• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    ONDRA_99: jsem zklamán, že tam není 4:20 :D
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    TOXICMAN: Memu OCD se velmi libi cas kdy to fotili. :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    TOXICMAN: všechny prachy na octagraber, KO v prvním kole
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    člověk vs OctaGrabber
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    Jižní Korea vyšetřuje Teslu kvůli dojezdové vzdálenosti jejích elektromobilů - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jizni-korea-vysetruje-teslu-kvuli-dojezdove-vzdalenosti-jejich-elektromobilu
    Podle agentury Jonhap zaslal úřad automobilce zprávu, která uvádí, že Tesla u některých svých modelů, včetně vozu Model 3, zveličuje dojezdovou vzdálenost.

    "Plánujeme uspořádat schůzku, abychom rozhodli o rozsahu sankcí vůči této automobilce,"
    PES
    PES --- ---
    Hehehe...
    Šmírování Muskova letadla vyústilo v tahanici o teslu, peníze i stáž - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/software/elon-musk-elonjet-twitter-profil-tesla-letadlo-soukrome.A220208_141743_sw_internet_oma
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    TOXICMAN: pravdepodobne to venoval svoji nadaci. Jak moc se jedna o danovou "optimalizaci" se nikdy nedozvime.

    Elon Musk Enlisted Poker Star Before Making $5.7 Billion Mystery Gift
    https://finance.yahoo.com/news/elon-musk-enlisted-poker-star-180130266.html
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    A conversation with Jared Isaacman about Polaris, Starship and his upcoming EVA!
    https://www.youtube.com/watch?v=eCLDGNbgjfI&ab_channel=EverydayAstronaut
    PER2
    PER2 --- ---
    KAERO: no vtipny je, ze kdyz je slunce atkivnejsi, cesta je paradoxe "bezpecnejsi", protoze slunce poskytuje vetsi ochranu proti vesmirnymu zareni

    'It is a bit ironic, but the reduced GCRs in solar maximum and possibly fewer SEP events because of the trend of decreasing solar activity suggests that the next solar maximum may be one of the safest times to fly missions to deep space in the last 80 years,' Nathan Schwadron, a researcher on a separate study regarding the topic told NASA.


    wink wink elon :)
    The next solar maximum is forecast to peak around July 2025, according to NASA
    PES
    PES --- ---
    Stejně, při dobách letu na Mars, Musk možná z toho čekání doslova "poleze po zdi"...

    Btw. pro cesty mezi planetami (ale platí obecně o pro Země-Měsíc stejně jako pro Země-Mars) by asi bylo vhodnější složit modulární (aby se dala průběžně měnit a opravovat + také aby se dala průběžně celá sanitizovat) loď na orbitě a tu potom navést na permanentní orbitu mezi Z - M s tím, že by se cestující/náklad museli vylodit/nalodit během přiblížení. Taková platforma by pak mohla nést i extra stínění, které by se jinak nedalo vynést rovnou z povrchu, a ani obří zásoby paliva na přistání atd. samo na obou "koncích" by se průběžně dotankovalo na korekce dráhy a běžný provoz (možná i s bezpečnou rezervou pro zaparkování na orbitě, kdyby to bylo opravdu třeba).
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    ONDRA_99: Takhle se na ISS testoval i ten nafukovaci modul ze meli senzory vevnitr a totozne senzory hned "za dverma" aby porovnavali jak jejich stineni funguje oproti tomu co na ISS je.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KAERO: No jasne data jsou, ale neni otestovana vylozene kombinace ruznych stineni. Myslel sem to tak ze kdyz tam poleti prvni Starship (stejne bude prvni bez lidi minimalne kvuli testu pristani) tak by tam mohli dat nekolik ruznych prototypu (ktere muzou byt relativne male, nemusi pokryvat cely prostor ale jen dany senzor kde bude druhy senzor hned vedle mimo stit jako kontrolni mereni).
    KAERO
    KAERO --- ---
    ONDRA_99: tak ony nejaka data o zareni na trase zeme/mars uz jsou, precejen uz k marsu neco doletelo. problem ale je takovy, ze nekdy slunce erupce moc nema a cesta vicemene v pohode, nekdy jsou erupce, a pokud zrovna miri na lod tak jsou docela silne. takze se uvazuje o beznych prostorach pro lidi, a v pripade erupce by se bezeli schovat do stineneho krytu. tim padem nemusi celou lod obalit tezkym stinenim, ale jen ten kryt. a taky to vyzaduje soucinnost pozmenich stanic, ktere nepretrzite hlidaji slunce a v pripade erupce musi nahlasit lodi ze se vsichni maji utikat schovat.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    PES: Jo ja vim a on to tam i zminuje. A tipuju ze SpaceX bude mit hned nekolik ruznych napadu jak to resit. Podle me by to chtelo prvni Starship co zkusebne poleti na Mars osadit senzorama a zkusit tam udelat lokalni reseni (jeden senzor obaleny vrstvou vody, ... a podle dat co z toho dostanou pokracovat.
    PES
    PES --- ---
    ONDRA_99: O radiačním stínění na takovéto cesty se uvažovalo již dříve a vyskytovaly se tam takové nápady, že stínění by mohly dělat vrstvy polyetylénu (není tak těžký a překvapivě docela dobře stíní) a také mezi vnějším a vnitřním pláštěm by mohla být vrstva H2O (zároveň jako zásobník na cestu)...
    GRAETAR
    GRAETAR --- ---
    ONDRA_99: Ale jo, máš pravdu. Těch nepřesností a nepravd je tam opravdu dost.
    KAERO
    KAERO --- ---
    PES: jednorazove (a mam pocit ze fakt jenom na nejake kratke obdobi, matne vzpominam 1-5 let). coz Musk logicky kritizoval ze to je naprosty nesmysl a nic se tim doopravdy nevyresi.

    for je, ze ten reditel UN udelal blbou hlasku, musk na ni reagoval at mu ukazou presne jak to hodlaji resit a po mesici UN prislo s planem distribuce potravin. zadne skoly, traktory, osivo nebo cokoliv inteligentnejsiho/udrzitelnejsiho, a to ani z casti tech penez. a clovek jen tupe kouka ze tohle fakt mysli vazne.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    GRAETAR: No mne to nedalo a behem vareni vecere sem si tu cast o Muskovi pustil. A teda je to proste uplne o hovne.

    - Komentar s terminama je mimo
    - Ohledne toxickych fanousku - nic prevratneho, kazda “odlisna vec” ma sve “skalni” fanousky a odpurce a v bubline na sockach jsou pak hodne videt
    - Ohledne radiace rika jen ze dnes nemame nic hotove realne (no nemame kdyz nikdo doted nedelal realny HW na let k Marsu)
    - Pak zminuje ze RP-1 ma vetsi efektivitu nez Metan - to neni pravda
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam