TOXICMAN: myslím, že lidi oceňují to, že mají iluzi obrovského zhodnocení vkladu (jestli bylo reálné, to záleží na tom, jestlli včas prodaj). spotřeba energie je části uživatelů sítě jedno a části vysloveně vadí (kromě mě nově i Elonu Muskovi) - zkrátka, máme s tím určitý problém a holt Elon je povolanější ho vysvětlovat masám, než třeba já.
Spotřeba energie je daná soutěží o hashrate, ale toto ztratilo smysl už ve chvíly, kdy vznikly mining pooly: těžba je stejně výrazně oligopolizovaná, takže hypotetické zamezení doublespendingu skrze ovládnutí 51% mining kapacity je dnes stejně hotová věc a odděluje nás od toho jen benevolence velkých minerů, kteří se naoko schovávají za několik velkých mining poolů.
Když se nad tím zamyslíš, tak doublespendingu by bránila jednoduchá finta, která by možná byla problematická před 10 lety, když se bitcoin začal šířit, ale nepředstavuje velký problém dnes, když kapacity místa na discích i šířka pásma v síti jsou daleko méně vzácným zdrojem, než tehdy. A sice - nedělitelné coiny a wallety o max. velikosti jeden coin. Pokud by se každý wallet nacházel pouze v jedno ze stavu plný/prázdný a nikdo by si nehrál na nějaké "účetnictví", tak by problém double spendingu byl vyřešený, protože každá transakce by byla jasně daná asymetrickým šifrováním - privátní klíč odesílatele, veřejný příjemce - sice by to bylo poměrně pracné z toho hlediska, že by si software na straně příjemce musel založit tolik walletů (a nějak je jednoznačně identifikovat odesilateli), kolik chce přijmout coinů - ale oproti situaci, která vznikla teď, tedy všechny ty gigawatty potřebné pro mining, by šlo o relativně zanedbatelné výzvy (programátorského, nikoliv industriálního charakteru :-)
(Proč o tom píšu? no inu, až to za pár let někdo udělá - ať už pro Elona, nebo bez něj - a ukáže se, že opravdové kryptoměny budou fungovat fakt takhle - tak si třeba někdo vzpomene, že jsem o tom mluvil :-) každopádně, there is no such thing as a free launch ... to Mars :-)