PES: ano, a pokud je navíc to rameno schopné absorbovat část kinetické energie, tak ušetříš i palivo. Je to fakt zajímavé a fakt se nabízí představa, jestli to nerozšířit i pro nějaký startovní katapult. byť třeba pro menší rakety, jen velikosti Falconu 9... podle mě u těhle věcí, co v sobě mají zahrnutou exponenciálu (např. startovní hmotnost rakety v závislosti na cílové rychlosti nebo užitečném zatížení) je fakt složitá otázka, kde je to lokální optimum, u kterého se to nakonec ustálí... samozřejmě, motivací k velikosti dle SuperHeavy je několik faktorů, jedním z nich jej vícenásobné použití 2.stupně, které dává (podle všeho) smysl až od určité velikosti, ale pak jsou tam taky motivaci "marketingové", podle mě Elon se za každou cenu zasekl na tom, že k Marsu odletí sto lidí najednou, aby se mu dobře dimenzovala "kolonizace" a současně se zasekl na dvoustupňové architektuře s dotankováním, ačkoliv všem (počínaje von Braunem přes Zubrina) pro Mars vždy vycházela min. třístupňová architektura...čím sice sledujeme něco úžasného a zajímavého, ale nakonec je možné, že se dočkáme něčeho úplně jiného (nakonec Falcon 9 naplnil příslib vícenásobné použitelnosti jinak a teprve z chování Starshipu během reentry se dozvíme, zda to celé dává smysl.. do té doby bych byl fakt opatrný...)
Pokud by se uzavíraly sázky na to, co bude dál, tak já to vidím 50:50, že se bude pokračovat v konceptu Starship (už kvůli tomu, že na to teď sází i NASA) vs. že se tiše udělá úkrok k třístupňové architektuře, která prostě matematicky líp vychází (už třeba jen tepelný štít 2.stupně stačí pro orbitální reentry a ne pro reentry od Marsu, i když samozřejmě tady asi taky tankery můžou mít tenčí dlaždice, než marťanská Starship, apod. ... leda by celou dobu šlo jen o nosič pro Starlink 2...). V případě, že se zůstane u dvoustupňového konceptu, se mi pak zkrátka nelíbí aeroplácačky v oblasti čumáku a sázím na to, že po zkušební letu Ship 20 se průřez čumáku tiše změní z kruhového na eliptický (průřez Starship asi musí zůstat kruhový, ale v oblasti čumáku to začne přecházet kvůli připojení plácaček do eliptického, případně alternativně zaobleného tříbokého - ale současné přichycení předních plácaček mi přijde jako kandidát na Darwinovu cenu a evoluce podle mě Elonovi vnukne jiný tvar :-)