• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: to bude jako žárovky, u kterých prohlásíš, že jde o topné těleso :-) ve skutečnosti spíš dojde k občanské válce, než aby si burani nechali zakázat auta.

    JIMIQ: no ale počkej, to není odpověď. protože prostě ta automobilová doprava má nějaké svoje meze, které si obyvatelé řídce osídleného venkova neuvědomují/nepřipouštějí. je to širší civilizační problém, protože prostě díky všem e-shopům a zásilkovým službám a vůbec internetu města vlastně přestávají plnit svojí původní funkci, a to už dávno.. nicméně ano, destinace nyní navržené pro běžná auta (supermarkety, shopping mally) budou dobře "konzumovatelná" i pro elektromobily, to ano (to je jako s těmi humanoidními roboty, co budou umět chodit v prostředí vytvořeném pro lidi, tzn. např. po schodech... no jo, ale nebudou nakonec létající drony mít kompetitivní výhodu i na těch schodech?)

    Otázka, kolik energie vlastně věnujeme zachování zpětné kompatibility, ať už jde o auta nebo humanoidní roboty nebo třeba kanceláře. Třeba PC s tiskárnou, imitující psací stroj, téměř plně ustoupilo paradigmatům notebooku, mobilu a tabletu a stará iluze "kancelářského pracovního prstředí" se zhroutila. Stejně tak se může ale zhrouti i koncept zpětné kompatibility u formátu "osobní auto do 5m a 2t s pěti sedadly" nebo u formátu "humanoidní robot". Může se ukázat, že to uspokojuje poptávku, která zkrátka přestane existovat, protože je příliš antropocentrická...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JIMIQ: a netyka se omezeni prodeje aut se spalovacim motorem jenom tech osobnich, zatimco uzitkve, resp. auta pro "specialni potreby" se budou moci dale prodavat i se spalovacimi motory? Samozrejmne jejich nabidka bude cim dal tim omezenejsi a budou cim dal tim drahsi, ale kdyz je potreba "specialni" a ne jenom "jizda do supermarketu/hobby marketu a zpatky", tak se na to prostredky najdou, ne?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak jeste ze existuje i svet mimo Prahu *facepalm*
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: pokud to nezastaví současná polovodičová krize. Jako elektromobily jsou fajn, ale když jsem včera dvakrát na elektrokole projel podél dopravní zácpy na Patočkově (poprvé z Letné do Břevnova, podruhé z Břevnova do Dejvic.. ve skutčnosti když to dobře počítám, tak vlastně 4x, ale ráno to nebylo po Patočkově), tak mám pocit, že elektromobily samy o sobě k vyřešení kolapsu individuální automobilové dopravy nestačí. Jako jasně, když nebudou smrdět a vrčet, super, když díky funkci samořízení bude doprava hladší, tak taky super... ale jinak mi to přijde jako nesmysl a jako že v Praze tolik lidí v autech vlastně ani nepotřebujeme :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    zaujimava ta poznamka, ze FSD v lacnom kompaktnom aute moze byt casom drahsia ako polovica auta, ked to tak vezmeme, tak baterky budu casom zlacnovat a najvacsia pridana hodnota je v software, aj ked si mnohi stale nemyslia, ze auto je pocitac na koleckach, tak v buducnosti to tak bude, kazdy vyrobca bude mat nejaku platformu, na ktorej vychrli genericke kastle v roznych velkostiach a zarabat budu na poskytovani zabavy pocas cesty

    Details Leaked From Elon Musk's All-Hands-On-Deck Tesla Conference Call | CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2021/09/03/dude-leaks-dozens-of-details-from-elon-musks-all-hand-on-deck-tesla-conference-cal/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: no, jaké mají antény na satelitech je zajímavá otázka, hlavně pokud jde o uplink...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: to budou i ztraty v atmosfere, uz jenom maly uhel znamena, ze ti roste prumer paraboly pro stejny zisk (odstup signalu od sumu).
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: anebo maji vysoce smerovane anteny na satelitech. coz by bylo nejspis kvuli zisku anteny ve spravnem smeru, coz napomaha rychlosti komunikace, kvalite prijmu, mensi spotrebe satelitu a dalsim.
    kdyby meli anteny co vidi pul evropy najednou, tak by zatim nepotrebovali tolik satelitu, kdyz zatim obsluhuji jen 90 k lidi po celem svete.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: to chápu, ale zase ty šestiúhelníky mi přijdou dost malé.. .přeci jen, starlinky jsou nějakých 500 km vysoko, z takové výšky vidí celou Evropu najednou, přece... jasně, jde o nějaký max. úhel, pod kterým je vidíš, takže bych chápal šestiúhelníkové buňky velikosti stovek km. Musí to tedy souviset s tím, že nad "nepokrytou" buňkou ve správném úhlu nějakou část dne neletí nic, podle mě.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TADEAS: jop
    @elonmusk
    Our satellites launching in next few months have inter-satellite laser links, so no local downlink needed. Probably active in 4 to 6 months.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ONDRA_99: nez rozjedou orbitalni optiku :)
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN: epicky zabery, tohle by mel zkouknout kazdej
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: Potrebujes abys videl satelit ktery ve stejnou dobu vidi pozemni stanici.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: přiznám se, že úplně nechápu ten systém. Myslel jsem, že to pokrytí je spíš definované geometrií oběžných drah těch satelitů, ale ono to je spíš tak, že identifikujou takovéhle chívečky, které jsou neustále v dosahu aspoň jednoho ze satelitů? pořád taková mapa "buněk" musí mít spíš statistický charakter,ne? Prostě poslali hromadu družic na nějaké dráhy... . a teď zpětně statisticky zjišťují, co vlastně doopravdy pokryli?
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    ZUULUU: tahle otočená "forma" je Bezosuv dick mířící do středu země.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Countdown: Inspiration4 Mission To Space | Official Trailer | Netflix
    https://www.youtube.com/watch?v=D38W150h9a4&ab_channel=Netflix
    SHOTEK
    SHOTEK --- ---
    Nazdar, nemáte někdo pls nějaké dodtečné info o té Giga Berlin-Brandenburg county fair&factory tour 9. října?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @SpaceX
    Static fire test of Falcon 9 complete – targeting later this month for first West Coast Starlink mission, will announce a target date closer to launch
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Road to Mars Episode 1: Starship Full-Stack and Inspiration4 astronaut Sian Proctor visits Starbase
    https://www.youtube.com/watch?v=cN0Qv6A_z9k&ab_channel=CosmicPerspective
    PER2
    PER2 --- ---
    skoro to vypada jak "tvář" na spici(kdyz sito otocite) ;)
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    TOXICMAN: však je to tam psané
    Looks like a part of a future transport vehicle for getting Starship to the launch pad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam