• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANElon Musk respektive jeho firmy SpaceX (Falcon / Heavy / Dragon / Starship), Tesla, Starlink, Neuralink, Boring, xAI
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN:
    Booster 7 - 20 Second Static Fire Replay With Thermal Imaging
    https://youtu.be/XtNhzsSZzug
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Booster 7 roars to life with a full 20 second static fire!

    -@NASASpaceflight https://t.co/hd6PB2DHou
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Driving to Berkeley on Tesla Full Self-Driving Beta 10.12.2
    https://www.youtube.com/watch?v=aCAGQPQ19nA
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SEJDA: já bych tedy řekl, že potřebují všechny... imho chtějí dosahnout téměř orbitální rychlosti
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: mozna na Mc'Gregoru, ale uz jednou se stalo, ze nektere Raptory dovezli na Boca Chica netestovane. Vyrobit 3 Raptory za den je jeden problem a otestovat je to uz je zase neco uplne jineho.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: nepotrebuji, jen me zajima zda a jak je testuji.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: potrebuji vubec k prnimu letu ty vakuove? jakoze co by se stalo, kdyby nefungovaly? Ja si myslim, ze nic, takze se tim nemusi zdrzovat. Ve vakuu vfunguji i atmosfericke motory, jenom maji nizsi tah i specificky impulz.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ANDELIN_GZEMI: nejsou jenom u heat tiles ale i na hrbetu, akorat je fotograf nezachitil. Kdyz zapalis ten motor, vytvori se ti u nej podtlak, protoze vzduch z okoli motoru je strahavan proudenim spalin. Takze by teoreticky melo dojit k pozvolnemu rozhybani se vzduchu okolo rakety. Coz je i videt, akorat se tam tvori "mracky", coz muze souviset s teplotou vzduchu. Vpodsatate tento proud vzduchu stahuje studeny vzduch u lodi ale i teplejsi vzduch, ktery je dale od lodi a ty se asi michaji tak ze to vytvari patra mracku.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Takhle na zemi testuji jen atmosfericke motory, nebo nejakym kratkym zazehem i vakuove?
    ANDELIN_GZEMI
    ANDELIN_GZEMI --- ---
    TOXICMAN: Ví někdo, co způsobuje ty vlny kolem heat tiles? Je to akustický tlak? Jinak to odfouknutí na konci je teda mazec.
    PES
    PES --- ---
    KAERO: no ono to kolem VRT tratí LA-SF a kolem Bay bylo/je v CA dost divoké i bez velkohubého E.M. a o brutálním předražení VRT a zvláště poblíž Bay i nějakém dost uhozeném trasování mimo oblasti s velkou potenciální přepravní poptávkou...
    ... stačí si o tom vyhledat články v místním tisku apod.
    KAERO
    KAERO --- ---
    QWWERTY: hm, asi se nemuzu smirit s myslenkou, ze radnice chce postavit rychlodrahu, a nekdo dokaze zhatit projekt jen tim, ze nastini hypoteticke budouci reseni.
    Tak nejak bych cekal, ze radnice bud uz chce stavet, a tak uvazuje jen ted uskutecnitelne projekty, anebo radnice jen planuje dalekou budoucnost, a pak mi zas nedaval smysl ten clanek.
    Ale to je asi jen moje predstava, a kdyz vezmu kolem a kolem, tak asi vazne mohlo k necemu tak uchylnemu dojit.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    QWWERTY: a zvlaste v CA, kde je jak znamo touha po novotach typu luxury electric sedan velika, ale nejaky zivotaschopni system hromadne dopravy by tu touhu mohl znacne nahlodat.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KAERO:
    2013: Musk proceeded to explain that while the California high-speed rail project, which is projected to cost over $60 billion once completed, promised to send passengers from L.A. to San Francisco in two hours and 38 minutes, he figured out that he could build a Hyperloop that would make the same trip in just 35 minutes and would cost only about $6 billion. (src)

    tzn. kdyz uz se lidi smirili s tim, ze kvalitni reseni neco stoji a byli ochotni diskutovat o realizaci, tak jim do toho hodil vidle, kdyz v ramci PR stuntu/hype projektu rekl, ze je to cely predrazeny a misto toho muzou pouzit levnejsi reseni, ktery ale neexistovalo ani jako prototyp natoz funkcni produkcni kus, ktery by se mohl zacit realizovat misto vlaku + nikdo neplanoval to reseni ani vyvinout. max. vytahnout prachy z venture kapitalistu

    soucasti pointy autora potom imho je, ze doslo k efektni sabotazi reseni hromadne dopravy (castecny poslapani myslenky vlaku pred verejnosti => mensi ochota jit do takovyho projektu), coz se vyrobcum aut (zvlast v US) obecne hodi
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    SUMAC: Vicemene v tom rozhovoru typek nadava americanum, ze prilis moc jezdi autem, a tedy se nestavi infrastruktura nahrazujici auta (MHD, dalkove vlaky). Coz tak nejak vsichni krome americanu vidi. Pak ale nevim proc nadava Muskovi a jeho snaham o hyperloop?
    PER2
    PER2 --- ---
    Static fire test of two Raptor engines on Starship 24
    https://twitter.com/i/status/1557187138352861186
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam