• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    TOXICMAN: Snad ho dovezou do přístavu, stojí nějak nakřivo, asi zase povolila nějaká noha (musela). Je to k tomu dělané, ale jestli ho zajistí octagrabber?
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    TOXICMAN: pěkný východ slunce :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    vůbec to nestíhám

    Crew-3 Mission | Return
    https://www.youtube.com/watch?v=3e0uNnPh3pw
    PES
    PES --- ---
    SEJDA: tak cizí nepustí ID terminálu, jde spíš o kapacitu pokrytí v jednotlivých paprscích satelitu...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: ne, jak jinak by zjistili cizi napojeni se na sit.
    PES
    PES --- ---
    PER2: To u satelitních instalací obvykle nejde ani mimo StarLink.
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: portability, wtf? doted sis to nemohl dat kam chces?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Starlink is excited to announce Portability as an add-on feature for all Starlink customers. Portability enables customers to temporarily move their Starlink to new locations and receive high-speed internet anywhere where Starlink provides active coverage within the same continent. To see active coverage areas, please view the Starlink Availability Map.

    You can enable Portability for 680 Kč/month on your account page. Once enabled, Portability will take effect immediately, and you can disable Portability from your account page at any time
    PER2
    PER2 --- ---
    ty kraso jaro, ja myslel ze podle poctu novych prispevku odstartovala starsip, ale misto toho sem asi zabloudil do klubu "co si myslim, ze je pravda a vsem to musim nutne rict"

    meh
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    Hele a proc ho krmite?
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Jasně, můžeme mít všechno, snad už zítra - no hlavně že toho za posledních pár dekád v té Evropě zůstalo tolik co se neodstěhovalo do Asie, že? Máme své velké zdroje wafferů, máme super továrny na čipy na výrobních maskách v jednotkách nm... Máme bezpečné zdroje vzácných kovů... Jó, to všechno zcela jistě máme (anebo nejpozději do roka a do dne postavíme - hahaha)...

    Btw. ropa a plyn nebyl úplně nejblíž, ale právě ten socialistický blok ji takhle blízko dotáhl, že se na ni postupně napojil i ten již tehdy prohnilý Západ (třeba Rakousko kolem roku 1968 či tak nějak). Jasně, bylo to pohodlné, bylo to za skoro dumpingové ceny, aby nikoho ani nenapadlo moc co stavět záložní spoje a shánět (a zajišťovat) alternativní zdroje odjinud...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ropu jsme z Ruska kupovali, protože se tam jaksi našla a nikde blíž/levnějš ne a průser je to, páč jí není čím nahradit. Továrnu na solární panely můžeš rozject kdekoliv za pár měsíců a pak si je nechat dovýzt přes půlku světa, není jedinej důvod se tím nechat vydírat, jediný co by se stalo je, že by chvíli nepřibejvaly další, než by se postavily jiný kapacity jinde, a mezitím ty instalovaný panely dál spokojeně vyráběly. Gigafactory v Berlíně se stavěla jak dlouho, rok a půl?
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Málo na rychlost, kterou si někteří brokratičtí naivci představují prakticky totální solarizaci energetiky (nez ohledu na nutné zálohy a akumulaci)...
    ...plus další věcí je skok do područí CN vyrábějící prakticky nejvíce (poučení s plynem se jaksi zjevně zatím nedostavilo)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: 2021 ~210GW, 2024 ~250GW, 2030 ~1TW…
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES:a to ti přijde málo? Marně přemejšlím, jakej jinej obor ztrojnásobí výrobní kapacitu za jednu pětiletku, udržet tohle tempo, máme celej svět na soláry někdy v roce 2038.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    PES: logicky se přechod na obnovitelné zdroje nestane přes noc, stejně jako elektrifikace aut :)
    PES
    PES --- ---
    CRAZY_IVAN: Akorát je k tomu třeba trochu zohlednit i kapacity produkční:

    Annual solar module production globally (in MW)
    2020 178,000
    2019 140,000
    2018 116,000
    2017 105,000
    2016 78,060
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    HOWKING: tady máš ještě trošku hezky vizualizované nejen pro ČR

    VFX Artist Reveals how Many Solar Panels are Needed to Power the ENTIRE World
    https://www.youtube.com/watch?v=IZEaYjo4ZJU
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ne. Rentovat se to začlo ve chvíli, kdy náklady na instalaci a provoz FW začly bejt menší, než stejný náklady u jinejch zdrojů, a stalo se to 1-5 let zpátky podle lokality. Zrovna tohle je jedna z mála oblastí ekonomiky, kde se dá dojít k exaktním číslům celkem lehce, a tak se v tom ekonomové rádi hrabou, záleží, co přesně se snažíš srovnat, jestli řešíš výhodnost pro jednoho odběratele/dodavatele, celkovou účinnost, nebo náklady na vyrobenej/prodanej kW. Zdrojů a tabulek se na to válí po internetech dost.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    PES: Muj tatinek ma barak na kterej dal 5 kW + tusim 10 Kw baterku - v baraku pronajimaji tri, nebo ctyry pojoje hostum (jako pension), topi tepelnym cerpadlem. Kdyby nemel ten pension, tak mu to asi cca staci na samozasobeni (jasne, uprostred zimy zalezi jak moc sviti nebo nesviti).

    prikoupi jeste na max (od 10kw+ uz jses vedenej jako mala elektrarna a musis vest evidenci, zdravime do CEZu!), zdvojnasobi baterku asi mu to bude stacit na to aby nemusel platiot za elektriku moc (nebo uplne nic)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam