• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    MAWERICK: o Jobsovi by se taky dalo říct, že jenom kopíroval nápady a neměl nic originálního (dotykové destičky a tablety měli už ve star treku... a další koncepty), ale měl vizi produktu, dotáhl jí do konce, prodal to, ZMĚNIL trh a všichni ho následovali.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    ale i Mara nam dokazal prodat Burese... z toho bych mu pomnik nestavel...
    A stejne tak je to imho s vetsinou projektu u EM...

    Takze genius PR? mozna. (rozhodne extremne schopnej), genialni vizionar? eeee... ne :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN: krásné přistání
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    KAERO: i v USA existovaly veci typu D-X ale tam to bylo jeste o nekolik radu slozitejsi tim ze to melo byt SSTO...

    tady bych to videl na to ze EM podarilo se trefit presne do "rovnovazneho stavu" mezi tim co je technicky mozne a tim jak to "prodat" verejnosti. Coz je urcite extremne obtizne a zvladl to vyborne.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    MRAKY: ja nemluvim o prumernosti, ale o tom ze to nejsou nove genialni vizionarske myslenky. Coz nejsou...
    Vizionar byl AC Clarke, Jules Verne, Da Vinci... Lidi kteri prisli s originalni myslenkou. A pak mas skvele (mozna genialni) inzenyry I.K. Brunell, v jistem smyslu i Da Vinci, R. Trevethik a Stepehenson kteri neco prelomoveho sestrojili.

    EM neni ani jedno z toho...

    jestli se v necem da povazovat za genialniho tak je to PR manipulace a v nekterych vecech bude rozhodne vybronej manager
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAWERICK: ja bych to formuloval asi takhle: je to genialni manzer-obchodnik.

    Ta genialni vize u SpaceX byla v tom, ze dokaze sehnat financni prostredky a tym lidi a dokopat je aby dosahli funkcniho reseni. Tu genialni vizi ohledne pristavajici rakety melo asi vice lidi, ale nikdo nebyl genialni v oblasti managementu, a zdroju, aby to dokazal dotahnout do funkcniho celku. (Samozrejme s nejakou davkou stesti, zeano, rusti inzenyri byli taky genialni s jejich konceptem Uragan, ale holt v 80. letech to v CCCP nebylo mozne protlacit at byli sebeschopnejsi.)

    Nebo treba genialni management Tesly, kdy nejprv vyrabi auta pro smetanku, a po zavedeni znacky rozjede vyrobu pro sirsi cast populace, za stedreho vyuziti statnich dotaci pro 'zelene' technologie.

    I o Fordovi se rika ze byl genialni. Ford nebyl genialni konstrukter, nebo genialni vedec ci psycholog. Byl genialni manazer.

    Nebo u nas Bata - nebyl to genialni svec. Byl to genialni obchodnik a dokazal si zajistit trhy po celem svete.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    MAWERICK: s touto logikou by jsi mohl zacit citovat scifi knizky a odmitnou jakoukoliv realizaci za jako "prumernou".

    to ze musk dokazal prinutit v nekolika oborech konkurenci ke zmene smeru je uctyhodne. At uz je to financnictvi, nebo rakety, nebo ev auta. Ono nestaci byt chytry. Je trebas mit taky drive. Musk asi neni technicky genius, ale ma nepochybne velmi sikovny mix schopnosti obchodnika a technika. Nenapada mne v soucasnosti nekdo podobny. Minimalne jich nebude hodne.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    DZODZO: toje bez pochyby obrovskej uspech inzenyrskeho teamu SpaceX protoze jsou prvni kdo to dokazal uskutecnit pro celej letovej profil. Ale samotna myslenka je pres 60 let stara. Ale rozhodne na ni neni nic genialniho nebo vizionarskeho.

    A dal je tu co?
    Tesla - auto na baterie je tu s nami pres 100 let, ve skutecnosti to jako koncept predchazi auta se spalovacim motorem.
    Hyperloop, Boring Company atd atd... Nic z toho neni nova myslenka a zadna z nich se ani smykem neblizi tomu jak je EM prezentuje.

    Takze ano. Inzenyri jsou bez jakychkoliv pochyb super schopni. Ale nazyvat EM geniem je ponekud... prehnane.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MAWERICK: nejake rakety? co pristavaju z vesmiru na zem? nieco co bude mat ariane za 4 roky?

    Maia, the French reusable Ariane Group mini-rocket - The Limited Times
    https://newsrnd.com/business/2021-12-06-maia--the-french-reusable-ariane-group-mini-rocket.rJcLv1nYF.html
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XCHAOS: jaké geniální vize?
    PER2
    PER2 --- ---
    NASA says Axiom’s first private astronaut mission to the International Space Station is now scheduled for March 30, and will use SpaceX’s Crew Dragon Endeavour spacecraft — apparently a change from an earlier assignment to Crew Dragon Resilience

    NASA, Space Station Partners Approve First Axiom Mission Astronauts | NASA
    https://www.nasa.gov/press-release/nasa-space-station-partners-approve-first-axiom-mission-astronauts
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    BLACKHEAD: Jak rikam osobne vubec netusim jak to s pravni strankou agregace dat je. Kdyz to vezmu v dusledku tak ten ucet nesleduje Elona osobne. Pouze trackuje jedno letadlo. Ruznych agregatoru dat na vse mozny je vsude milion.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    stále méně lešení, měsíc do vyjádření FAA

    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    ONDRA_99: Zkus "zverejnit" ruzna verejne dostupna data, ale agregovana, tak, aby treba dokladovala pohyb nejake konkretni osoby, nebo, aby ukazovala na to "kdo s kym".

    S tim narazis i v nasem soudnim systemu!

    Natoz potom v US, kde se muzes soudit i za to, jak te nekdo oslovi na ulici...

    :-/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jenže to je možná náš evropský přístup, kdy jsme zvyklí, že třeba i šlechtici historicky byli vlastně jen viditelné osoby nějakých svých elitních komunit, v evropském uspořádání společnosti by Elon byl jenom inženýr v nějaké Arianespace, bez šance realizovat svoje geniální vize. Jako určité aspekty toho amerického selfmademanství mi v evropské přebyrokratizované a přeregulované společnosti samozřejmě chybí. Zase tady by se nejspíš k údajům, které prohlásí za soukromé, díky GDPR nikdo ani nedostal...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: Je to tak. Osobnost jeho významu a formátu by měla dávno chápat, že o twitter účet (i anonymitu tryskáče) se mu v tenhle moment už stará tým expertů.... která ho stojí teda ne 50 000 USD jednorázově, ale možná i za den :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: ... rovnováze mediálních občanské společnosti, ...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    LEGI: navic technobaron muze trollit na twittru koho chce, vcetne potapece co zachranil par lidi v jeskyni, ale jeho nikdo trollit nebude!
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Falcon 9 vertical on the pad at Vandenberg Space Force Base ahead of launch of NROL-87

    NROL-87 Mission
    https://www.youtube.com/watch?v=bVk8XyjhTKo&feature=emb_title&ab_channel=SpaceX
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Starlink
    https://www.starlink.com/premium

    @elonmusk
    This is twice the area of our standard phased array with broader scan angle
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mno, vtipné mi hlavně přijde to, že jde v podstatě o vydírání (což teda zase není úplně férová taktika obecně). Je asi jasné, že anonymizace na tomhle levelu bude něco stát. Otázka ale je, komu by se za ní mělo platit - jestli vydírajícím nadaným studentům... Faktem je, že asi stěží jde být slavný a mít z toho všechny výhody - a nějak současně čekat, že společnost zajistí, aby z toho nebyly žádné nevýhody. Veškeré celebrity vždycky čelily obtěžování bulvárem a patří to zkrátka k určité rovnováze mediálních, kdy prostě celý ten mediální ekosystém nabízí něco za něco...

    Holt libertariánský "who's gonna stop me" princip ve vší parádě: student si neuvědomuje, že už za těch 50 000 asi je možné zajistit to, aby neotravoval, i jinými způsoby... takže sám požívá určité ochrany společnosti. Ovšem v USA, kde lidi baví se soudit každého s každým o úplné pitomosti, má hodnotu i to, že někdo vyzkouší, zda to je nebo není oprávněné vydírání, takže na to nějaké naše kritéria slušnosti skoro ani aplikovat nejde... právníci jsou určitě už natěšený na Elonovy milliardy, akorát mají smůlu, že on ty peníze chce utopit v technologických věcech a ne v nich...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam