• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Sherrif has arrived at the roadblock ahead of a potential Static Fire test for Ship 20.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN: tak ne

    SCRUB! No Starlink launch this morning due to weather conditions around the pad and downrange. Targeting 24-hour turnaround.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    poletí další várka :)

    Starlink Mission
    https://www.youtube.com/watch?v=AtmtP4vouSY
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: myslím nás tu zase za chvíli utnou za offtopic :-) ale jako u toho Starlinku to skutečně mohou být i technické důvody - zkrátka koncových stanic je mnoho, satelit na obloze jeden a přirozeně slabší upload je na sdílené frekvenci celkem logická daň za to, že na jednu stanici se dostane méně časových slotů. Dalším technickým důvodem může být i nižší vysílací výkon stanice oproti výkonu rádiu v satelitu (což opět může souviset i s podmínkami užívání frekvence - v kosmu je výkon možné ohulit víc a nikoho to netrápí, na Zemi už teď ty pozemní stanice podle udávaného příkonu smaží víc, než i největší pozemní mikrovlnné antény...)

    Obchodní důvody jistě existují taky, ale řekl bych, že omezení uploadu je spíš pozůstatek éry, kdy se v infrastruktuře používaly technologie, kdy klientské porty měly stejnou rychlost jako uplinkový port, na který se to celé agreguje. Pak skutečně existovalo riziko, že by víc klientů uploadovalo současně do relativně hloupého zařízení, které by neumělo dělat nic jiného, než packety zahodit (opět: tohle je v podstatě i případ Starlinku, který z pozemní stanice zkrátka dostane co dostane a vždy má kam to poslat dál ke spoustě stanic - zatímco když by ho zahltila spousta těch stanic, tak by se mohlo stát, že se kapacita downlinku vyčerpá a že některé packety bude nutné zahodit).

    Je ale třeba poznamenat, že i vzhledem k celkově nižšímu statistickému využití upstreamu je ta asymetričnost reálně na větší technologií přehnaná (ale zase: kdyby více aplikací očekávalo symetrické linky, více se rozšíří různé P2P aplikace na všechno možné a ten upload by se zaplnil...)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Asymetrie je z historie, kdy vývoj naznal, že více na SoHo linkách teče z netu k uživateli než opačně a dle toho se vyvíjely přenosové trasy (nižší frekvence a modulační hustota zpětných kanálů)...
    ... že se na tom lpí dodnes i u médií, která už jsou kapacitně z principu symetrická je hlavně zastuzenost managormentu, který to diriguje (anebo také možnost, že co ušetří na uploadu od koncáků, to ti velcí mohou zkusit ještě prodat jako odchozí konektivitu ze svých serverových farem a hostingů)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: solidní upload je podle mě 1:1 s downloadem jako u nás v Břevnově (sorry za offtopic :-). Ale jo, proti tomu, co mám třeba na chatě je to fkt hodně použitelný a řada našich klientů v Břevnově si dnes nepllatí přres 100 Mbps (nebo platí, ale nepořídili si routery, který na wifi daj víc, než 30...)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    TADEAS: takovej internet nemam ani na praze 4
    KAERO
    KAERO --- ---
    je uzasne ze satelitni pripojeni se timhle dostava na uroven kabeloveho priopojeni pro domacnosti ve velkem meste.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    kdyz se pretrasa starlink tak par random stats a screenshotu z posledniho tydne. pouzivame to ted jako default pripojeni, na zadny realny omezeni jsem nenarazil pri pouzivani, zadny extra vypadky, zatim proste set it and forget it, porad je na stejnym miste na prijezdovy ceste :]

    prekvapuje me, ze ten upload je fakt solidni











    MRAKY
    MRAKY --- ---
    KAERO: max opravdu na sat nedostanes dlouhodobe. V prumeru jsi vzdy u tech minim ( coz jsem uvedl) Proto jsou profi sat sluzby, kde se plati tisice dolaru za cokoliv stabilnejsiho. a to opravdu se nebavime o latenci, kde se dava dohromady 20-60 ms versus 600ms, kde u sat jsou obvykle ruzne kompresni shity, ktere delaji problemy na urovni protokolu. Starlink je opravdu neco jako vstup do raje pro ty, co na sat jsou zavisli :)

    //nechci ted pokracovat diskuzi o zazracnem Makrouskove pripojeni :))
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: informatici, resi rady na prstech .. 1, 2, 4, 8, 16 .. 32, 64, 128, 256, 512 .. s jazykem/nosem/ehm 1024. Tedy 145/30 ~ 2 a neco radu ;)
    KAERO
    KAERO --- ---
    145/30: 0.68 radu sice opravdu neni radove, ale je to skoro 1 rad :)
    ale co jsem zatim cetl nekolik recenzi i v zahranicnich novinach, tak opravdu spousta lidi ma velmi pomala sateltni pripojeni a starlink je pro ne dar z nebes, doslova :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRAKY: Ano, tech geostacionarnich neni mnoho. A ja nejsem moc loajalni zakaznik, az bude ten Starlink stabilne lepsi value for money, tak poridim Starlink, zadny problem.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MAKROUSEK: tak toho satelitu se drz, protoze bude jediny na orbitu :))
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRAKY: Jasne. Podle meho mereni to jede stabilne na maximalnich hodnotach, co tam maji uvedeny. Bez ohledu na pocasi. Takze ve skutecnosti 50/6. Jestli chces, muzes se prijit mrknout, chalupu mame u Cesky Lipy ;-).
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MAKROUSEK: MAKROUSEK: to jsou inzerovane hodnoty. na maximalni zapomen. Realne mas to minimum. Mas vubec nejake zkusenosti s provozem sat linku a jake jsou limity?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MRAKY: Hm, vsimni si maleho a velkeho B. Je to 145/10 versus 30/6. Udelat chybu se stane, trvat na ni...
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MAKROUSEK:
    145/50 versus 3/0.9
    a 20-60 versus 600+

    nazyvas ne revoluci, ale "mirnou evoluci"? fakt ? ;))) hele, udelat chybu se stane. trvat na ni ... :D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    podstatne je toto: Starlink tvoří síť satelitů, aktuálně jich na nízké oběžné dráze krouží přes 1 700, finální síť jich má mít až 42 000. Z toho vyplývá, že pokrytí ještě není celosvětové a přenosová kapacita ještě rapidně poroste.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam