• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: Elon se očividně kromě jiných Teslových vynálezů inspiroval i jeho slavným (leč nedochovaným/utajeným/zapomenutým) paprskem smrti :-)
    PES
    PES --- ---
    PER2: Než laser (fotony) by byl mnohem lepší částicový/iontový paprsek... laser se také alespoň trochu rozostří a těžko čekat, že by protistrana poskytla čočky přímo těsně nad svým trupem pro propálení (a na propalovací výkon je třeba velkých výkonů zdroje - obvykle dnes chemické lasery = nutná reaktivní pracovní náplň) :-)
    To částicový paprsek je jiná liga, díky iontové povaze vyvolá při zásahu sekundární jevy, které mají šanci poškodit i vnitřní elektroniku. Ovšem to má zase jiné nevýhody - nabité ionty podléhají vlivu el.-mag. polí a tím pádem se blbě řeší zaměření (není to přímka). Leda snad neutronový paprsek - jenže ten se zase špatně generuje...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    OTAVA: laser se vyznacuje tim, ze muze palit vyssim vykonem, nez je jeho elektricky prikon. Nebot je postaveny na principu kumulace fotonu, to se samzrejmne vyuzije i pri poslani dat: nesviti/sviti. Navic se vykon laseru vztahuje na plochu, a cim uzsi svazek ma, tim je "vykonejsi".
    PER2
    PER2 --- ---
    cool
    SpaceX - Awesome Track - Starlink 35 - 01-06-2022
    https://youtu.be/k8GTAtBtkng
    PER2
    PER2 --- ---
    OTAVA: ty vis co tam vyrabi elektrinu, treba tam propasovali par reaktoru ;) nemas vubec predstavivost z tebe by byl spatnej zaporak
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    PER2: tak především můžeš vycházet z napájení zejo. nemůžeš použít víc elektřiny než vyrobis také výkon laseru odhadnes asi celém přesně. ve vesmíru by jsi asi dokázal oslepl t nějakej ten senzor, ale na nějaký zásadnější poškození to asi fakt nebude.
    PER2
    PER2 --- ---
    OTAVA: tys vsechny ty satelity montoval, ze vis jaky maji vykon ;) laserem nedokazes poskodit jiny satelit?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    99 Megapixel Image of Booster 4 w/ Labels by Proky
    https://www.youtube.com/watch?v=IyUvQ78Yi_M
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    internet overlord

    Version 2 Starlink with Lasers and Gen 2 SpaceX Starlink Bigger and Faster | NextBigFuture.com
    https://www.nextbigfuture.com/2021/09/version-2-starlink-with-lasers-and-gen-2-spacex-starlink-bigger-and-faster.html

    SpaceX says Starship will launch Starlink Gen2 satellites on a single ‘plane’ basis (meaning one plane per launch). They will be several times larger than version 1 satellites. Assuming Starship is capable of launching 100-150 tons (~220,000-330,000 lb) to the low Earth orbits Starlink Gen2 is targeting, each Starship will launch up to 120 satellites – each weighing approximately 850-1250 kg. SpaceX’s original June 2020 Gen2 filing implied that the next generation of Starlink satellites would have up to three times the maximum bandwidth of existing V1.0 satellites (~50+ Gbps).

    Gen 2 satellites seem to be different from version 2 Starlink satellites. Version 2 satellites have laser communication and other improvements but are not vastly larger in size.

    Future Starlink satellites will likely weigh around one ton (~2200 lb) each, be capable of a maximum individual bandwidth of some 60-80 Gbps, and have solar arrays capable of supplying something like 15-20 kilowatts to power an army of antennas. If SpaceX ultimately wins FCC approval, the ~30,000 satellite Starlink Gen2 constellation as proposed would have a total instantaneous bandwidth of at least 500 terabits per second (Tbps) over land (~1800 Tbps including ocean coverage). As of 2020, the total installed bandwidth of global internet infrastructure was estimated to be 600 Tbps.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    wide bay roste

    OTAVA
    OTAVA --- ---
    PES: V tom pripade je jasne ze fyzikari nam lzou !
    PES
    PES --- ---
    OTAVA: Ale bylo to přece tak v tolika filmech (např. v Bondovi - tam minimálně 2x, v Batmanovi snad také atd. ;-) Přece by Hollywood nelhal...)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    KAERO: pri elementarni znalosti fyziky ti musi byt jasne ze
    1) vykon vsech tech laseru i kdyby se dal scitat tak je porad k nicemu
    2) laser ztraci ucinnost a rozptyluje se v atmosfere dost ryche.
    3) kdybylo technicky mozne, uz to nejaka armadni agentura ma.

    Ted chci 5 minut zivota zpet ! :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    tisice druzic s lasery na obezne draze, vlastnene a kontrolovane jednou firmou. heranjs, co mi to jen pripomina? Zeby Bondovku Diamonds are Forever?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @elonmusk
    Starlinks with “lasers” deployed to orbit

    PES
    PES --- ---
    SEJDA: Na tohle bude stejně nejspíš vždy nejjednodušší všesměrová anténa a jednosměrný stream (přenosový protokol), který budou ze Země přijímat jedna anebo více pohyblivých směrových (parabolických) antén sledujících stoupající raketu...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: ano, mas pravdu. Soucasna 1. vrstva StarLinku je moc blizko hornimu stupni, takze to je jenom "vzummm". Musime si proste pockat na vyssi vrstvy Starlinku, ktere budou mit na horni stupen vyhled delsi dobu nez jenom zlomek sekundy.
    A navic, presne jak pises, ta smerovost: je dost siroka na Zemi, tj 500 km daleko, ale o hodne uzssi, kdyz bychom se divali na to, kde se pohybuje stupen +/- 200 km, tj. jenom 300 km. V takove vysce bude spousta "hluchych" mist.
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: Ty nemají směr signálu pokrývající trajektorii nad zemí (+ ta fázovaná anténa by nejspíš také nestíhala přepínat/zaměřovat při takových vzájemných rychlostech míjení se StarLink satelity) ;-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    kdy uz konecne zacne SpaceX vyuzivat svych vlastnich satelitu :D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    landed .. separation T-6min ale horni stupen a Starlinky jsou mimo signal
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam