• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: obráceně :-) finanční síla Číny je dnes dost velká, aby měla páky na formování veřejného mínění.

    Výhrady vůči vlivu na astronomii uznávám a mrzí mi. Výhrady týkající se ohrožení bezpečnosti provozu na oběžné dráze jsou ze strany mocností provádějící ASAT testy se spoustou neřízených úlomků čiré pookrytectví - většina Starlinků je řízená, a to aspoň částečně i v případě poruchy pohonu, jak to zaznělo). Je to méně nebezpečné kosmické smetí, než většina jiného smetí z dob původní space race - na orbitě jsou dodnes poslední stupně raket z té éry, neřízené, velké, hmotné. S tímhle nelze relativně malé a hlavně komunikující a většinou řízené družice srovnávat.

    Co se rizika zániku v atmosféře týče, tak sice argumentaci chápu, ale odhad množství meteoritů, které atmosféru každoročně zasáhnou zcela přirozenou cestou, je:

    25 million meteoroids
    An estimated 25 million meteoroids, micrometeoroids and other space debris enter Earth's atmosphere each day, which results in an estimated 15,000 tonnes of that material entering the atmosphere each year.


    Při průměrné životnosti starlinků 5 let (počítám ji pro další generaci družic prodlouží) tedy až 5000 tun družic na oběžné dráze znamená přírůstek 1000t zanikajícího šrotu ročně. Ano, dílčí složení odlišné od typických meteoritů může být trochu problém, ale pořád předpokládám, že výsledkem hoření jsou buď plyny, které se asi moc neliší od většinového složení atmosféry - nebo větší kousky ve formě nějakého "popela", které na zem nakonec dopadnou, i kdyby to mělo být řřeba za rok.

    Opět, srovnat to můžeme např. se sopečným materiálem ve stratosféře. Tam se u velkých erupcích bavíme třeba o miliardách tun materiálu, vyvrženého do stratosféry. S tím nějaký Starlink nejde srovnávat, snad leda kdyby ty zbytky setrvávaly ve vyšší atmosféře nečekaně dlouho. Ale opět, jestli tam za poslední miliony let přibývá 15 000t materiálu z meteoritů ročně, tak asi nějakých mechanismus postupného usazování toho prachu musí existovat, že... a nikde není psané, že je limitovaný na těch 15 000t, protože ty miliardy tun sopečného popela taky mizí v průběhu roku dvou.

    Já jsem celkem alarmista pokud jde o ty opravdu nebezpečné antropocénní procesy, jako jsou třeba emise z fosilních paliv, tam jde opravdu o gigatuny a je to více než srovnatelné s nejsilnějšími přírodními procesy, jako jsou sopky. Ale u těch Starlinků jde o směšné množství... ano, když se to bude beze změny dělat stovky let, už to směšné není, ale doufám, že snad Elon mám nějaké plány třeba co se týče údržby a refuelingu, do budoucna... pokud jde o výhled třeba na víc jak 10 let...
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: starlink je cina a rusko? ok, tak urcite .. nevim co ctes mezi radky, ale asi oba cteme rozdilny veci
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: No, té astronomie je mi líto, ale tak trochu čtu mezi řádky "my jsme Rusko a Čína, my nad hlavama levný svobodný internet nechceme".

    Ono se to málo ví, ale Čína kromě toho, že Internet cenzuruje, je taky největším provozovatelem VPNek, které tu blokádu umožňují obejít :) takže je to jakási forma pokuty či zdanění či cla, ta cenzura. Jestli něco Starlink přináší, tak je to "bezcelní Internet" (jestli pro mě jako internetového poskytovatele je to spíš příležitost nebo konkurence, to je zajímavá otázka... vidím svou šanci v tom deploynout Starlink pro vesnici s 10 domama, která je za kopcem vůči místnímu wifi operátorovi, a použít svoje know-how na to nasdílení mezi víc domů, billing a tak..)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: taky není jasné, jak najemno se to rozpadne a jaká část hmoty družic skutečně setrvá v atmosféře dlouhodobě...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    VOYTEX: tak nahod tem clanek, o kterem mluvis.
    Jeste musis snizit svuj pdhad albedo efektu o to, ze mnoho raket je kompozitnich, z oceli ..
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Start nosné rakety Falcon 9 s družicí CSG-2 je opět z důvodu nepříznivého počasí odložen. Novým termínem startu je pondělí 31. ledna 2022 v 00:11 SEČ. Stejně tak je odloženo i vypuštění 49 družic Starlink, a to na 31. ledna 2022 ve 20:17 SEČ.

    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    DZODZO: Omyl. Ledovce vzhledem ke sve poloze neodrazi fotony letici ze Zeme zpatky na jeji povrch. Naproti tomu oxidy (nejen) hliniku v atmosfere funguji jako vsesmerova zrcatka, takze budou mit efekt podobny jako sklenikove plyny. A ted je otazka jak velky.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    VOYTEX: s tym ako sa roztopi permafrost a ladove kry to s tym albedom vyjde tak nejak sul-nul a to budeme este radi :)
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    SEJDA: Uf, no jo, tak to jsem si voddych, ze v Nature zas zbytecne plasej. Prosim hod sem odkaz na studii s opacnym zaverem, z ktere zajiste vychazi tvuj nazor, diky.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    VOYTEX: neboj, je to mikro geoinzenyrring. Uvolnime cca 40 Gt CO2 za rok, nejakych par kg Al2O3 nas nijak neochladi.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    PES: Je urcite fajn, ze riziko kolizi stahli na desetinu. Jenze tech druzic bude mit Starlink 100x vic nez zastaravajici konkurence :]

    A druhy hacek tkvi v tom, ze nijak neresi problem s oxidy hliniku z "deorbitovanych" (hezky eufemismus pro paleni odpadu v atmosfere) druzic, jejichz predpokladane koncentrace navysi albedo Zeme, cimz zmeni svetelnou, potazmo tepelnou vymenu Zeme s okolim. Tedy nekontrolovany geoinzenyring.
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    PES: dobry clanok, hodil by sa j do astro auditka, kde sa o tomto viedol celkom dlhy bikeshed
    PES
    PES --- ---
    Jak často selhávají družice Starlink od SpaceX a co to znamená - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/vesmir/starlink-vesmir-druzice-internet-spacex.A220128_142511_tec_vesmir_vse
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN: zrovna když sem to sem dal, tak hold hold hold
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    COSMO-SkyMed Second Generation FM2 Mission
    https://youtu.be/AbFoi68L-GQ
    PES
    PES --- ---
    (nereálné).
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: No jo, já astrofyziku celkem znám a bral jsem to jako srandu :-) I když kdo ví, kdyby orbitální manévrování nebylo tak strašně náročné na palivo, tak by Elon mohl při startu vzít s sebou náklad StarLinků a po vypuštění hurá chytit nějaký ten náklad ke stažení na Zemi... samo s dnešní technologií nedeálné...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PES: opadky jsou desintepretace. Honeni se za odpadky stoji palivo. Vynest palivo na orbitu neni zdarma.
    User Guide mluvi o tom, ze kdyz si nekdo zaplati, tak SpaceX posle prazdnou Starship, aby jeho naklad na orbite zachytila a vratila se s nim bezpecne na Zemi.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    BLACKHEAD: well... možná spíš rocket lab
    PES
    PES --- ---
    BLACKHEAD: Však přesně na tuhle scénku z Bonda se tam v článku také odkazují :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam