• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: tam to fallbackne na LTE holt
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: no v nejakom 3km tuneli si nepomozes
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    XCHAOS: jasne, ale ve vlaku to neni zas takova sokova zmena. Doted je internet v letadle satelitni krap - extremne vysoka latence a bojujes s 100+ pasazery o nekolik mbps ( v lepsim pripade). V letadle je to skok do jineho sveta :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MRAKY: Tak vlaky na tom s netem taky nejsou moc super. Sice nemají tak kontinuální výhled na oblouhu, jako letadla, ale vlak je dlouhý a ze dvou terminálů na různých koncích vlaku by v jednu chvíli mělo být na oblohu vidět aspoň z jednoho...
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Tesla’s most basic variant of the affordable Model 3 sedan is sold out nearly a year in advance.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    hellaaaa
    Muskova SpaceX nabízí aerolinkám do letadel vysokorychlostní internet Starlink | E15.cz
    https://www.e15.cz/byznys/technologie-a-media/muskova-spacex-nabizi-aerolinkam-do-letadel-vysokorychlostni-internet-starlink-1384476


    "Vesmírná společnost SpaceX začala jednat s aerolinkami o využití satelitního internetu Starlink v jejich letadlech. Ve čtvrtek to na Twitteru oznámil majitel společnosti Elon Musk. Pro zákazníky by to mohlo znamenat internetové připojení o rychlosti 500 megabitů za sekundu v jakékoli letové hladině a kdekoli na Zemi."

    kazdy kdo zazil troubleshooting na dalku , s vinem v ruce, v hucicim tubusu letadla nad bengalskym zalivem , neustale padajici vpn mi bude rozumet... hurrraaay!!!!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: omg, potřebujeme Amíky, protože v Evropě nemáme tak dobrý tajtrlíky :-) (nebo je nikdo nebere vážně :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    elon sa snazi hovorit po nemecky

    Elon Musk at Gigafactory 4 Opening in Berlin
    https://www.youtube.com/watch?v=gvvttHj5ULw
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BEYBOY: on to myslel spise tak, ze az budou CD a Sojuzy startovat kazdou hodinu, potom nebude problem vybavit si povoleni a za tyden odstartovat k ISS :)
    BEYBOY
    BEYBOY --- ---
    SN0WCRASH: Myslim, ze to nebude v silach ani Starship dostat se kdykoliv behem 1h na IIS - kvuli cekani az bude IIS ve spravne poloze vuci kosmodromu..
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    SEJDA: To bude v pohode az bude startovat jedna kazdu celu hodinu :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    DZODZO: to nebude takove snadne, kvuli palivum. Viz. Nauka, nemuzes nechat lod stat prazdnou moc dlouho a ani natankovanou. Zda se ze fakt lode a moduly musi byt neustale testovany. A to mas dost drahou srandu na riziko THAIGRR, ze se ti zaroven rozbije "cela" ISS i alepson jedna lod, tak, ze by na ISS neslo prezit par mesicu v zadnem sobestnacnem segmentu.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    SEJDA: já to myslel pro případ, že by se stalo něco špatnýho a ISS by museli evakuovat v řádu minut nebo max pár hodin
    poslat tam novou prázdnou loď můžou celkem kdykoliv, ale rozhodně to není něco, co bych si představil pod pojmem escape pod
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: mohli by mat nejaky dragon v zalohe co by poslali nahor ako escape pod pre 7(?) ludi
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    THAIGRR: myslim, ze se da cekat, ze by si pobyli ma ISS ca 4 mesice dele, nez by priletel nahradni Sojuz, no u SpaceX by to zavile na tom, jestli se stalo tesne pred corkusackou misi, anebo po ni. To by mohli budto reagovat rychle nebo asi taky za 4 mesice.
    Zatim i letene Dragony prochazi testy, jako kdyby nove.
    PES
    PES --- ---
    THAIGRR: Se ptejte na ISS... nikdy to na ostro nezkoušeli :-) Anebo to rovnou dejte jako námět Hollywoodu (i když částečně to už natočili se S.Bullock)...
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    PES: a pokud by se ukázala jako některá ze zadokovaných lodí jako nefunkční, jsou schopni se namačkat všichni do zbylých a přistát?
    PES
    PES --- ---
    THAIGRR:

    ISS doesn't have dedicated "escape pods". The Crew Return Vehicle was intended as one, but it was cancelled, so instead the ISS keeps enough Soyuz capsules docked to allow its occupants to escape in an emergency. This is a case of expedience, not of design from a blank sheet of paper.8. 5. 2017
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SEJDA: pokud zrovna na na dragonu funguje...

    ale cely tohle je jen ted a za rok. 2023 se bude vynaset novy modul Axiomu a pak djeste jeden 2024, takze kolem 2024 tam klidne muze byt 7 profiku a 3-6 turistu/soukromniku od Axiomu/Space Adventures.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SUMAC: kapacita byvala omezena i frontou na toaletu, ale ted uz tam maji 3 zachody :D A nouzove se daji pouzit zachody v pripojenych lodich :)
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    PES: únikové moduly myslíš ty lodě, ve kterých tam ty lidi přiletěli? nebo je tam ještě nějakej jinej kus HW, který pojme lidi, umí se odpojit od iss a bezpečně přistát?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam