• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    Oběžník pana ředitele:
    Existuje tu klub [Twitter - rychloblogy] ... kdo chce každodenně debatovat o této síti, postovat třeskutě vtipná meme, doporučuju se přesunout tam, tady nechám fakt minimum.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PES: Ano, já právě říkám "na animacích to je kolmo ke směru letu". Elon sám připustil, že aeroplácačky budou při hypersonických rychlostech vytvářet vztlak. Takže podle mě ještě nevědí, jaká bude optimální strategie. Mají pocit, že by to mělo fungovat... ale musí se to zkusit.
    PES
    PES --- ---
    XCHAOS: z orbity při orbitálním rychlosti nelze 90° jen tak beztrestně, Moc kolmo bez aktivního brzdění = shoří i s tepelným štítem jak meteor, moc naplocho = odrazí se od atmosféry a odletí do dálav...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: za "když se to celé rozpadne" mmi chybí otazník v závorce, tři tečky, nebo nějaká podobná afterpunkce :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALCATOR: Apollo skákalo placáka záměrně... (a i kabina Sojuza, při plánovaném návratu od Měsíce). Ale z LEO se skutečně placák neskáče, nicméně třeba Shuttle měl velmi přísné rozmezí úhlů, pod jakými směl vstoupit do atmosféry (a k tomu sám musel v stupovat natočený v určitém konkrétním úhlu náběžné hrany)

    SpaceShip určitě bude mít přesně předepsané, pod jakým úhlem musí vstoupit, i když úhel trupu rakety vůči směru letu bude úplně jiný, než u STS/Shuttle (na animacích je to fakt těch 90°, ale to je trochu jiných 90° než "kolmo dolů z orbity :-).

    Největší neznámá podle mě je chování těch úchytů aeroplácaček během vstupu do atmosféry, kdy mechanismus plácání bude obtékat horká plasma. To je něco úplně jiného, než to závěrečné podzvukové brždění.... už jen nadzvukový test Starshipu by byl hodně napínavý, ale tady je podle mě docela velká šance, že k němu ani nedojde (ostatně viz Falcon 9 1.0, korek a padáky :-). Aeroplácačky (Elonerony :-) budou samozřejmě zcela sklopené - ostatně ještě při nadzvukové rychlosti si nejspíš max. jen sem tam nějaká trochu "šáhne") a případné zásahy do proudu plasmy budou fakt homeopatické - jenže problém je ten zlom mezi úchytem a plácačkou (srovnal bych to třeba s IXV, které to mělo vymyšlené velmi hezky, třeba i oproti raketoplánu...).

    Zkrátka je to hodně napínavé a navíc SpaceX ani nebude mít video z toho vstupu - možná palubní záznam, ale když se to celé rozpadne.

    Jinak možný důvod odkladu testu je, že pokud to bude fungovat, Čína to okamžitě okopíruje - takže to může být taková zajímavá hra, jestli to začnou kopírovat ještě před tím, než to bude vyzkoušené :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SpaceX
    @SpaceX
    Falcon 9’s first stage has landed on the A Shortfall of Gravitas droneship – marking SpaceX’s first 13th flight of a first stage booster and 100th successful mission with a flight proven orbital class rocket!
    6:18 PM · Jun 17, 2022
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    VOYTEX: Mluvim o pomerne kolmym sestupu po sestoupeni z orbity do vysky pouhych 100km. Naprosto modelove vychazim ze subprbitalnich pokusu o pad s naslednym vyrovnavanim. A bavim se o tom jen proto, ze se resila aerodynamika u supersonickych rychlosti = aerodynamiku resis v atmosfere + nejaka ta mensi rychlost (M3).

    Ze to je nerealna situace by mohlo vyplyvat ze smajliku na konci prvniho radku, z celkove nestandartnich hodnot i z pochyb nad vyrazem "kousek nad zemi".

    Jeste nejak poslouzim?
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    VOYTEX: No tak přece nebude skákat placáka, neasi? :-)
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    BLACKHEAD: ze 100 km za 100 s na zem, jo, takze volis vstupni uhel do atmosfery 90 stupnu? To je neotrela myslenka.
    TROGLODYT
    TROGLODYT --- ---
    ALCATOR: /s samozřejmě
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    TROGLODYT: 8km/h nebo za sekundu?
    TROGLODYT
    TROGLODYT --- ---
    BLACKHEAD: Taky je otázka jak bude ten sestupnej manevr vypadat, na kolik se bude brzdit při opouštění orbity .... (to je ~ 8km/h)
    .... při těch skocích do 10km pak padaly pomaličku ... tam byly největší rychlosti pod 150m/s
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    PER2: Pro ty aerodynamicky potreby to zacina houstnout nekde ve 25 - 30 km nad povrchem...
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    PER2: Ono, kdyz letis dolu, 1km/s (cca MACH3), tak ti ta cesta ze 100km na povrch trva jen minutu a ctyricet vterin, pokud tu rychlost udrzujes. Pokud to je volny pad, tak min. ;-)
    Takze je hodne velka otazka, co je to "kousek nad zemi"...
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: mas pravdu, ja si tuhle rychlost predstavoval "kousek" nad zemi, nevim proc
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: vstupovat do atmosféry to bude jakou rychlostí?
    TROGLODYT
    TROGLODYT --- ---
    PER2: já vím ... ale to je XChaos ...
    PER2
    PER2 --- ---
    TROGLODYT: zkus se podivat na co jsem reagoval?
    TROGLODYT
    TROGLODYT --- ---
    PER2: ne, proč?
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: ono to ma v atmosfere litat hypersonickyma rychlostma?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUCIEN: to uchycení horních/předních aeroplácaček je pro hypersonické rychlosti samozřejmě úplně mimo :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam