proběhla (ale nenašel jsem) informace, že teprve teď u SN-15 bylo hladské přistání hlavním cílem?
    že před tím šlo primárně o belly flop a přistání, resp. pokud o něj, byl pořád jen sekundární cíl, kdy v pár případech cíleně zkoušeli otočku na poslední chvíli?
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    next big adventure
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    TOXICMAN: tak jde spíš o to, že i těch 100 tun na jeden náklad může být občas málo... A ne každá se vrátí, spousta jich zůstane na Marsu.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    ZUULUU: hele, zcela na rovinu, já bych byl radši, kdybych bejval včera odpadl. Takhle jsem u toho seděl, vejral jsem na zaseknutej přenos, nervy na pochodu, že jsem pak ještě stejně víc jak hodinu nemohl spát a ráno mě budili z práce, kdy jako hodlám poslat slíbené věci... Práci doháním ještě teď a jsem utahanej a protivnej :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZUULUU: stejně v živém přenosu nebylo skoro nic vidět... nahoře mlha a dole oblaka prachu a teprve když se prach usadil, tak tak prostě znovu stála raketa. A tu chvíli, co byla vidět už klesala normálně kolmo, jako Falcon 9.

    Lepší záběry se vynořily až později, ale živě jsme k nim přístup neměli (nebo ne ti, co koukali na NASA Spaceflight přenos). Např. Everyday Astronaut zachytil belly flop v mracích, ale to video jsem viděl až ráno...

    Ty přenosy, na konci kterých to bouchlo, teda byly vizuálně daleko efektnější... no uvidíme příště, snad budou další zkušební lety za lepšího počasí... a taky samozřejmě poté, co to natrénujou, začnou zase zkoušet belly flop pozdějc a pozdějc...
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    ZUULUU: beru, mám v kufru ještě volno :)
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    TOXICMAN: za dva roky tu bude orbitální stanice.... tj. za čtyři si vzdychneš a podáváš se proč sme se tu tak nervovali :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    STARE_CASY: sice jenom 2%, ale zůstane ti celá loď i nosič :) srovnej cenu za stavbu Saturnu a plánovanou cenu startu Starship :)
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    ZUULUU: nebuď, akorát si zaspala :)
    TOXICMAN: něco tam stavebně chybí :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STARE_CASY: tak LOX/LH ve třetím stupni tomu hodně pomáhal. Ve skutečnosti, tu čistě teoretickou nosnost 140t na LEO nikdo nikdy neviděl v praxi - je otázka, jestli by to 3.stupeň vůbec unesl, strukturálně... číslo myslím vyšlo jako kalkulace hmoty lunárního stacku + 3.stupně a zbytku paliva v něm v okamžiku navedení na parkovací dráhu. Takže je to zkreslené... asi i kdyby bývali někdy chtěli třístupňovou verzi skutečně použít tak, že spotřebuje všechno palivo ve 3.stupni, tak je velká otázka k jakému číslu by se dobrali.

    Když přičteš i hmotnost prázdné Starship, kromě užitečného zatížení, tak získáš číslo výrazně bližší tomu, které je udáváno u Saturnu V. Protože podobně jako jeho 3.stupeň, Starship navádí na LEO i sama sebe....

    Naopak když vezmeš v úvahu dvoustupňovou verzi Saturnu V, která byla použita k vynesení Skylabu, tak nosnost na LEO najednou vychází výrazně nižší... (z hlavy nevím, ale na wiki se může podívat každý).

    Spíš je pozoruhodné, že Saturn V dosáhl takového výkonu s tak nízkou startovní hmotností... Starship je jenom další z mnoha dalších superraket, které byly daleko těžší, ovšem kompenzuje to snahou o plnou znovupoužitelnost, která je samozřejmě unikátní.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Dnes jsem si víc všiml informace o hmotnosti, nosnosti a srovnání se Saturnem V.

    Saturn V měl hmotnost včetně paliva cca 3000 tun a nosnost na LEO 140 t, u SS/SH je v tuto chvíli odhad hmotnosti 5000 tun a plánují nosnost 100 tun na LEO, tedy pouhá 2 % nosnosti. U Saturnu to je cca 5 %.


    Dost váhám, jestli tohle je opravdu cena za znovupoužitelnost nebo jen konzervativní odhad. U Falconu 9 to tak plus mínus vychází (hmotnost cca 550 tun, nosnost 15 t s přistáním 1. stupně, 23 t maximální nosnost), ale netuším, jak celou rovnici změní metan jako palivo a Raptor se svým hodně velkým tahem a ISP. Každopádně 2 % z celkové hmotnosti jsou fakt strašně málo, Země je šílená gravitační studna...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: jedna upadla, mrcha
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: mystery nosecone už tam trčí nějak dlouho...
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    TOXICMAN: to jo... a těch postů jak to je ošklivé (kvalita provedení)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam