• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    @SpaceX
    Static fire test of Falcon 9 complete – targeting February 2 for launch of the NROL-87 mission from Vandenberg Space Force Base in California
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    "The dry mass of the Falcon 9's second stage is about 4 metric tons, and it should impact the Moon at a velocity of about 2.58 km/s."

    helemese, "Moon Escape velocity 2.38 km/s." Elon mozna vytvori krome nejvetsiho umelyho krateru na Mesici taky smeti na orbitu.

    Doufam, ze mu ufouni naparej peknou pokutu! hehe
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SN0WCRASH: je pravda, ze naposledy udelali krater do Mesice izralci a indove, predtim cinani, a tak to podle konzervativcu asi i melo zustat :D
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    SN0WCRASH: Ma to zuchnout na odvracenou stranu... Takze jedinej kdo to uvidi budou cinani... :-D
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    MEI: Tiez mi to pride v pohode. Neobyvana oblast, (zatial) bezna prax.
    Ba co viac, som zvedavy, kolko amaterskych astronomov to uvidi a nafoti :)
    MTO
    MTO --- ---
    SN0WCRASH: nj. asi sem prehlid. tak pardon :-)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    MEI: Vzdyt zadna suskanda neni. A co je neetickeho na tom ze vyslouzily horni stupen neni pod kontrolou a narazi asi do Mesice?
    MEI
    MEI --- ---
    SN0WCRASH: Hele a vám to přijde OK? Asi to bude znít ujete, ale mě to přijde neeticky. Čekala vystoupení s oficiální omluvou, a ne šuskandu.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    SN0WCRASH: Ne každý česky hovořící člověk ví, že slovenské "ostatný" znamená české "předchozí" :-)
    PES
    PES --- ---
    MTO: No vida, na Měsíci může vzniknout nový kráter jménem buď Falcon9 anebo ElonX ;-)
    MTO
    MTO --- ---
    Nekontrolovatelná raketa SpaceX se může srazit s Měsícem - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-nekontrolovatelna-raketa-spacex-se-muze-srazit-s-mesicem-186707

    Nosná raketa Falcon 9 byla do vesmíru vyslána v roce 2015 z Floridy s cílem vynést observační družici amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru. Od té doby se pohybuje po „chaotické“ oběžné dráze.
    PER2
    PER2 --- ---
    Tesla HEPA Filter | Keeping Your Cabin Air Clean
    https://youtu.be/Dx9wrIfqhjM
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: co lidi umi a AI ne je, se zasivat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: hmm, myslel jsem to samozřejmě smrtelně vážně :-) (ale myslím, že ani kdyby tě umělá inteligence poslala s lopatou pro písek na pláž, tak se ti to nebude moc líbit...)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: kremik se tezi na plazi ..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: hmm, asi bych to uzavřel, že nevím, jestli zrovna Neuralink je odpovědí na tuto otázku :-) každopádně, Elona beru spíš jako inspiraci, jak by každý z nás měl disruptovat lokálně, v rámci místních omezených možností :-)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Jen dokud si nevyrobí dostatek vlastních dronů, pak by nás nahnala nejspíš rovnou do nějakého "procesoru hmoty" (pokud by z nás byly nějaké vhodné suroviny) anebo eliminovala jako konkurenci spotřebovávající právě ty zdroje...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: jenže optimální z hlediska koho? pokud to bude hledisko nějaké umělé inteligence, která bude potřebovat co nejvíc výpočetního výkonu, tak nás všechny nažene do dolů lámat křemík a tavit ho :-)
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: Njn, sice se tím pustíme na tenký led spekulací + trochu odklonu od primárního SpaceX, ale asi tak

    - "optimální alokace zdrojů" - bylo by fajn budovat tu "globální civilizaci", akorát to by na sebe museli být všichni lidi tak nějak hodní, altruisté, pomáhat a investovat i mimo sebe a nejbližší okolí. K tomu nám jaksi nepřeje nejspíše ani samo biologické nastavení člověka (jsme "my" a "oni") a z toho všechny ty rozdíly a rozbroje (od území, surovin/zdrojů, klanu/státu/rasy - ano, i rasy, ať si snažíme namluvit co chceme, politické orientace a co hůř i náboženské organizace - tam jsou navíc dost zažraná dogmata), takže zjevně není situace náchylná na úspěšné vybudování globální civilizace (zatím se nám to moc nedaří ani v rámci EU, což by se dalo brát jako takový malý kontinentální experiment, kdy to vypadá, že o nějakém srovnání to nakonec moc není + že se naneštěstí kormidla spíš chytne nějaká šílená partička, která s tou obrazně řečeno lodí najede v lepším případě na mělčinu, v horším rovnou plnou parou na útes a potopí to).

    V kosmu - no nebude tam sice nějak extra času, protože primárně čas vyplní snaha přežít, ale právě to je to, na co to mířilo s tím volnomyšlenkářství - tak jako předtím při výpravách do neznáma, tak to bude vyžadovat schopné, chytré a hlavně pružné a samostatné lidi (to bylo myšleno tím "volnomyšlenkářstvím", že nebudou svázáni tím výše uvedeným, což by je spíš postrčilo k tomu s mnohem větší pravděpodobností zemřít), kteří ovšem takto budou právě hlavně hodně samostatní = opět většina z toho výše uvedeného "balastu" prostě nebude mít prostor + s ostatními (a že jich bude ze začátku zatraceně málo) budou prostě muset spolupracovat tak, aby přežili všichni (tedy raději ani nedomýšlet, pokud se do takové skupinky dostane někdo, kdo se z nějakých "vyšších pohnutek" rozhodne vzít/obětovat celou posádku/kolonii např. nějakému svému bohu/ikoně).

    Další věc do toho vesmíru - problém bude velká závislost a nezbytnost obří podpory ze Země (alespoň při současném stavu vědy a techniky) a to také nebude nic moc, kdo to bude podporovat? Co si od té podpory bude slibovat? Popř. za jak dlouho dojde na tlaky (ostatních na Zemi), že na nějaký Vesmír vyhazovat zdroje, když je spousta problémů na Zemi, se prostě nebude? Na to všechno může dojít (a také může dojít na to, že příležitost a "okno" - časové - pro úspěšné uchycení se mimo Zemi se, alespoň na nějaký další i dlouhý čas, zase uzavře)...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam